Jogurt pitny to zdrowa przekąska czy kaloryczny deser? Tak wybierzesz najlepszy

Wydaje się, że jogurt pitny ma same plusy. Jest zdrowy i praktyczny, łatwo go zapakować nawet do szkolnego plecaka. Żeby jednak tak było, warto zwracać uwagę na jego skład, bo niektórzy producenci dokładają sporo niepotrzebnych konserwantów, polepszaczy, cukru.

jogurtCzy jogurt pitny to dobry pomysł na przekąskę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jogurt pitny to po prostu jogurt naturalny, do którego dodaje się wodę lub mleko. Tak samo jak jego podstawowa wersja ma dużo prozdrowotnych właściwości. Dzięki zawartości bakterii probiotycznych wzmacnia odporność, jest także dobrym źródłem wapnia i witamin z grupy B.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Niepotrzebne w składzie

Na sklepowych półkach bez trudu znajdziemy jogurty pitne, bo ich wybór jest duży, a wzrok przyciągają często kolorowe opakowania z owocami. Lepiej jednak nie tracić czujności i przeczytać jego skład, zanim włożymy go do koszyka. Pierwszy problem, o którym często wspominamy także w kontekście innych produktów, jest cukier. Czasami jest go tak dużo, że znajduje się na drugiej pozycji w recepturze. Niepotrzebne są też dodatki substancji zagęszczających, jak guma guar, mączka chleba świętojańskiego czy skrobia kukurydziana.

Bez cukru, ale z owocami

Idealny skład? Na pierwszym miejscu powinien znajdować się jogurt, a po nim owoce. Najlepiej gdy stanowią 30–40 proc. składu, ale są też jogurty, których mają ich mało, bo zaledwie 2–3 procent. Naturalne barwniki z buraka, kurkumy czy szpinaku nie są tak szkodliwe, jak te sztuczne, do których zaliczają się m.in. żółcień pomarańczowa, tartrazyna i czerwień koszenilowa. Dlatego najlepiej wybierać jogurty bez dodanego cukru, z dużą ilością owoców. Jeśli mają być bardziej pożywne, to dobrym dodatkiem będą płatki owsiane czy orkiszowe. Czy jogurt, który ma na opakowaniu "bez dodatku cukru" to zawsze dobre rozwiązanie? Niekoniecznie. Wtedy producenci często stosują syrop glukozowo-fruktozowy, który też nie jest korzystnym dla zdrowia składnikiem.

Ratuje, gdy dopada głód

Jogurt pitny jogurt to może być dobry pomysł na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Zawsze warto po niego sięgnąć, gdy dopadnie nas głód. Będzie lepszym wyborem niż słodka drożdżówka, słone przekąski czy batonik. Co zrobić, by nasycił na dłużej? Dokup do niego świeży owoc, warzywo lub wybierz taki, który ma w składzie płatki zbożowe, ziarna lub nasiona. Zawierają one błonnik, który zwiększa uczucie sytości i ułatwia trawienie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej