Włosi uważają za potężny afrodyzjak. Obniżają zły cholesterol, a podnoszą dobry

Orzechy piniowe nazywane są śródziemnomorskim afrodyzjakiem. Nazwa może wprowadzać w błąd, bo piniole nie są orzechami, a należą do jednych z najbardziej szlachetnych nasion. Zobacz, co warto o nich wiedzieć.

Orzechy piniowe w rzeczywistości są nasionami Orzechy piniowe w rzeczywistości są nasionami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Orzeszki piniowe, znane również jako piniole, to nasiona sosny pinia, które charakteryzują się podłużnym kształtem i słodko-kwaśnym smakiem. Sosna pinia, z której pochodzą, rośnie w krajach śródziemnomorskich oraz nad Morzem Czarnym. W Polsce najczęściej dostępne są orzeszki piniowe pochodzące z Korei i Włoch. Nie kosztują mało, ale raz na jakiś czas warto skusić na garść.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy tylko ich spróbowałam, natychmiast przepadłam. Teraz robię je bardzo często

Orzeszki piniowe - właściwości zdrowotne

Orzeszki piniowe są prawdziwym skarbnicą minerałów i witamin. Zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, co czyni je doskonałym źródłem energii. Wśród zawartych w nich minerałów znajduje się potas (którego niedobór może objawiać się drżeniem mięśni, uczuciem zmęczenia, apatii czy zaparciami) oraz miedź, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i serca, a także wzmacnia odporność organizmu.

Wśród innych mikroelementów, które można znaleźć w tych małych nasionkach, są magnez, fosfor i cynk. Cynk, który w orzechach piniowych jest obecny w dużych ilościach, to znany afrodyzjak, podnoszący libido. Pierwiastek ten poprawia również wygląd skóry, włosów i paznokci, a także działa jako antyoksydant, zwalczając wolne rodniki.

Orzeszki piniowe - dlaczego warto po nie sięgać?
Orzeszki piniowe - dlaczego warto po nie sięgać? © Pixabay

Dlaczego warto jeść orzeszki piniowe?

Co istotne, regularne spożywanie orzeszków piniowych może podnieść poziom "dobrego" cholesterolu HDL w organizmie i obniżyć poziom "złego" LDL w organizmie. Ponadto piniole skutecznie hamują apetyt. To przez zawarty w nich kwas pinolenowy, który stymuluje cholecystokininę, czyli hormon sygnalizujący mózgowi, że żołądek jest pełny.

Zdaniem naukowców z Bostonu, regularne spożywanie orzeszków piniowych może przyczynić się do wydłużenia życia i zmniejszenia ryzyka wystąpienia wielu przewlekłych chorób. Wyniki ich badań zostały opublikowane w "New England Journal of Medicine". Badania wykazały, że ryzyko śmierci z powodu zawału serca zmniejsza się o 19 proc., a ryzyko zachorowania na raka - o 11 proc.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie