Przez dwa tygodnie banany nie pokryją się brązowymi plamami. Wykorzystaj trik ze zwykłą wodą

Nie kupuj nic na zapas! Łatwo napisać, trudniej zrobić. Banany to jedne z tych owoców, z którymi łatwo przesadzić w sklepie czy na straganie. Chwytamy po prostu kiść, a potem dziwimy się, że tak szybko tracą świeżość. Okazuje się, że jest dość prosty sposób, by ich nie zmarnować.

Bananów lepiej nie kupować na zapas.Bananów lepiej nie kupować na zapas.
Źródło zdjęć: © Pixabay | GabiSanda
Dorota Gepert

Banany to jedne z naszych ulubionych owoców. Mają wiele cennych właściwości, które w dużej mierze zależą od ich stopnia dojrzałości. Zielone, żółte i przejrzałe owoce różnią się także smakiem. Dlatego każdy z nas lubi nieco inne banany. Często kupujemy je niedojrzałe i wydaje się, że można je długo przechowywać. Tymczasem zdarza się, że szybko pokrywają się brązowymi plamami i tracą świeżość. Oczywiście takie banany można wykorzystać do ciasta czy placków. Jednak jest sposób, by zachowały jędrność nawet przez 15 dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielony deserek z kiwi i matchą. Zachwyć swoich bliskich nie tylko w Dniu Świętego Patryka

Sposób z Tiktoka

Najprostsze pomysły są najlepsze? To się często sprawdza w kuchni. Użytkownik TikToka, Dustin Hadley na swoim koncie @that40yearguy pokazał sposób na dłuższe przechowywanie bananów. Po prostu zanurzył łodygi jednej kiści owoców w wodzie i pozostawił je na 12 dni obok drugiej kiści pozbawionej wody. Okazało się, że banany zanurzone w wodzie były znacznie świeższe. Pokryły się brązowymi plamami, nadal dojrzewały, ale pozostały twarde i jędrne. Banany pozostawione bez wody, rozpadły się.Ten sposób warto wypróbować, gdy kupisz zielone, niedojrzałe banany. Dzięki wodnej metodzie przetrwają w dobrym stanie nawet ponad 15 dni. Podobnie zadziała użycie folii spożywczej. Wystarczy owinąć nią łodygi banana.

Do wyboru, do koloru

  • Zielone banany są twarde i mało słodkie. Mają najwięcej skrobi i najmniej cukru, nadają się dla odchudzających się i diabetyków. Smaczniejsze są jednak te lekko zielone – są już bardziej słodkie i zdecydowanie łatwiejsze do strawienia.
  • Żółte - takie banany uznajemy za w pełni dojrzałe. Nie mają plam na skórce, są słodkie. Zawierają węglowodany i błonnik. Szybko dają uczucie sytości. Polecane są dla dzieci, warto je jeść także po infekcjach. Przechowujmy je w chłodnym, ciemnym miejscu, wtedy nie dojrzeją tak szybko.
  • Brązowe - im ciemniejszy banan, tym słodszy. Miąższ jest też wtedy bardzo miękki, można go wykorzystywać zamiast cukru, np. do ciast, koktajli, placków. Takie owoce są niezwykle lekkostrawne.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości