Sałatka w 5 minut. Zamiast fety dodaję popularny serek, który wystarczy odcedzić

Wiosna to czas, kiedy sałatki można jeść na okrągło. Przygotowuje je już na śniadanie. Wystarczy popularny serek i kilka warzyw, by zacząć dzień od pysznego i bogatego w białko posiłku.

Sałatka z serkiem wiejskim i warzywamiSałatka z serkiem wiejskim i warzywami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | cook_inspire
Dorota Gepert

Pokochaliśmy sałatkę grecką, a wraz z nią fetę. Często się nam wydaje, że tylko ten ser pasuje do warzyw. Rzeczywiście jest kremowy, świetnie komponuje się z pomidorami i ogórkami, ale wcale nie jako jedyny sprawdza się w tej roli. Ja zdecydowanie stawiam na serek wiejski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mieszam serek wiejski z mąką. Pizzerinki znikają jak zaczarowane

Jakiego sera użyć do sałatki?

Twaróg nazywany białym serem to jeden z najlepszych wyborów śniadaniowych według dietetyków. To świetne źródło białka, ale to dopiero początek jego zalet. Do sałatki z warzywami najłatwiej użyć go w wersji serka wiejskiego. Można zawsze mieć go w lodówce - jedno opakowanie to wystarczająca porcja na sałatkę. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by użyć klasycznego twarogu wymieszanego z jogurtem naturalnym czy śmietaną. Jednak ta opcja jest nieco bardziej czasochłonna.

Jakie zalety ma serek wiejski?

Serek wiejski to produkt mleczny, który zdobył popularność dzięki swojej wszechstronności i wartości odżywczej. Można go używać do placków, omletów czy wypieków. Sprawdza się nawet jako dodatek do kotletów. Jest bogaty w białko, co sprawia, że zaspakaja głód na długo. Ma niewiele kalorii, co też często ma znaczenie. Do tego zawiera sporo wapnia, który wzmacnia kości i zęby. Jego kolejną zaletą jest niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego zjedzeniu nie dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Sałatka z serkiem wiejskim

Przygotowanie sałatki na bazie serka wiejskiego jest wyjątkowo proste. Wystarczy dołożyć do niego sezonowe warzywa, a wcześniej tylko z kubeczka odlać nadmiar śmietanki. Do swojej sałatki lubię dodawać rzodkiewki, pomidory i ogórki. Zawsze dokładam do niej porcję zieleniny, szczypiorku lub koperku.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 ogórki,
  • pomidor,
  • 4 rzodkiewki,
  • kilka liści sałaty (opcjonalnie),
  • kilka gałązek szczypiorku lub koperku,
  • sól i pieprz oraz czarnuszka do smaku,
  • 2 łyżki oleju lnianego (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Serek wiejski przełóż do miseczki wraz ze śmietanką lub bez niej - jak wolisz.
  2. Ogórki, pomidor i rzodkiewki pokrój w kosteczkę. Porwij sałatę. Posiekaj zieleninę.
  3. Tak przygotowane składniki połącz z serkiem wiejskim.
  4. Całość dopraw do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem