Jedz 2 sztuki dziennie. Owoce te chronią serce i działają przeciwnowotworowo
Te ultrazdrowe owoce będą wspierały twój organizm jak niemal nic innego. "Król owoców" jest ostatnio dostępny nawet w dyskontach, a jego właściwości sprawiają, że warto się po niego wybrać. Oto "prawdopodobnie najzdrowszy owoc świata" za kilka złotych!
09.01.2024 09:19
Mają delikatnie "ciągnącą się" strukturę, karmelowo-miodowy smak, niesamowite właściwości prozdrowotne i marokańskie pochodzenie. Przez wielu są uznawane za "króla wśród owoców", a jeśli nie wśród wszystkich, to chociaż wśród tego konkretnego gatunku — daktyli. Porozmawiamy dzisiaj o Medjool — odmianie daktyli, która zachwyca nawet dietetyków sportowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Daktyle Medjool. Dlaczego są takie wyjątkowe?
O daktylach Medjool mówi się wiele, a każdy z aspektów jest warty poruszenia. Ten gatunek, większy, słodszy i miększy od zwykłych daktyli, przez wiele lat był uznawany za owoc przeznaczony jedynie dla wyższych, wręcz królewskich sfer. Dzisiaj — na szczęście — jest już hodowany w wielu krajach i trafia czasem do zwykłych sieciówek. A dlaczego warto tam na niego zapolować?
Motywem szczególnie wartym wspomnienia w kontekście daktyli Medjool jest liczba zawartych tam antyoksydantów. Przeciwutleniacze z marokańskich owoców chronią serce przed chorobami, a przy okazji wykazują działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Ponadto stanowią one niejako "eliksir młodości", ponieważ flawonoidy i karotenoidy z daktyli Medjool chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.
Daktyle Medjool. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
Poza wspaniałym wpływem na serce i skórę, daktyle Medjool regulują jeszcze poziom glukozy we krwi, wspierają układ nerwowy i pokarmowy. Zawartość minerałów — przede wszystkim tak bardzo nam niezbędnego potasu, którego daktyle te posiadają znacznie więcej niż banany — chroni przed zmęczeniem i pomaga w utrzymaniu optymalnej pracy mięśni i mózgu.
Według specjalistów warto pokusić się o 2 takie daktyle, by nie musieć martwić się już o poziom potasu w organizmie. To nie powinno być trudne — daktyle Medjool są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Ich karmelowy smak i miękka konsystencja sprawiają wręcz, że wiele osób porównuje je do... batoników. Czy może być lepiej?