Sałatka w 5 minut. Zamiast fety dodaję popularny serek, który wystarczy odcedzić
Wiosna to czas, kiedy sałatki można jeść na okrągło. Przygotowuje je już na śniadanie. Wystarczy popularny serek i kilka warzyw, by zacząć dzień od pysznego i bogatego w białko posiłku.
Pokochaliśmy sałatkę grecką, a wraz z nią fetę. Często się nam wydaje, że tylko ten ser pasuje do warzyw. Rzeczywiście jest kremowy, świetnie komponuje się z pomidorami i ogórkami, ale wcale nie jako jedyny sprawdza się w tej roli. Ja zdecydowanie stawiam na serek wiejski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mieszam serek wiejski z mąką. Pizzerinki znikają jak zaczarowane
Jakiego sera użyć do sałatki?
Twaróg nazywany białym serem to jeden z najlepszych wyborów śniadaniowych według dietetyków. To świetne źródło białka, ale to dopiero początek jego zalet. Do sałatki z warzywami najłatwiej użyć go w wersji serka wiejskiego. Można zawsze mieć go w lodówce - jedno opakowanie to wystarczająca porcja na sałatkę. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by użyć klasycznego twarogu wymieszanego z jogurtem naturalnym czy śmietaną. Jednak ta opcja jest nieco bardziej czasochłonna.
Jakie zalety ma serek wiejski?
Serek wiejski to produkt mleczny, który zdobył popularność dzięki swojej wszechstronności i wartości odżywczej. Można go używać do placków, omletów czy wypieków. Sprawdza się nawet jako dodatek do kotletów. Jest bogaty w białko, co sprawia, że zaspakaja głód na długo. Ma niewiele kalorii, co też często ma znaczenie. Do tego zawiera sporo wapnia, który wzmacnia kości i zęby. Jego kolejną zaletą jest niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego zjedzeniu nie dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
Sałatka z serkiem wiejskim
Przygotowanie sałatki na bazie serka wiejskiego jest wyjątkowo proste. Wystarczy dołożyć do niego sezonowe warzywa, a wcześniej tylko z kubeczka odlać nadmiar śmietanki. Do swojej sałatki lubię dodawać rzodkiewki, pomidory i ogórki. Zawsze dokładam do niej porcję zieleniny, szczypiorku lub koperku.
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego,
- 2 ogórki,
- pomidor,
- 4 rzodkiewki,
- kilka liści sałaty (opcjonalnie),
- kilka gałązek szczypiorku lub koperku,
- sól i pieprz oraz czarnuszka do smaku,
- 2 łyżki oleju lnianego (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Serek wiejski przełóż do miseczki wraz ze śmietanką lub bez niej - jak wolisz.
- Ogórki, pomidor i rzodkiewki pokrój w kosteczkę. Porwij sałatę. Posiekaj zieleninę.
- Tak przygotowane składniki połącz z serkiem wiejskim.
- Całość dopraw do smaku.