Kiedy smażę ten omlet stosuję zasadę 1:1. Wtedy zawsze wychodzi puszysty
Leniwe śniadanie? Od razu smażę omlet. Pyszny, leciutki i zawsze wychodzi. Wystarczy pamiętać o odpowiednich proporcjach. Wtedy nie opada i idealnie smakuje z każdym dodatkiem. Jednak o tej porze roku konfitura z czarnych lub czerwonych porzeczek jest moim pierwszym wyborem.
Omlet biszkoptowy to świetna propozycja na weekendowe śniadanie. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale lepiej się nie śpieszyć. Trzeba też przygotować ulubione dodatki. Taki omlet świetnie smakuje na słodko, na przykład z domową konfiturą lub w wersji wytrawnej z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi czy listkami rukoli.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten omlet zabierze cię w podróż do Japonii. Nie zabrakło w nim polskiego akcentu
Puszysty jak chmurka
Omlet biszkoptowy jest wyjątkowo delikatny i lekki jak puch, stąd nawiązanie do znanego wypieku. Przepis jest bardzo prosty, ale wymaga odrobiny uwagi, a przede wszystkim trzymania się proporcji. Przygotowanie go na "oko" może skończyć się tym, że nie będzie puszysty i opadnie na talerzu. Kolejna ważna rzecz to główny składnik. Jajka powinny być świeże i dobrej jakości.
Ważne są proporcje
Podobnie jak w przypadku przygotowania biszkoptu ważne jest dokładne ubicie białek na sztywną pianę, co zagwarantuje omletowi odpowiednią puszystość. Kolejne składniki to już tylko dodatki, jednak ważne są proporcje. Wystarczy zapamiętać, by na jedno jajko przypadała łyżka mąki. Wtedy omlet ma odpowiednią konsystencję. Kolejny składnik to cukier, który ja pomijam. W wersji wytrawnej jest zbędny. A kiedy przygotowuję omlet na deserowy, słodycz zapewniają mu konfitury lub owoce. Jednak gdy ktoś ma ochotę, może dosłodzić masę na omlet.
Omlet biszkoptowy
Składniki:
- 3 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- cukier do smaku, opcjonalnie,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli i cukrem, jeśli go stosujesz.
- Do piany dodaj żółtka oraz mąkę i wymieszaj całość delikatnie szpatułką, aby masa nie straciła puszystości.
- Na patelni rozgrzej masło i wyłóż jajeczną masę. Przykryj pokrywką i smaż omlet na średniej mocy palnika przez 3-4 minuty.
- Po tym czasie przerzuć go na nieusmażoną stronę do dołu.
- Smaż przez kolejne 4 minuty.
- Omlet podawaj z ulubionymi dodatkami.