Blenduję serek wiejski i mieszam z kilkoma składnikami. W kwadrans mam górę najlepszych naleśników

Szukasz pomysłu na lżejsze i bogatsze w składniki odżywcze naleśniki? Ten na pewno ci się spodoba. Przepis bazuje na serku wiejskim, który teraz jest niebywale popularny i dodaje się go do wielu dań.

Naleśniki z serka wiejskiego smakują genialnieNaleśniki z serka wiejskiego smakują genialnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Evgeniya369
Dorota Gepert

Serek wiejski, który jeszcze nie dawno kojarzony był wyłącznie jako zdrowy produkt na śniadanie, teraz dodaje się do wielu innych potraw. Można go wykorzystać do omletów, kotletów, a nawet pączków. Okazuje się, że świetnie sprawdza się także w naleśnikach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki

Serek wiejski i jego zalety

Serek wiejski okazał się produktem niezwykle uniwersalnym. Jest lekkostrawny i ma delikatny smak, dlatego łatwo połączyć go z innymi składnikami. W jego składzie są witaminy, zwłaszcza z grupy B i sporo wapnia.

Jednak jego główną zaletą jest to, że jest bogaty w białko. Jest ono niezwykle ważne w diecie. To podstawowy budulec mięśni odgrywa też ważną rolę w regeneracji tkanek. Białko można znaleźć w wielu produktach spożywczych, jednak to z nabiału jest wyjątkowo cenne.

Dlaczego warto dodać serek wiejski do naleśników?

Wszyscy lubimy naleśniki, jednak nie ma co ukrywać, nie mają one wielkich wartości odżywczych. Jednak kiedy doda się do ciasta serek wiejski, będą znacznie bogatsze w białko. Jeśli chcesz, by były jeszcze bardziej odżywcze, możesz użyć serka wysokobiałkowego.

Z przygotowaniem takich placków nie będziesz mieć najmniejszego kłopotu, bo robi się je podobnie jak tradycyjne. To dobry pomysł na weekendowe śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia. Smakuje genialnie zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.

Naleśniki z serkiem wiejskim

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki, można użyć tortowej,
  • 1 cukier waniliowy (opcjonalnie do słodkiej wersji),
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Serek wiejski zblenduj.
  2. Do mąki dodaj proszek do pieczenia oraz cukier, jeśli używasz.
  3. Dołóż jajko, wlej mleko i dodaj zblendowany serek, a potem wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Na koniec do masy dodaj olej; możesz też rozgrzać go na patelni.
  5. Smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne