PrzepisTłusty CzwartekBiorę serek wiejski i 2 jajka. Dorzucam pozostałe składniki i po chwili mam górę pączków

Biorę serek wiejski i 2 jajka. Dorzucam pozostałe składniki i po chwili mam górę pączków

Na wieczór zapowiedziała się przyjaciółka, która restrykcyjnie przestrzega diety i regularnie ćwiczy. Nic nie odpuszcza z noworocznych postanowień. Jednak przyznała mi, że ma wielką ochotę na pączki. Postanowiłam przygotować je dla niej, ale w wersji znacznie mniej kalorycznej.

Pączki z serka wiejskiego
Pączki z serka wiejskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Pączki to tradycyjny przysmak, bez którego nie wyobrażamy sobie karnawału. Szczyt ich popularności przypada na tłusty czwartek, który w tym roku obchodzimy 27 lutego. Można jednak cieszyć się ich smakiem wcześniej, pod warunkiem że nie jesteśmy na restrykcyjnej diecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste pączki z dwóch składników z airfryera. Lepszych nie jadłam

Jak zrobić lżejsze pączki? Wykorzystaj serek wiejski

Tradycyjne pączki powstają z pulchnego, maślanego ciasta drożdżowego. Potem smażone są w głębokim tłuszczu. Są pyszne, ale w ich przypadku kalorii lepiej nie liczyć. Kiedy nie można sobie na to pozwolić, lepiej postawić na lżejsze wersje pączków. Jest ich całkiem sporo. Takie pączki są też znacznie prostsze do przygotowania. Przyjaciółka zadzwoniła, że odwiedzi cię wieczorem? Możesz na nią czekać z górą pączków.

Serek wiejski to produkt, który ma w lodówce chyba każda osoba na diecie redukcyjnej. Polecają go dietetycy, uwielbiają sportowcy, a w dodatku jest stosunkowo tani i dostępny w każdym sklepie. Ma mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, co sprawia, że syci na długo. Jego neutralny smak pozwala przygotować także dietetyczne słodycze. Nadaje się do omletów, ciast, muffinków. Na jego bazie da się też zrobić leciutkie i pyszne pączki.

Pączki z serka wiejskiego

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • pół łyżki cukru białego (albo innego słodzika),
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder (albo puder z ksylitolu) do podania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Serek wiejski zblenduj lub starannie rozgnieć widelcem. Tak, by nie było w nim charakterystycznych kuleczek.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj i dodaj do miski z serkiem wiejskim.
  3. Dodaj cukier waniliowy i biały oraz jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj na niego uformowane za pomocą dwóch małych łyżeczek pączki.
  5. Smaż je na złoty kolor.
  6. Odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Pączki posyp cukrem pudrem i gotowe!
pączkikarnawałtłusty czwartek

Wybrane dla Ciebie