Inne owoce na ich tle wypadają blado. Jedz codziennie, a mózg będzie jak żyleta

W tych niewielkich, niepozornych owocach drzemie odżywcza moc. Mają piękny kolor i supersoczysty miąższ, tym chętniej więc powinniśmy po nie sięgać. Koniecznie sprawdź, jak dużo dobrodziejstw niesie za sobą spożywanie borówki amerykańskiej.

Zobacz, dlaczego warto jeść borówki Zobacz, dlaczego warto jeść borówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Borówka amerykańska, znana również jako borówka wysoka, jest biologicznym odpowiednikiem jagody leśnej. Jej owoce są ciemnoniebieskie, o słodkim smaku, a także dostarczają organizmowi wielu niezbędnych składników odżywczych. Borówki amerykańskie mają zdolność zapobiegania chorobom i wspomagania prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ale jakie dokładnie są właściwości borówki amerykańskiej i dlaczego warto ją spożywać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tostowe pierożki z patelni robię w każdy weekend. Wszyscy się nimi zajadają

Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej?

Borówka amerykańska jest skarbnicą cennych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Owoce borówki amerykańskiej są bogate w witaminy, minerały i mikroelementy. Borówka amerykańska jest również źródłem wielu przeciwutleniaczy, a także witaminy A, witaminy B, witaminy C, witaminy E oraz PP. Ponadto zawiera minerały: cynk, miedź, selen, magnez, potas, żelazo oraz wapń.

Borówka amerykańska jest bogata w antyoksydanty, które chronią organizm przed rakiem. Zawiera antocyjany (oprócz pozytywnych właściwości nadają owocom piękny, ciemnoniebieski kolor), które dodatkowo wzmacniają działanie przeciwnowotworowe, oraz kwas elagowy, który zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów wątroby, płuc i przewodu pokarmowego. Co więcej, antocyjany mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie mózgu, poprawiając pamięć i funkcje poznawcze, zwłaszcza u starszych osób.

Kwas foliowy zawarty w borówce amerykańskiej ma działanie zapobiegające nowotworom macicy. Borówka amerykańska zawiera również fitoestrogeny, które zapobiegają rozwojowi nowotworu hormonozależnego (takiego jak nowotwór piersi, wątroby lub tarczycy).

Borówka to skarbnica zdrowia
Borówka to skarbnica zdrowia © Pixabay

Dlaczego warto jeść borówkę amerykańską?

Borówka amerykańska ma działanie uspokajające i przeciwbólowe. Badania wykazały również, że spożywanie tych owoców pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu. Z drugiej strony borówka amerykańska pomaga podwyższyć poziom "dobrego" cholesterolu HDL, który zapobiega chorobom układu krwionośnego.

Borówka amerykańska jest szczególnie polecana osobom, które wykonują pracę obciążającą narządy wzroku. Ekstrakt z soku z borówek amerykańskich można znaleźć nawet w kroplach do oczu, ze względu na dobroczynne działanie borówek amerykańskich na wzrok.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa