Jogurt pitny to zdrowa przekąska czy kaloryczny deser? Tak wybierzesz najlepszy
Wydaje się, że jogurt pitny ma same plusy. Jest zdrowy i praktyczny, łatwo go zapakować nawet do szkolnego plecaka. Żeby jednak tak było, warto zwracać uwagę na jego skład, bo niektórzy producenci dokładają sporo niepotrzebnych konserwantów, polepszaczy, cukru.
07.12.2024 18:06
Jogurt pitny to po prostu jogurt naturalny, do którego dodaje się wodę lub mleko. Tak samo jak jego podstawowa wersja ma dużo prozdrowotnych właściwości. Dzięki zawartości bakterii probiotycznych wzmacnia odporność, jest także dobrym źródłem wapnia i witamin z grupy B.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niepotrzebne w składzie
Na sklepowych półkach bez trudu znajdziemy jogurty pitne, bo ich wybór jest duży, a wzrok przyciągają często kolorowe opakowania z owocami. Lepiej jednak nie tracić czujności i przeczytać jego skład, zanim włożymy go do koszyka. Pierwszy problem, o którym często wspominamy także w kontekście innych produktów, jest cukier. Czasami jest go tak dużo, że znajduje się na drugiej pozycji w recepturze. Niepotrzebne są też dodatki substancji zagęszczających, jak guma guar, mączka chleba świętojańskiego czy skrobia kukurydziana.
Bez cukru, ale z owocami
Idealny skład? Na pierwszym miejscu powinien znajdować się jogurt, a po nim owoce. Najlepiej gdy stanowią 30–40 proc. składu, ale są też jogurty, których mają ich mało, bo zaledwie 2–3 procent. Naturalne barwniki z buraka, kurkumy czy szpinaku nie są tak szkodliwe, jak te sztuczne, do których zaliczają się m.in. żółcień pomarańczowa, tartrazyna i czerwień koszenilowa. Dlatego najlepiej wybierać jogurty bez dodanego cukru, z dużą ilością owoców. Jeśli mają być bardziej pożywne, to dobrym dodatkiem będą płatki owsiane czy orkiszowe. Czy jogurt, który ma na opakowaniu "bez dodatku cukru" to zawsze dobre rozwiązanie? Niekoniecznie. Wtedy producenci często stosują syrop glukozowo-fruktozowy, który też nie jest korzystnym dla zdrowia składnikiem.
Ratuje, gdy dopada głód
Jogurt pitny jogurt to może być dobry pomysł na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Zawsze warto po niego sięgnąć, gdy dopadnie nas głód. Będzie lepszym wyborem niż słodka drożdżówka, słone przekąski czy batonik. Co zrobić, by nasycił na dłużej? Dokup do niego świeży owoc, warzywo lub wybierz taki, który ma w składzie płatki zbożowe, ziarna lub nasiona. Zawierają one błonnik, który zwiększa uczucie sytości i ułatwia trawienie.