NewsyCzy jajka podnoszą poziom cholesterolu? Lekarka rozwiewa wątpliwości

Czy jajka podnoszą poziom cholesterolu? Lekarka rozwiewa wątpliwości

Jedno z fundamentalnych pytań i temat dzielący społeczeństwo. Bo dla jednych nie ma zrównoważonej diety bez jajka, dla kolejnych to wróg zdrowego serca. Prof. Ewa Stachowska stanęła pośrodku i rozwiała wszelkie wątpliwości.

Jaka a cholesterol
Jaka a cholesterol
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.03.2024 | aktual.: 20.03.2024 12:51

Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska to niezwykle doświadczona i ceniona na całym świecie specjalistka z zakresu dietetyki, żywienia człowieka, nutrigenomiki, nutrigenetyki i biochemii. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat szeroko pojętego odżywiania. W jednym z materiałów poruszyła kwestię jajek i tego, jak wpływają na poziom cholesterolu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy jajka podnoszą poziom cholesterolu?

Na samym wstępie prof. Stachowska podkreśliła, że cholesterol obecny we krwi jest wypadkową dwóch rzeczy: tego, co jemy oraz tego, co sami wyprodukujemy w wątrobie, nerkach i innych narządach. Dodała przy tym, że niekiedy jedzenie produktów o dużej zawartości cholesterolu (czyli np. jajek) faktycznie podwyższa poziom cholesterolu, ale najczęściej te dwie rzeczy - wyjaśnia ekspertka - mają się do siebie nijak.

– To znaczy, że nasza endogenna produkcja w ogóle nie zwraca żadnej uwagi na to, ile tych jajek zjemy – dodaje prof. Stachowska.

Czy to sygnał, że można opychać się jajkami? Niekoniecznie. Specjalistka podkreśla, że wiele zależy od naszej "urody genetycznej". Jak zaznacza we wpisie na Instagramie, osoby, którym jedzenie jajek nie podnosi poziomu cholesterolu, śmiało mogą uwzględniać je w swojej diecie. Natomiast zaleca ograniczenia osobom, które mają problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu. I w jednym, i drugim przypadku prof. Stachowska apeluje o zdrowy rozsądek i umiar.

– Ktoś, kto ma problemy z cholesterolem, powinien zachować rozsądek, jeść cztery do siedmiu sztuk tygodniowo, a nie dziennie – zaznacza lekarka.
Czy jajka podwyższają poziom cholesterolu?
Czy jajka podwyższają poziom cholesterolu?© Pixabay

Ten produkt źle wpływa na układ krążenia. Specjalistka alarmuje

W kontekście niekorzystnego wpływu na układ krążenia lekarka zwróciła uwagę na czerwone mięso, zwłaszcza na to przetworzone. Wyjaśniła, że czerwone mięso potęguje proces miażdżycy i jest niezwykle prozapalne.

– Jeśli nasz cholesterol poszybował do góry, zwróćmy uwagę na czerwone mięso, na wędliny, ale także na jajka. Jeśli będziemy jeść 7-8 jajek dziennie to oczywiście nie będzie to dobre dla naszego zdrowia i dla zdrowia naszych tętnic – podsumowała specjalistka.
Wybrane dla Ciebie