Do klusek śląskich robię ten gulasz. Mięso tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Tego typu potrawy często planuję sobie na weekend, kiedy wiem, że znajdę więcej czasu na przygotowanie obiadu. Rankiem wybiorę się do sklepu po świeże mięso, które spokojnie będzie nabierało smaku w towarzystwie warzyw i przypraw. W tym czasie przygotuję kluski śląskie ze sprawdzonego przepisu babci.
Kluski śląskie mają idealny kształt do łapania sosu. Nic dziwnego, że tak dobrze wypadają w zestawieniu z wieloma różnymi potrawkami czy gulaszami – nie tylko mięsnymi, ale także na bazie samych warzyw. Moim faworytem jest klasyczny gulasz wołowy z miękkimi i kruchymi kawałkami mięsa oraz niewielką domieszką warzyw okopowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Jak najłatwiej zrobić kluski śląskie?
Kiedy mięso z warzywami powoli kruszeje na kuchence i nabiera smaku, niespiesznie przygotowuję kluski śląskie. Często wykorzystuję ziemniaki z wczorajszego obiadu, ale jeśli takich nie mam, gotuję świeże. Ugniatam tłuczkiem na gładkie puree i odstawiam do ostygnięcia.
Następnie jeszcze w garnku dzielę ziemniaki na cztery części – po prostu zaznaczam łyżką krzyżyk i wybieram zawartość jednej ćwiartki. Kładę na pozostałych, a puste miejsce wypełniam mąką ziemniaczaną. Dodaję łyżkę mąki pszennej, 1 jajko i pół łyżeczki soli. Zagniatam ciasto i formuję z niego kluski, które wystarczy wrzucić na gotującą się wodę.
Przepis na gulasz wołowy do klusek śląskich
Do klusek z gulaszem możesz podać surówkę z buraczków lub duszoną kapustę modrą.
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego – może być łopatka,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 mały seler,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarna ziela angielskiego, s
- ól, pieprz według uznania.
Wykonanie:
- Wołowinę pokrój w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm.
- Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej tłuszcz i obsmaż na nim mięso partiami, aż się zarumieni. Po usmażeniu przełóż do miski.
- Na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojoną w pióra cebulę i drobno posiekany czosnek. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pozostałe warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Smaż przez 5–8 minut.
- Do warzyw przełóż z powrotem podsmażone mięso, dodaj dwa rodzaje mielonej papryki, liść laurowy, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie zalej wodą tak, aby przykryć mięso.
- Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewaj wodą. Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.