Francuzi robią obłędne naleśniki. To jeden składnik decyduje o sukcesie
Francuzi kochają naleśniki i potrafią przyrządzać je po mistrzowsku. Na to żeby były za każdym razem cienkie i delikatne mają swój niezawodny sposób. Nie może w nich zabraknąć składnika, na którym w dużej mierze opiera się kuchnia tego kraju.
23.08.2024 14:09
Francuzi często jedzą naleśniki już na śniadanie. Wtedy podają je na słodko z owocami czy konfiturą. Jednak niezależnie od tego, jakie dodatki wybierają, bardzo ważne jest dla nich przygotowanie ciasta i odpowiednie smażenie. Składniki na naleśniki raczej nikogo nie zaskoczą. Co więc ma wpływ na to, że francuskie placki zyskały sławę na całym świecie?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze są domowe naleśniki
Niektórzy twierdzą, że pachnie nimi Paryż. Jednak creps, czyli francuskie naleśniki sprzedawane na ulicznych stoiskach są głównie dla turystów. Francuzi najlepsze naleśniki robią w domu. I trzeba przyznać, że zawsze przygotowują je skrupulatnie, dokładnie odmierzając składniki. Wtedy ciasto ma odpowiednią konsystencję, co przekłada się na to, że placki mogą być bardzo cienkie, a jednocześnie pozostają elastyczne.
Czego nie może zabraknąć w cieście naleśnikowym?
Drugi sekret to składnik, na którym opiera się cała kuchnia francuska, czyli masło. Rozpuszczają je i dodają do ciasta. Ma być roztopione, ale nie gorące. Właśnie ten tłuszcz sprawia, że naleśniki mają niepowtarzalny smak i są elastyczne. Dzięki niemu można je też smażyć na minimalnej ilości tłuszczu. Francuzi także często przesiewają mąkę, którą dodają do ciasta, co ma wpływ na konsystencję naleśników.
Francuskie naleśniki - przepis
Składniki:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 2/3 szklanki mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę do miski, dodaj sól. Upewnij się, że mleko i woda są schłodzone, a roztopione masło nie jest gorące.
- Do mąki dodaj mleko, wodę i jajka. Zmiksuj całość na gładką masę za pomocą miksera na wysokich obrotach, stopniowo dodając roztopione masło.
- Rozgrzej patelnię i lekko natłuść ją masłem. Na gorącą patelnię wylewaj porcje ciasta i rozprowadzaj je równomiernie po całej powierzchni. Smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron.