Biorę serek wiejski i 2 jajka. W kilka minut mam danie lepsze od zwykłej jajecznicy

Co się dzieje, gdy na patelni spotykają się dwa super zdrowe produkty? Po takim śniadaniu długo nawet nie myślę o żadnych przekąskach. Chodzi o jajka i serek wiejski, czyli główne składniki pysznego omletu.

Omlet na śniadanie to zawsze dobry pomysł Omlet na śniadanie to zawsze dobry pomysł
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Omlet to wszechstronna potrawa, którą najczęściej kojarzymy ze śniadaniami. W klasycznym wydaniu powstaje tylko z roztrzepanych jajek. Można go podawać zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej. Trochę bardziej skomplikowane są omlety z dodatkiem mąki, na przykład biszkoptowe. A czy da się przygotować omlet w wersji dietetycznej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Idealne i szybkie śniadanie

Do omletu w lekkiej wersji potrzebuję tylko dwóch głównych składników, czyli jajek i serka wiejskiego. Na taki zestaw uśmiechną się nawet dietetycy, bo to produkty najczęściej polecane przez nich na początek dnia. Taki omlet przygotowuje się dosłownie chwilę, więc to dobra propozycja także na śniadanie w ciągu tygodnia. Pasują do niego dowolne warzywa. Mnie szczególnie smakuje z listkami rukoli. Można do niego wykorzystać dodatki, które akurat mamy w lodówce.

Dwa zdrowe składniki dodaj do omletu

W dietetycznym omlecie, tak jak w każdym innym, jajka są niezbędne. Są one dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest jednocześnie łatwo przyswajalne. Dzięki temu zapewniają na długo sytość i dodają energii. Zawierają też potrzebny nam cholesterol, a także mnóstwo witamin – D, A, E oraz z grupy B. Mają też jod, fosfor, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3. Gdy dodamy do jajek serek wiejski, posiłek będzie jeszcze bardziej odżywczy. Serek wiejski jest także bogaty w białko. W dodatku jest lekkostrawny i ma neutralny smak. Z jajkami tworzy świetną parę.

Omlet z dodatkiem serka wiejskiego

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
  • kilka liści świeżego szpinaku,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak opłucz i osusz, drobno pokrój. Pomidorki przekrój na połówki.
  2. Wymieszaj serek wiejski z jajkami. Masę zagęść płatkami.
  3. Dodaj pokrojone warzywa. Wymieszaj ponownie i dopraw masę do smaku.
  4. Na patelni rozgrzej masło. Wylej masę i smaż na średniej mocy palnika przez kilka minut. Kiedy omlet się zetnie, przerzuć go na drugą stronę.
  5. Smaż go jeszcze około 3 minut. Podawaj na ciepło. Dobrze smakuje z listkami rukoli.
Wybrane dla Ciebie
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy