Do klusek śląskich robię ten gulasz. Mięso tak miękkie, że rozpływa się w ustach

Tego typu potrawy często planuję sobie na weekend, kiedy wiem, że znajdę więcej czasu na przygotowanie obiadu. Rankiem wybiorę się do sklepu po świeże mięso, które spokojnie będzie nabierało smaku w towarzystwie warzyw i przypraw. W tym czasie przygotuję kluski śląskie ze sprawdzonego przepisu babci.

Nic tak dobrze nie smakuje jak gulasz z miękkim i kruchym mięsemNic tak dobrze nie smakuje jak gulasz z miękkim i kruchym mięsem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kluski śląskie mają idealny kształt do łapania sosu. Nic dziwnego, że tak dobrze wypadają w zestawieniu z wieloma różnymi potrawkami czy gulaszami – nie tylko mięsnymi, ale także na bazie samych warzyw. Moim faworytem jest klasyczny gulasz wołowy z miękkimi i kruchymi kawałkami mięsa oraz niewielką domieszką warzyw okopowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Jak najłatwiej zrobić kluski śląskie?

Kiedy mięso z warzywami powoli kruszeje na kuchence i nabiera smaku, niespiesznie przygotowuję kluski śląskie. Często wykorzystuję ziemniaki z wczorajszego obiadu, ale jeśli takich nie mam, gotuję świeże. Ugniatam tłuczkiem na gładkie puree i odstawiam do ostygnięcia.

Następnie jeszcze w garnku dzielę ziemniaki na cztery części – po prostu zaznaczam łyżką krzyżyk i wybieram zawartość jednej ćwiartki. Kładę na pozostałych, a puste miejsce wypełniam mąką ziemniaczaną. Dodaję łyżkę mąki pszennej, 1 jajko i pół łyżeczki soli. Zagniatam ciasto i formuję z niego kluski, które wystarczy wrzucić na gotującą się wodę.

Przepis na gulasz wołowy do klusek śląskich

Do klusek z gulaszem możesz podać surówkę z buraczków lub duszoną kapustę modrą.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego – może być łopatka,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 mały seler,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego, s
  • ól, pieprz według uznania.

Wykonanie:

  1. Wołowinę pokrój w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm.
  2. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej tłuszcz i obsmaż na nim mięso partiami, aż się zarumieni. Po usmażeniu przełóż do miski.
  3. Na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojoną w pióra cebulę i drobno posiekany czosnek. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pozostałe warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Smaż przez 5–8 minut.
  4. Do warzyw przełóż z powrotem podsmażone mięso, dodaj dwa rodzaje mielonej papryki, liść laurowy, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie zalej wodą tak, aby przykryć mięso.
  5. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewaj wodą. Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej