Blenduję serek wiejski i mieszam z kilkoma składnikami. W kwadrans mam górę najlepszych naleśników

Szukasz pomysłu na lżejsze i bogatsze w składniki odżywcze naleśniki? Ten na pewno ci się spodoba. Przepis bazuje na serku wiejskim, który teraz jest niebywale popularny i dodaje się go do wielu dań.

Naleśniki z serka wiejskiego smakują genialnieNaleśniki z serka wiejskiego smakują genialnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Evgeniya369
Dorota Gepert

Serek wiejski, który jeszcze nie dawno kojarzony był wyłącznie jako zdrowy produkt na śniadanie, teraz dodaje się do wielu innych potraw. Można go wykorzystać do omletów, kotletów, a nawet pączków. Okazuje się, że świetnie sprawdza się także w naleśnikach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki

Serek wiejski i jego zalety

Serek wiejski okazał się produktem niezwykle uniwersalnym. Jest lekkostrawny i ma delikatny smak, dlatego łatwo połączyć go z innymi składnikami. W jego składzie są witaminy, zwłaszcza z grupy B i sporo wapnia.

Jednak jego główną zaletą jest to, że jest bogaty w białko. Jest ono niezwykle ważne w diecie. To podstawowy budulec mięśni odgrywa też ważną rolę w regeneracji tkanek. Białko można znaleźć w wielu produktach spożywczych, jednak to z nabiału jest wyjątkowo cenne.

Dlaczego warto dodać serek wiejski do naleśników?

Wszyscy lubimy naleśniki, jednak nie ma co ukrywać, nie mają one wielkich wartości odżywczych. Jednak kiedy doda się do ciasta serek wiejski, będą znacznie bogatsze w białko. Jeśli chcesz, by były jeszcze bardziej odżywcze, możesz użyć serka wysokobiałkowego.

Z przygotowaniem takich placków nie będziesz mieć najmniejszego kłopotu, bo robi się je podobnie jak tradycyjne. To dobry pomysł na weekendowe śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia. Smakuje genialnie zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.

Naleśniki z serkiem wiejskim

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki, można użyć tortowej,
  • 1 cukier waniliowy (opcjonalnie do słodkiej wersji),
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Serek wiejski zblenduj.
  2. Do mąki dodaj proszek do pieczenia oraz cukier, jeśli używasz.
  3. Dołóż jajko, wlej mleko i dodaj zblendowany serek, a potem wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Na koniec do masy dodaj olej; możesz też rozgrzać go na patelni.
  5. Smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron.
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy