Szybka sałatka z 5 składników. Na pewno zrobię na długi weekend majowy
Do dań z rusztu świetnie pasują różnego rodzaju sałatki ziemniaczane. Wraz z kawałkiem upieczonego kurczaka czy karkówki stanowią kompletne danie. Dlatego na świątecznego grilla już planuję sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem nowalijek.
Sałatki ziemniaczane pochodzą z kuchni niemieckiej. Charakteryzują się tym, że bazują na bardzo prostych składnikach, a ich smak jest wykwinty. Często to tylko ziemniaki z drobno pokrojonym koperkiem czy szczypiorkiem i do tego pyszny sos. Z czasem powstały też nieco bardziej rozbudowane przepisy na sałatki ziemniaczane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów
Jakie składniki pasują do ziemniaków?
Do gotowanych ziemniaków pasuje sporo dodatków. Są delikatne w smaku, więc często zestawiam je z wyrazistym ogórkiem kiszonym, cebulą czy czosnkiem. Jednak o tej porze roku zawsze wygrywają nowalijki. Taka sałatka ma prosty skład, ale zawsze wszyscy proszą o dokładkę. Rzodkiewki, szczypiorek i koperek to na wiosnę najlepszy wybór do sałatki ziemniaczanej. Można ją przygotować z sosem na bazie śmietany i majonezu, ale smakuje także z oliwą i sokiem z cytryny.
Rzodkiewki są pełne witamin
W tej sałatce wyraźny jest smak rzodkiewki. Dlatego wszyscy miłośnicy tego małego, warzywa będą zadowoleni. Właśnie teraz jest ono najsmaczniejsze, warto to wykorzystać i wiosną jeść rzodkiewki jak najczęściej. Choć są małe i niepozorne, zawierają sporo witamin. Na czele jest cenna witamina C, która wspiera układ odpornościowy i chroni organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Mają też sporo potasu. Reguluje on ciśnienie krwi i wspiera prawidłową pracę serca. Dostarczają także kwasu foliowego, magnezu oraz witamin z grupy B.
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewkami
Składniki:
- 4-5 ugotowanych ziemniaków w mundurkach,
- pęczek rzodkiewek,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 1 łyżka majonezu,
- sok z cytryny do smaku,
- kilka gałązek szczypiorku lub koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
- Rzodkiewki umyj, pokrój w cienkie plastry.
- Wymieszaj śmietanę i majonez z sokiem z cytryny. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Pokrojone warzywa delikatnie wymieszaj z sosem. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek lub koperek.