Blenduję serek wiejski i mieszam z kilkoma składnikami. W kwadrans mam górę najlepszych naleśników

Szukasz pomysłu na lżejsze i bogatsze w składniki odżywcze naleśniki? Ten na pewno ci się spodoba. Przepis bazuje na serku wiejskim, który teraz jest niebywale popularny i dodaje się go do wielu dań.

Naleśniki z serka wiejskiego smakują genialnieNaleśniki z serka wiejskiego smakują genialnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Evgeniya369
Dorota Gepert

Serek wiejski, który jeszcze nie dawno kojarzony był wyłącznie jako zdrowy produkt na śniadanie, teraz dodaje się do wielu innych potraw. Można go wykorzystać do omletów, kotletów, a nawet pączków. Okazuje się, że świetnie sprawdza się także w naleśnikach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki

Serek wiejski i jego zalety

Serek wiejski okazał się produktem niezwykle uniwersalnym. Jest lekkostrawny i ma delikatny smak, dlatego łatwo połączyć go z innymi składnikami. W jego składzie są witaminy, zwłaszcza z grupy B i sporo wapnia.

Jednak jego główną zaletą jest to, że jest bogaty w białko. Jest ono niezwykle ważne w diecie. To podstawowy budulec mięśni odgrywa też ważną rolę w regeneracji tkanek. Białko można znaleźć w wielu produktach spożywczych, jednak to z nabiału jest wyjątkowo cenne.

Dlaczego warto dodać serek wiejski do naleśników?

Wszyscy lubimy naleśniki, jednak nie ma co ukrywać, nie mają one wielkich wartości odżywczych. Jednak kiedy doda się do ciasta serek wiejski, będą znacznie bogatsze w białko. Jeśli chcesz, by były jeszcze bardziej odżywcze, możesz użyć serka wysokobiałkowego.

Z przygotowaniem takich placków nie będziesz mieć najmniejszego kłopotu, bo robi się je podobnie jak tradycyjne. To dobry pomysł na weekendowe śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia. Smakuje genialnie zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.

Naleśniki z serkiem wiejskim

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki, można użyć tortowej,
  • 1 cukier waniliowy (opcjonalnie do słodkiej wersji),
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Serek wiejski zblenduj.
  2. Do mąki dodaj proszek do pieczenia oraz cukier, jeśli używasz.
  3. Dołóż jajko, wlej mleko i dodaj zblendowany serek, a potem wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Na koniec do masy dodaj olej; możesz też rozgrzać go na patelni.
  5. Smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟