Kiedy smażę ten omlet stosuję zasadę 1:1. Wtedy zawsze wychodzi puszysty

Leniwe śniadanie? Od razu smażę omlet. Pyszny, leciutki i zawsze wychodzi. Wystarczy pamiętać o odpowiednich proporcjach. Wtedy nie opada i idealnie smakuje z każdym dodatkiem. Jednak o tej porze roku konfitura z czarnych lub czerwonych porzeczek jest moim pierwszym wyborem.

Według tego przepisu omlet zawsze wychodzi puszystyWedług tego przepisu omlet zawsze wychodzi puszysty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Omlet biszkoptowy to świetna propozycja na weekendowe śniadanie. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale lepiej się nie śpieszyć. Trzeba też przygotować ulubione dodatki. Taki omlet świetnie smakuje na słodko, na przykład z domową konfiturą lub w wersji wytrawnej z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi czy listkami rukoli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten omlet zabierze cię w podróż do Japonii. Nie zabrakło w nim polskiego akcentu

Puszysty jak chmurka

Omlet biszkoptowy jest wyjątkowo delikatny i lekki jak puch, stąd nawiązanie do znanego wypieku. Przepis jest bardzo prosty, ale wymaga odrobiny uwagi, a przede wszystkim trzymania się proporcji. Przygotowanie go na "oko" może skończyć się tym, że nie będzie puszysty i opadnie na talerzu. Kolejna ważna rzecz to główny składnik. Jajka powinny być świeże i dobrej jakości.

Ważne są proporcje

Podobnie jak w przypadku przygotowania biszkoptu ważne jest dokładne ubicie białek na sztywną pianę, co zagwarantuje omletowi odpowiednią puszystość. Kolejne składniki to już tylko dodatki, jednak ważne są proporcje. Wystarczy zapamiętać, by na jedno jajko przypadała łyżka mąki. Wtedy omlet ma odpowiednią konsystencję. Kolejny składnik to cukier, który ja pomijam. W wersji wytrawnej jest zbędny. A kiedy przygotowuję omlet na deserowy, słodycz zapewniają mu konfitury lub owoce. Jednak gdy ktoś ma ochotę, może dosłodzić masę na omlet.

Omlet biszkoptowy

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • cukier do smaku, opcjonalnie,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli i cukrem, jeśli go stosujesz.
  2. Do piany dodaj żółtka oraz mąkę i wymieszaj całość delikatnie szpatułką, aby masa nie straciła puszystości.
  3. Na patelni rozgrzej masło i wyłóż jajeczną masę. Przykryj pokrywką i smaż omlet na średniej mocy palnika przez 3-4 minuty.
  4. Po tym czasie przerzuć go na nieusmażoną stronę do dołu.
  5. Smaż przez kolejne 4 minuty.
  6. Omlet podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej