Nigdy nie jedz na śniadanie. Będziesz czuł się senny i ociężały

Przy takiej niesprzyjającej pogodzie, jaką mamy teraz, dobrze skomponowany posiłek zjedzony rano, może postawić na nogi i dodać energii. Niestety, wciąż wybieramy produkty, które niekoniecznie służą naszemu zdrowiu. To przez to brakuje nam rano energii.

Co wybrać na zdrowe śniadanieCo wybrać na zdrowe śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Śniadaniowe wybory Polaków pozostawiają często wiele do życzenia. Szybka drożdżówka, mocna kawa i płatki. To jednak nie najlepszy wybór śniadaniowy na tę porę roku. Kaloryczne, obciążające wątrobę i podnoszące cukier produkty sprawiają, że zamiast żwawo wyjść z domu i zacząć dzień z dobrą energią, myślimy tylko o tym, by jak najszybciej wrócić do łóżka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Dobra energia na początek dnia

Dietetycy często powtarzają, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Od tego, co zjemy, zależy to, czy organizm będzie funkcjonował na pełnych obrotach, czy kompletnie będzie brakowało nam siły. Dobrze skomponowane śniadanie nie tylko doda siły do działania, ale również składać się będzie z odpowiedniej kompozycji składników odżywczych. Zakłada się, że powinno dostarczyć nam ono ok. 20-30 procent dziennej energii.

Pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia
Pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia © Adobe Stock

Idealne śniadanie - jak je przygotować?

Dietetycy zgodnie twierdzą, że dobrze skomponowane śniadanie to podstawa zdrowej diety. Aby poczuć się lekko i mieć energię przez cały dzień, warto postawić na posiłek bogaty w białko, błonnik i zdrowe tłuszcze.

Jajka w różnych odsłonach z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa, dobrej jakości wędlina czy ryby, zapewniają energię i sprzyjają zdrowiu serca. Dobrym pomysłem jest też jogurt czy twarożek z nasionami i owocami, które wzmacniają układ odpornościowy i stabilizują poziom cukru we krwi.

twarożek
twarożek © Getty Images | Kinga Krzeminska

Na liście propozycji śniadaniowych dietetyków też często jest owsianka, zwłaszcza z orzechami. Jest bogata w błonnik i przeciwutleniacze, wpływa pozytywnie na zdrowie układu krążenia i pomaga kontrolować wagę. Po takim posiłku ryzyko podjadania w ciągu dnia jest mniejsze.

Orzechy, które warto dodać do owsianki, zawierają dobre tłuszcze. Znajdziesz je także w awokado, pestkach dyni, nasionach słonecznika. To dobre źródła energii, wspierają też pracę mózgu.

Z tego lepiej zrezygnować

Już wiesz, co warto zjeść rano, by podnieść poziom energii. Z czego w takim razie zrezygnować, by szybko nie opaść z sił?

Płatki śniadaniowe. Większość płatków śniadaniowych to przede wszystkim węglowodany, często w postaci cukrów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Po takim skoku następuje gwałtowny spadek, co prowadzi do uczucia zmęczenia i znużenia.

Koktajle owocowe. Nie zapewniają energii i zawierają niewystarczającą ilość białka. Z tego powodu szybko znów będziesz czuć głód.

Cytrusy. Szkodzą delikatnej błonie śluzowej żołądka, mogą doprowadzić szybko do zgagi.

Drożdżówki, słodkie rogale i bułeczki. Zbyt dużo cukru w słodkich wypiekach, jak drożdżówki czy bułki, powoduje gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. To obciąża trzustkę i prowadzi do uczucia zmęczenia oraz szybkiego powrotu głodu, mimo że takie przekąski wydają się sycące.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇