Jedz 2 sztuki dziennie. Owoce te chronią serce i działają przeciwnowotworowo

Te ultrazdrowe owoce będą wspierały twój organizm jak niemal nic innego. "Król owoców" jest ostatnio dostępny nawet w dyskontach, a jego właściwości sprawiają, że warto się po niego wybrać. Oto "prawdopodobnie najzdrowszy owoc świata" za kilka złotych!

Daktyle Medjool. Niezwykła porcja zdrowiaDaktyle Medjool. Niezwykła porcja zdrowia
Źródło zdjęć: © Canva | alpaksoy

Mają delikatnie "ciągnącą się" strukturę, karmelowo-miodowy smak, niesamowite właściwości prozdrowotne i marokańskie pochodzenie. Przez wielu są uznawane za "króla wśród owoców", a jeśli nie wśród wszystkich, to chociaż wśród tego konkretnego gatunku — daktyli. Porozmawiamy dzisiaj o Medjool — odmianie daktyli, która zachwyca nawet dietetyków sportowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bagietka z dodatkami w pieczonej wersji. Od samego patrzenia zrobisz się głodny

Daktyle Medjool. Dlaczego są takie wyjątkowe?

O daktylach Medjool mówi się wiele, a każdy z aspektów jest warty poruszenia. Ten gatunek, większy, słodszy i miększy od zwykłych daktyli, przez wiele lat był uznawany za owoc przeznaczony jedynie dla wyższych, wręcz królewskich sfer. Dzisiaj — na szczęście — jest już hodowany w wielu krajach i trafia czasem do zwykłych sieciówek. A dlaczego warto tam na niego zapolować?

Motywem szczególnie wartym wspomnienia w kontekście daktyli Medjool jest liczba zawartych tam antyoksydantów. Przeciwutleniacze z marokańskich owoców chronią serce przed chorobami, a przy okazji wykazują działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Ponadto stanowią one niejako "eliksir młodości", ponieważ flawonoidy i karotenoidy z daktyli Medjool chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

Daktyle Medjool chronią skórę i serce
Daktyle Medjool chronią skórę i serce © Canva | vm2002

Daktyle Medjool. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Poza wspaniałym wpływem na serce i skórę, daktyle Medjool regulują jeszcze poziom glukozy we krwi, wspierają układ nerwowy i pokarmowy. Zawartość minerałów — przede wszystkim tak bardzo nam niezbędnego potasu, którego daktyle te posiadają znacznie więcej niż banany — chroni przed zmęczeniem i pomaga w utrzymaniu optymalnej pracy mięśni i mózgu.

Według specjalistów warto pokusić się o 2 takie daktyle, by nie musieć martwić się już o poziom potasu w organizmie. To nie powinno być trudne — daktyle Medjool są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Ich karmelowy smak i miękka konsystencja sprawiają wręcz, że wiele osób porównuje je do... batoników. Czy może być lepiej?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione