Przez dwa tygodnie banany nie pokryją się brązowymi plamami. Wykorzystaj trik ze zwykłą wodą
Nie kupuj nic na zapas! Łatwo napisać, trudniej zrobić. Banany to jedne z tych owoców, z którymi łatwo przesadzić w sklepie czy na straganie. Chwytamy po prostu kiść, a potem dziwimy się, że tak szybko tracą świeżość. Okazuje się, że jest dość prosty sposób, by ich nie zmarnować.
12.05.2024 18:30
Banany to jedne z naszych ulubionych owoców. Mają wiele cennych właściwości, które w dużej mierze zależą od ich stopnia dojrzałości. Zielone, żółte i przejrzałe owoce różnią się także smakiem. Dlatego każdy z nas lubi nieco inne banany. Często kupujemy je niedojrzałe i wydaje się, że można je długo przechowywać. Tymczasem zdarza się, że szybko pokrywają się brązowymi plamami i tracą świeżość. Oczywiście takie banany można wykorzystać do ciasta czy placków. Jednak jest sposób, by zachowały jędrność nawet przez 15 dni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób z Tiktoka
Najprostsze pomysły są najlepsze? To się często sprawdza w kuchni. Użytkownik TikToka, Dustin Hadley na swoim koncie @that40yearguy pokazał sposób na dłuższe przechowywanie bananów. Po prostu zanurzył łodygi jednej kiści owoców w wodzie i pozostawił je na 12 dni obok drugiej kiści pozbawionej wody. Okazało się, że banany zanurzone w wodzie były znacznie świeższe. Pokryły się brązowymi plamami, nadal dojrzewały, ale pozostały twarde i jędrne. Banany pozostawione bez wody, rozpadły się.Ten sposób warto wypróbować, gdy kupisz zielone, niedojrzałe banany. Dzięki wodnej metodzie przetrwają w dobrym stanie nawet ponad 15 dni. Podobnie zadziała użycie folii spożywczej. Wystarczy owinąć nią łodygi banana.
Do wyboru, do koloru
- Zielone banany są twarde i mało słodkie. Mają najwięcej skrobi i najmniej cukru, nadają się dla odchudzających się i diabetyków. Smaczniejsze są jednak te lekko zielone – są już bardziej słodkie i zdecydowanie łatwiejsze do strawienia.
- Żółte - takie banany uznajemy za w pełni dojrzałe. Nie mają plam na skórce, są słodkie. Zawierają węglowodany i błonnik. Szybko dają uczucie sytości. Polecane są dla dzieci, warto je jeść także po infekcjach. Przechowujmy je w chłodnym, ciemnym miejscu, wtedy nie dojrzeją tak szybko.
- Brązowe - im ciemniejszy banan, tym słodszy. Miąższ jest też wtedy bardzo miękki, można go wykorzystywać zamiast cukru, np. do ciast, koktajli, placków. Takie owoce są niezwykle lekkostrawne.