Biorę serek wiejski i 2 jajka. Dorzucam pozostałe składniki i po chwili mam górę pączków

Na wieczór zapowiedziała się przyjaciółka, która restrykcyjnie przestrzega diety i regularnie ćwiczy. Nic nie odpuszcza z noworocznych postanowień. Jednak przyznała mi, że ma wielką ochotę na pączki. Postanowiłam przygotować je dla niej, ale w wersji znacznie mniej kalorycznej.

Pączki z serka wiejskiegoPączki z serka wiejskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Dorota Gepert

Pączki to tradycyjny przysmak, bez którego nie wyobrażamy sobie karnawału. Szczyt ich popularności przypada na tłusty czwartek, który w tym roku obchodzimy 27 lutego. Można jednak cieszyć się ich smakiem wcześniej, pod warunkiem że nie jesteśmy na restrykcyjnej diecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste pączki z dwóch składników z airfryera. Lepszych nie jadłam

Jak zrobić lżejsze pączki? Wykorzystaj serek wiejski

Tradycyjne pączki powstają z pulchnego, maślanego ciasta drożdżowego. Potem smażone są w głębokim tłuszczu. Są pyszne, ale w ich przypadku kalorii lepiej nie liczyć. Kiedy nie można sobie na to pozwolić, lepiej postawić na lżejsze wersje pączków. Jest ich całkiem sporo. Takie pączki są też znacznie prostsze do przygotowania. Przyjaciółka zadzwoniła, że odwiedzi cię wieczorem? Możesz na nią czekać z górą pączków.

Serek wiejski to produkt, który ma w lodówce chyba każda osoba na diecie redukcyjnej. Polecają go dietetycy, uwielbiają sportowcy, a w dodatku jest stosunkowo tani i dostępny w każdym sklepie. Ma mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, co sprawia, że syci na długo. Jego neutralny smak pozwala przygotować także dietetyczne słodycze. Nadaje się do omletów, ciast, muffinków. Na jego bazie da się też zrobić leciutkie i pyszne pączki.

Pączki z serka wiejskiego

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • pół łyżki cukru białego (albo innego słodzika),
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder (albo puder z ksylitolu) do podania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Serek wiejski zblenduj lub starannie rozgnieć widelcem. Tak, by nie było w nim charakterystycznych kuleczek.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj i dodaj do miski z serkiem wiejskim.
  3. Dodaj cukier waniliowy i biały oraz jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj na niego uformowane za pomocą dwóch małych łyżeczek pączki.
  5. Smaż je na złoty kolor.
  6. Odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Pączki posyp cukrem pudrem i gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej