Robię puszyste placuszki. Dodaję składnik, o którym inni nawet nie pomyślą

Sezon na śniadania na ciepło zbliża się wielkimi krokami. Takie placuszki świetnie sprawdzają się także przed wyjściem do szkoły. Dlatego wróciłam już do mojego sprawdzonego przepisu. Niektórych dziwi, że dokładam do ciasta ten rodzaj nabiału. A to dzięki niemu placki są takie pyszne.

Placuszki na maślance smakują wyborniePlacuszki na maślance smakują wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Justyna
Dorota Gepert

Przepisów na placki jest mnóstwo. Wszystkie są do siebie dość podobne. Wiadomo, mąka i jajka to podstawa. Potrzebny jest też nabiał i tu mamy większy wybór. Ciasto można przygotować z kwaśnym mlekiem, jogurtem naturalnym, śmietaną, kefirem czy skyrem. Sprawdziłam, że także świetnie sprawdza się maślanka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Bogata w białko

Maślanka stosowana jest w kuchni od dawana. Ceniły ją nasze babcie, ale ostatnio została wyparta przez inne produkty mleczne. Jest uzyskiwana w procesie wytwarzania masła. To produkt uboczny, lecz bardzo wartościowy. Maślanka zawiera dużo białka, a także witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B6 i B12, które wspierają układ nerwowy. Ponadto dostarcza ona sporo wapnia, który jest podstawowym budulcem kości. Kolejny plus? Nie ma dużo kalorii.

Daje puszystość

Maślanka dodana do ciasta na placki sprawi, że będą wyjątkowo miękkie i puszyste. Ich przygotowanie jest wręcz ultra łatwe. Dlatego można sobie na nie pozwolić nawet rano, kiedy z reguły mamy mniej czasu. Gdy zależy ci na jeszcze zdrowszej wersji placków lub unikasz mąki pszennej, możesz użyć na przykład orkiszowej. Składniki wystarczy wymieszać, a następnie usmażyć placki. Są bardzo lekkie i nie nasiąkają tłuszczem. Smakują z owocami i twarożkiem, ale też w wersji wytrawnej, na przykład z łososiem, pomidorem i listkami szpinaku.

Placki na maślance — przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną.
  2. Wlej do niej maślankę i wbij jajka. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując okrągłe placki.
  4. Smaż placki z obu stron po 3 minuty, aż zaczną się rumienić. Przekładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. I gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟