Jedz 2 sztuki dziennie. Owoce te chronią serce i działają przeciwnowotworowo

Te ultrazdrowe owoce będą wspierały twój organizm jak niemal nic innego. "Król owoców" jest ostatnio dostępny nawet w dyskontach, a jego właściwości sprawiają, że warto się po niego wybrać. Oto "prawdopodobnie najzdrowszy owoc świata" za kilka złotych!

Daktyle Medjool. Niezwykła porcja zdrowiaDaktyle Medjool. Niezwykła porcja zdrowia
Źródło zdjęć: © Canva | alpaksoy

Mają delikatnie "ciągnącą się" strukturę, karmelowo-miodowy smak, niesamowite właściwości prozdrowotne i marokańskie pochodzenie. Przez wielu są uznawane za "króla wśród owoców", a jeśli nie wśród wszystkich, to chociaż wśród tego konkretnego gatunku — daktyli. Porozmawiamy dzisiaj o Medjool — odmianie daktyli, która zachwyca nawet dietetyków sportowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bagietka z dodatkami w pieczonej wersji. Od samego patrzenia zrobisz się głodny

Daktyle Medjool. Dlaczego są takie wyjątkowe?

O daktylach Medjool mówi się wiele, a każdy z aspektów jest warty poruszenia. Ten gatunek, większy, słodszy i miększy od zwykłych daktyli, przez wiele lat był uznawany za owoc przeznaczony jedynie dla wyższych, wręcz królewskich sfer. Dzisiaj — na szczęście — jest już hodowany w wielu krajach i trafia czasem do zwykłych sieciówek. A dlaczego warto tam na niego zapolować?

Motywem szczególnie wartym wspomnienia w kontekście daktyli Medjool jest liczba zawartych tam antyoksydantów. Przeciwutleniacze z marokańskich owoców chronią serce przed chorobami, a przy okazji wykazują działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Ponadto stanowią one niejako "eliksir młodości", ponieważ flawonoidy i karotenoidy z daktyli Medjool chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

Daktyle Medjool chronią skórę i serce
Daktyle Medjool chronią skórę i serce © Canva | vm2002

Daktyle Medjool. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Poza wspaniałym wpływem na serce i skórę, daktyle Medjool regulują jeszcze poziom glukozy we krwi, wspierają układ nerwowy i pokarmowy. Zawartość minerałów — przede wszystkim tak bardzo nam niezbędnego potasu, którego daktyle te posiadają znacznie więcej niż banany — chroni przed zmęczeniem i pomaga w utrzymaniu optymalnej pracy mięśni i mózgu.

Według specjalistów warto pokusić się o 2 takie daktyle, by nie musieć martwić się już o poziom potasu w organizmie. To nie powinno być trudne — daktyle Medjool są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Ich karmelowy smak i miękka konsystencja sprawiają wręcz, że wiele osób porównuje je do... batoników. Czy może być lepiej?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy