Szybka sałatka z 5 składników. Na pewno zrobię na długi weekend majowy

Do dań z rusztu świetnie pasują różnego rodzaju sałatki ziemniaczane. Wraz z kawałkiem upieczonego kurczaka czy karkówki stanowią kompletne danie. Dlatego na świątecznego grilla już planuję sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem nowalijek.

Ta sałatka bazuje na ziemniakachTa sałatka bazuje na ziemniakach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Sałatki ziemniaczane pochodzą z kuchni niemieckiej. Charakteryzują się tym, że bazują na bardzo prostych składnikach, a ich smak jest wykwinty. Często to tylko ziemniaki z drobno pokrojonym koperkiem czy szczypiorkiem i do tego pyszny sos. Z czasem powstały też nieco bardziej rozbudowane przepisy na sałatki ziemniaczane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Jakie składniki pasują do ziemniaków?

Do gotowanych ziemniaków pasuje sporo dodatków. Są delikatne w smaku, więc często zestawiam je z wyrazistym ogórkiem kiszonym, cebulą czy czosnkiem. Jednak o tej porze roku zawsze wygrywają nowalijki. Taka sałatka ma prosty skład, ale zawsze wszyscy proszą o dokładkę. Rzodkiewki, szczypiorek i koperek to na wiosnę najlepszy wybór do sałatki ziemniaczanej. Można ją przygotować z sosem na bazie śmietany i majonezu, ale smakuje także z oliwą i sokiem z cytryny.

Rzodkiewki są pełne witamin

W tej sałatce wyraźny jest smak rzodkiewki. Dlatego wszyscy miłośnicy tego małego, warzywa będą zadowoleni. Właśnie teraz jest ono najsmaczniejsze, warto to wykorzystać i wiosną jeść rzodkiewki jak najczęściej. Choć są małe i niepozorne, zawierają sporo witamin. Na czele jest cenna witamina C, która wspiera układ odpornościowy i chroni organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Mają też sporo potasu. Reguluje on ciśnienie krwi i wspiera prawidłową pracę serca. Dostarczają także kwasu foliowego, magnezu oraz witamin z grupy B.

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewkami

Składniki:

  • 4-5 ugotowanych ziemniaków w mundurkach,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sok z cytryny do smaku,
  • kilka gałązek szczypiorku lub koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
  2. Rzodkiewki umyj, pokrój w cienkie plastry.
  3. Wymieszaj śmietanę i majonez z sokiem z cytryny. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Pokrojone warzywa delikatnie wymieszaj z sosem. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek lub koperek.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯