Do klusek śląskich robię ten gulasz. Mięso tak miękkie, że rozpływa się w ustach

Tego typu potrawy często planuję sobie na weekend, kiedy wiem, że znajdę więcej czasu na przygotowanie obiadu. Rankiem wybiorę się do sklepu po świeże mięso, które spokojnie będzie nabierało smaku w towarzystwie warzyw i przypraw. W tym czasie przygotuję kluski śląskie ze sprawdzonego przepisu babci.

Nic tak dobrze nie smakuje jak gulasz z miękkim i kruchym mięsemNic tak dobrze nie smakuje jak gulasz z miękkim i kruchym mięsem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Kluski śląskie mają idealny kształt do łapania sosu. Nic dziwnego, że tak dobrze wypadają w zestawieniu z wieloma różnymi potrawkami czy gulaszami – nie tylko mięsnymi, ale także na bazie samych warzyw. Moim faworytem jest klasyczny gulasz wołowy z miękkimi i kruchymi kawałkami mięsa oraz niewielką domieszką warzyw okopowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Jak najłatwiej zrobić kluski śląskie?

Kiedy mięso z warzywami powoli kruszeje na kuchence i nabiera smaku, niespiesznie przygotowuję kluski śląskie. Często wykorzystuję ziemniaki z wczorajszego obiadu, ale jeśli takich nie mam, gotuję świeże. Ugniatam tłuczkiem na gładkie puree i odstawiam do ostygnięcia.

Następnie jeszcze w garnku dzielę ziemniaki na cztery części – po prostu zaznaczam łyżką krzyżyk i wybieram zawartość jednej ćwiartki. Kładę na pozostałych, a puste miejsce wypełniam mąką ziemniaczaną. Dodaję łyżkę mąki pszennej, 1 jajko i pół łyżeczki soli. Zagniatam ciasto i formuję z niego kluski, które wystarczy wrzucić na gotującą się wodę.

Przepis na gulasz wołowy do klusek śląskich

Do klusek z gulaszem możesz podać surówkę z buraczków lub duszoną kapustę modrą.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego – może być łopatka,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 mały seler,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego, s
  • ól, pieprz według uznania.

Wykonanie:

  1. Wołowinę pokrój w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm.
  2. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej tłuszcz i obsmaż na nim mięso partiami, aż się zarumieni. Po usmażeniu przełóż do miski.
  3. Na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojoną w pióra cebulę i drobno posiekany czosnek. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pozostałe warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Smaż przez 5–8 minut.
  4. Do warzyw przełóż z powrotem podsmażone mięso, dodaj dwa rodzaje mielonej papryki, liść laurowy, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie zalej wodą tak, aby przykryć mięso.
  5. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewaj wodą. Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy