Wsyp małą łyżeczkę do herbaty. Zmęczenie i osłabienie odejdą i poczujesz się pełen energii

Pyłek pszczeli nawet w połowie nie dorównuje popularnością miodowi. Rzadziej kojarzymy go też z czymś, co można spożywać czy ze zdrowiem, a nawet z samymi pszczołami. To duży błąd, bo ten naturalny składnik to coś naprawdę wyjątkowego. Dowiedz się, po co i jak go stosować. 

ObrazekPyłek pszczeli - Pyszności; foto: Canva

Od dziecka jesteśmy uczeni traktowania pszczół z szacunkiem; wszyscy też wiemy, jaką katastrofą dla świata zakończyłoby się ich wymarcie. Często jednak nasza wiedza o pszczołach kończy się na miodzie: produkcie tak samo zdrowym, co popularnym. Ale te żyjątka to nie tylko "płynne złoto". Wśród darów pszczół warto wymienić jeszcze pyłek, którego właściwości są nieocenione i... niedocenione.

Obrazek
Pyłek pszczeli - Pyszności; foto: Canva

Pyłek pszczeli — czym właściwie jest?

Pyłek pszczeli, obok miodu, wosku, pierzgi i kitu, jest jednym z wytworów pszczół. Jego druga nazwa, pyłek kwiatowy, to podpowiedź do tego, czym tak naprawdę ten naturalny produkt jest. Pyłek umożliwia kwiatom zapylenie. Pszczoły zbierają go, wzbogacają enzymami i nektarem i w formie kolorowych kulek przenoszą do ula. Tam stanowi dla nich bogaty w witaminy, mikro i makroelementy pokarm.

Co zawiera pyłek pszczeli?

Skład pyłku sprawia, że można go zaliczyć do tak zwanych superfoods, czyli naturalnych produktów mających wyjątkowo dobry wpływ na nasze zdrowie. Jest on źródłem białek, aminokwasów, węglowodanów i flawonoidów. Występujące w nim witaminy to między innymi A, C, D oraz grupa witamin B.

W pyłku nie brakuje również składników mineralnych. Potas, magnez, bor, selen i cynk odpowiadają za wzmocnienie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Na co stosować pyłek pszczeli?

Zawarte w pyłku aminokwasy mają dobry wpływ na metabolizm; to właśnie z tego powodu pyłek pszczeli jest dość często kojarzony jako dodatkowy suplement podczas odchudzania.

Obrazek
pyłek pszczeli - Pyszności; foto: Canva

Ponadto ten naturalny produkt doskonale oddziałuje na nasz układ krwionośny. Zapobiega pękaniu naczyń i poprawia krążenie. To dlatego pyłek pszczeli stał się elementem powrotu do zdrowia po zawałach i podczas leczenia nadciśnienia.

Pyłek wzmacnia też odporność, obniża poziom cukru we krwi i poprawia samopoczucie. Poleca się go również dzieciom, ale dopiero po ukończeniu trzeciego roku życia.

Jak stosować pyłek pszczeli?

Jak twierdzą pszczelarze z portalu bartnikmazowiecki.pl, pyłek pszczeli powinno się wypijać z rana, na czczo lub chwilę po śniadaniu. Rób to w następujący sposób:

Jedną czubatą łyżeczkę pyłku wsyp do szklanki i zalej letnią wodą. Zostaw go tam na całą noc. Z rana dolej do szklanki nieco ciepłej wody i, jeśli chcesz, dopraw miodem. Wspomniany portal pszczelarski poleca stosować taką kurację przez 3 miesiące. Możesz też wymieszać go z ostudzoną herbatą rumiankową i miodem.

My jesteśmy przekonani, a ty?

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier