Wsyp małą łyżeczkę do herbaty. Zmęczenie i osłabienie odejdą i poczujesz się pełen energii

Pyłek pszczeli nawet w połowie nie dorównuje popularnością miodowi. Rzadziej kojarzymy go też z czymś, co można spożywać czy ze zdrowiem, a nawet z samymi pszczołami. To duży błąd, bo ten naturalny składnik to coś naprawdę wyjątkowego. Dowiedz się, po co i jak go stosować. 

ObrazekPyłek pszczeli - Pyszności; foto: Canva

Od dziecka jesteśmy uczeni traktowania pszczół z szacunkiem; wszyscy też wiemy, jaką katastrofą dla świata zakończyłoby się ich wymarcie. Często jednak nasza wiedza o pszczołach kończy się na miodzie: produkcie tak samo zdrowym, co popularnym. Ale te żyjątka to nie tylko "płynne złoto". Wśród darów pszczół warto wymienić jeszcze pyłek, którego właściwości są nieocenione i... niedocenione.

Obrazek
Pyłek pszczeli - Pyszności; foto: Canva

Pyłek pszczeli — czym właściwie jest?

Pyłek pszczeli, obok miodu, wosku, pierzgi i kitu, jest jednym z wytworów pszczół. Jego druga nazwa, pyłek kwiatowy, to podpowiedź do tego, czym tak naprawdę ten naturalny produkt jest. Pyłek umożliwia kwiatom zapylenie. Pszczoły zbierają go, wzbogacają enzymami i nektarem i w formie kolorowych kulek przenoszą do ula. Tam stanowi dla nich bogaty w witaminy, mikro i makroelementy pokarm.

Co zawiera pyłek pszczeli?

Skład pyłku sprawia, że można go zaliczyć do tak zwanych superfoods, czyli naturalnych produktów mających wyjątkowo dobry wpływ na nasze zdrowie. Jest on źródłem białek, aminokwasów, węglowodanów i flawonoidów. Występujące w nim witaminy to między innymi A, C, D oraz grupa witamin B.

W pyłku nie brakuje również składników mineralnych. Potas, magnez, bor, selen i cynk odpowiadają za wzmocnienie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Na co stosować pyłek pszczeli?

Zawarte w pyłku aminokwasy mają dobry wpływ na metabolizm; to właśnie z tego powodu pyłek pszczeli jest dość często kojarzony jako dodatkowy suplement podczas odchudzania.

Obrazek
pyłek pszczeli - Pyszności; foto: Canva

Ponadto ten naturalny produkt doskonale oddziałuje na nasz układ krwionośny. Zapobiega pękaniu naczyń i poprawia krążenie. To dlatego pyłek pszczeli stał się elementem powrotu do zdrowia po zawałach i podczas leczenia nadciśnienia.

Pyłek wzmacnia też odporność, obniża poziom cukru we krwi i poprawia samopoczucie. Poleca się go również dzieciom, ale dopiero po ukończeniu trzeciego roku życia.

Jak stosować pyłek pszczeli?

Jak twierdzą pszczelarze z portalu bartnikmazowiecki.pl, pyłek pszczeli powinno się wypijać z rana, na czczo lub chwilę po śniadaniu. Rób to w następujący sposób:

Jedną czubatą łyżeczkę pyłku wsyp do szklanki i zalej letnią wodą. Zostaw go tam na całą noc. Z rana dolej do szklanki nieco ciepłej wody i, jeśli chcesz, dopraw miodem. Wspomniany portal pszczelarski poleca stosować taką kurację przez 3 miesiące. Możesz też wymieszać go z ostudzoną herbatą rumiankową i miodem.

My jesteśmy przekonani, a ty?

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej