Czy jajka podnoszą poziom cholesterolu? Lekarka rozwiewa wątpliwości

Jedno z fundamentalnych pytań i temat dzielący społeczeństwo. Bo dla jednych nie ma zrównoważonej diety bez jajka, dla kolejnych to wróg zdrowego serca. Prof. Ewa Stachowska stanęła pośrodku i rozwiała wszelkie wątpliwości.

Jaka a cholesterolJaka a cholesterol
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska to niezwykle doświadczona i ceniona na całym świecie specjalistka z zakresu dietetyki, żywienia człowieka, nutrigenomiki, nutrigenetyki i biochemii. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat szeroko pojętego odżywiania. W jednym z materiałów poruszyła kwestię jajek i tego, jak wpływają na poziom cholesterolu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świętokrzyskie byczki. Regionalna potrawa, którą warto podać na rodzinny obiad

Czy jajka podnoszą poziom cholesterolu?

Na samym wstępie prof. Stachowska podkreśliła, że cholesterol obecny we krwi jest wypadkową dwóch rzeczy: tego, co jemy oraz tego, co sami wyprodukujemy w wątrobie, nerkach i innych narządach. Dodała przy tym, że niekiedy jedzenie produktów o dużej zawartości cholesterolu (czyli np. jajek) faktycznie podwyższa poziom cholesterolu, ale najczęściej te dwie rzeczy - wyjaśnia ekspertka - mają się do siebie nijak.

– To znaczy, że nasza endogenna produkcja w ogóle nie zwraca żadnej uwagi na to, ile tych jajek zjemy – dodaje prof. Stachowska.

Czy to sygnał, że można opychać się jajkami? Niekoniecznie. Specjalistka podkreśla, że wiele zależy od naszej "urody genetycznej". Jak zaznacza we wpisie na Instagramie, osoby, którym jedzenie jajek nie podnosi poziomu cholesterolu, śmiało mogą uwzględniać je w swojej diecie. Natomiast zaleca ograniczenia osobom, które mają problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu. I w jednym, i drugim przypadku prof. Stachowska apeluje o zdrowy rozsądek i umiar.

– Ktoś, kto ma problemy z cholesterolem, powinien zachować rozsądek, jeść cztery do siedmiu sztuk tygodniowo, a nie dziennie – zaznacza lekarka.
Czy jajka podwyższają poziom cholesterolu?
Czy jajka podwyższają poziom cholesterolu? © Pixabay

Ten produkt źle wpływa na układ krążenia. Specjalistka alarmuje

W kontekście niekorzystnego wpływu na układ krążenia lekarka zwróciła uwagę na czerwone mięso, zwłaszcza na to przetworzone. Wyjaśniła, że czerwone mięso potęguje proces miażdżycy i jest niezwykle prozapalne.

– Jeśli nasz cholesterol poszybował do góry, zwróćmy uwagę na czerwone mięso, na wędliny, ale także na jajka. Jeśli będziemy jeść 7-8 jajek dziennie to oczywiście nie będzie to dobre dla naszego zdrowia i dla zdrowia naszych tętnic – podsumowała specjalistka.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀