Włosi uważają za potężny afrodyzjak. Obniżają zły cholesterol, a podnoszą dobry

Orzechy piniowe nazywane są śródziemnomorskim afrodyzjakiem. Nazwa może wprowadzać w błąd, bo piniole nie są orzechami, a należą do jednych z najbardziej szlachetnych nasion. Zobacz, co warto o nich wiedzieć.

Orzechy piniowe w rzeczywistości są nasionami
Orzechy piniowe w rzeczywistości są nasionami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.03.2024 15:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Orzeszki piniowe, znane również jako piniole, to nasiona sosny pinia, które charakteryzują się podłużnym kształtem i słodko-kwaśnym smakiem. Sosna pinia, z której pochodzą, rośnie w krajach śródziemnomorskich oraz nad Morzem Czarnym. W Polsce najczęściej dostępne są orzeszki piniowe pochodzące z Korei i Włoch. Nie kosztują mało, ale raz na jakiś czas warto skusić na garść.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Orzeszki piniowe - właściwości zdrowotne

Orzeszki piniowe są prawdziwym skarbnicą minerałów i witamin. Zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, co czyni je doskonałym źródłem energii. Wśród zawartych w nich minerałów znajduje się potas (którego niedobór może objawiać się drżeniem mięśni, uczuciem zmęczenia, apatii czy zaparciami) oraz miedź, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i serca, a także wzmacnia odporność organizmu.

Wśród innych mikroelementów, które można znaleźć w tych małych nasionkach, są magnez, fosfor i cynk. Cynk, który w orzechach piniowych jest obecny w dużych ilościach, to znany afrodyzjak, podnoszący libido. Pierwiastek ten poprawia również wygląd skóry, włosów i paznokci, a także działa jako antyoksydant, zwalczając wolne rodniki.

Orzeszki piniowe - dlaczego warto po nie sięgać?
Orzeszki piniowe - dlaczego warto po nie sięgać?© Pixabay

Dlaczego warto jeść orzeszki piniowe?

Co istotne, regularne spożywanie orzeszków piniowych może podnieść poziom "dobrego" cholesterolu HDL w organizmie i obniżyć poziom "złego" LDL w organizmie. Ponadto piniole skutecznie hamują apetyt. To przez zawarty w nich kwas pinolenowy, który stymuluje cholecystokininę, czyli hormon sygnalizujący mózgowi, że żołądek jest pełny.

Zdaniem naukowców z Bostonu, regularne spożywanie orzeszków piniowych może przyczynić się do wydłużenia życia i zmniejszenia ryzyka wystąpienia wielu przewlekłych chorób. Wyniki ich badań zostały opublikowane w "New England Journal of Medicine". Badania wykazały, że ryzyko śmierci z powodu zawału serca zmniejsza się o 19 proc., a ryzyko zachorowania na raka - o 11 proc.