Banany przechowuj w ten sposób. Będą świeże przez bardzo długi czas
Banany mają teraz mocną konkurencję, bo jest mnóstwo lokalnych owoców sezonowych. Jednak z drugiej strony, jesteśmy do nich przyzwyczajeni i traktujemy jako całoroczną przekąskę. Dlatego warto wiedzieć, jak je przechowywać. Czy w takie upały chować je do lodówki?
19.08.2024 07:49
To prosty trik, a dzięki niemu banany pozostaną świeże i jędrne nawet aż o tydzień dłużej. Na taki pomysł wpadła autorka książek kucharskich. Może on wielu z nas zaskoczyć, bo do tej pory to miejsce nie było polecane do przechowywania bananów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
A jednak w chłodzie?
Chodzi oczywiście o lodówkę. Banany były na liście owoców i warzyw, których lepiej tam nie wkładać, bo tracą smak i aromat. Linda Tyler, ceniona w świecie kulinarnym za swoje książki kucharskie i popularną stronę internetową Gracious Vegan, ma na ten temat inne zdanie. Twierdzi, że przechowywanie żółtych bananów w lodówce może opóźnić ich proces dojrzewania.
Linda Tyler zauważyła, że gdy banany zaraz po straceniu zielonego zabarwienia zostaną przełożone do lodówki to zachowają jędrność i smak nawet o tydzień dłużej w porównaniu z tymi, które pozostają w temperaturze pokojowej.
Utrafić w punkt
Jednak trzeba dobrze ocenić stopień dojrzewania bananów. Gdy do lodówki trafią zbyt zielone owoce, nie da to dobrych rezultatów. Po prostu wcale nie zaczną dojrzewać. Wszystko oczywiście zależy od tego, jakie banany lubimy.
Do wyboru, do koloru
- Zielone banany są twarde i mało słodkie. Mają najwięcej skrobi i najmniej cukru, nadają się dla odchudzających się i diabetyków. Smaczniejsze są jednak te lekko zielone – są już bardziej słodkie i zdecydowanie łatwiejsze do strawienia.
- Żółte - takie banany uznajemy za w pełni dojrzałe. Nie mają plam na skórce, są słodkie. Zawierają węglowodany i błonnik. Szybko dają uczucie sytości. Polecane są dla dzieci, warto je jeść także po infekcjach. Przechowujmy je w chłodnym, ciemnym miejscu, wtedy nie dojrzeją tak szybko.
- Brązowe - im ciemniejszy banan, tym słodszy. Miąższ jest też wtedy bardzo miękki, można go wykorzystywać zamiast cukru, np. do ciast, koktajli, placków. Takie owoce są niezwykle lekkostrawne.
Bez towarzystwa
Latem kupujemy sporo różnych owoców. Warto pamiętać, że banany nie lubią towarzystwa i lepiej nie umieszczać ich na paterze z innymi, a zwłaszcza z jabłkami i cytrusami. To znacznie przyspiesza ich mięknięcie. Banany, jak wiele innych owoców, wytwarzają etylen, który pomaga im dojrzewać. Gdy sąsiadują z owocami, które też go wytwarzają - znacznie szybciej pokryją się plamami. Dlatego najlepiej przechowywać banany osobno. Nawet można owinąć ich ogonki folią spożywczą, aby zatrzymać produkcję etylenu.