Banany przechowuj w ten sposób. Będą świeże przez bardzo długi czas

Banany mają teraz mocną konkurencję, bo jest mnóstwo lokalnych owoców sezonowych. Jednak z drugiej strony, jesteśmy do nich przyzwyczajeni i traktujemy jako całoroczną przekąskę. Dlatego warto wiedzieć, jak je przechowywać. Czy w takie upały chować je do lodówki?

bananas, banana, bunch, tropical, fruit, diet, food, group, healthy, yellow, arrangement, calorie, crop, display, eatable, eats, edible, fat, feed, fruits, goodies, isolated, low, natural, nonfat, nourishment, nutrients, nutriment, nutrition, organic, produce, product, provision, snack, whiteBanany naprawdę długo mogą zachować świeżość.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

To prosty trik, a dzięki niemu banany pozostaną świeże i jędrne nawet aż o tydzień dłużej. Na taki pomysł wpadła autorka książek kucharskich. Może on wielu z nas zaskoczyć, bo do tej pory to miejsce nie było polecane do przechowywania bananów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybko zdeklasowały jagodzianki. Bułeczki z malinami będziesz piec na okrągło

A jednak w chłodzie?

Chodzi oczywiście o lodówkę. Banany były na liście owoców i warzyw, których lepiej tam nie wkładać, bo tracą smak i aromat. Linda Tyler, ceniona w świecie kulinarnym za swoje książki kucharskie i popularną stronę internetową Gracious Vegan, ma na ten temat inne zdanie. Twierdzi, że przechowywanie żółtych bananów w lodówce może opóźnić ich proces dojrzewania.

Linda Tyler zauważyła, że gdy banany zaraz po straceniu zielonego zabarwienia zostaną przełożone do lodówki to zachowają jędrność i smak nawet o tydzień dłużej w porównaniu z tymi, które pozostają w temperaturze pokojowej.

Utrafić w punkt

Jednak trzeba dobrze ocenić stopień dojrzewania bananów. Gdy do lodówki trafią zbyt zielone owoce, nie da to dobrych rezultatów. Po prostu wcale nie zaczną dojrzewać. Wszystko oczywiście zależy od tego, jakie banany lubimy.

Do wyboru, do koloru

  • Zielone banany są twarde i mało słodkie. Mają najwięcej skrobi i najmniej cukru, nadają się dla odchudzających się i diabetyków. Smaczniejsze są jednak te lekko zielone – są już bardziej słodkie i zdecydowanie łatwiejsze do strawienia.
  • Żółte - takie banany uznajemy za w pełni dojrzałe. Nie mają plam na skórce, są słodkie. Zawierają węglowodany i błonnik. Szybko dają uczucie sytości. Polecane są dla dzieci, warto je jeść także po infekcjach. Przechowujmy je w chłodnym, ciemnym miejscu, wtedy nie dojrzeją tak szybko.
  • Brązowe - im ciemniejszy banan, tym słodszy. Miąższ jest też wtedy bardzo miękki, można go wykorzystywać zamiast cukru, np. do ciast, koktajli, placków. Takie owoce są niezwykle lekkostrawne.

Bez towarzystwa

Latem kupujemy sporo różnych owoców. Warto pamiętać, że banany nie lubią towarzystwa i lepiej nie umieszczać ich na paterze z innymi, a zwłaszcza z jabłkami i cytrusami. To znacznie przyspiesza ich mięknięcie. Banany, jak wiele innych owoców, wytwarzają etylen, który pomaga im dojrzewać. Gdy sąsiadują z owocami, które też go wytwarzają - znacznie szybciej pokryją się plamami. Dlatego najlepiej przechowywać banany osobno. Nawet można owinąć ich ogonki folią spożywczą, aby zatrzymać produkcję etylenu.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości