Obowiązkowy w męskiej diecie. Działa niemal jak "niebieska tabletka"

Czy wiesz, że pewne niepozorne zioło, które często wykorzystujesz w swojej kuchni, ma dużo szersze zastosowanie? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Air-Drying Lovage Background
Close up shot (iPhone telephoto lens) of air-drying lovage.
BulgacJakie właściwości skrywa lubczyk?
Źródło zdjęć: © Getty Images | Bulgac
Marzena Pęcak

Na co dzień w kuchni wykorzystujesz całą masę przeróżnych produktów. I pewnie bardzo często działasz na tzw. "autopilocie", a co za tym idzie, po prostu trzymasz się przepisu i wykonujesz poszczególne działania

I oczywiście nie ma nic w tym złego, ale od czasu do czasu warto przyjrzeć się poszczególnym produktom. Dlaczego? Bo może okazać się, że wiele z używanych przez ciebie składników skrywa ogromny potencjał. I dziś właśnie o jednym z takich produktów będzie mowa. Przechodzę więc od razu do sedna sprawy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki a'la Kinder Bueno. Rozkosz dla oczu i podniebienia

Lubczyk w kuchni

Dziś chciałabym skupić się na lubczyku, który na pewno kojarzysz. A wszystko to sprawą jego niesamowitego aromatu i smaku.

Zazwyczaj lubczyk wykorzystywany jest w kuchni jako przyprawa. Bardzo często gości w zupach, sosach, gulaszach czy mięsnych daniach. Można również użyć go do przygotowania aromatycznej marynaty zarówno do warzyw, mięsa, jak i ryb. 

Warto jednocześnie podkreślić, że z lubczykiem nie można też przesadzać, bo w dużej ilości zdominuje pozostałe składniki, a nie o to przecież tu chodzi. Ma on podkreślić powstałą kombinację smakową, dlatego dodawaj go do potraw czy też marynat z rozwagą.

Lubczyk można wykorzystać do wielu przepisów
Lubczyk można wykorzystać do wielu przepisów © Adobe Stock | slowmotiongli

Co warto wiedzieć o lubczyku?

Skoro już wiesz, jak wykorzystywać lubczyk w kuchni, warto skupić się na jego właściwościach, które mogą mieć dobry wpływ na organizm. Należy zacząć od tego, że w tej niepozornej roślinie znajdziemy witaminy z grupy B, jak i witaminę C. Ponadto nie brakuje tu błonnika.

Jeśli w tej chwili zastanawiasz się, jak konkretnie może pomóc lubczyk, od razu odpowiadam. Przede wszystkim może wspomóc proces trawienia. Skutecznie pomoże przy problemach żołądkowych oraz wzdęciach. Co więcej, lubczyk może pomóc obniżyć poziom zarówno cholesterolu, jak i cukru we krwi. Jak już wspomniałam, w lubczyku można znaleźć też witaminę C, a jak wiadomo jest ona bardzo ważna dla naszego układu odpornościowego. Tym bardziej w okresie zimowym, kiedy o przeziębienie wcale nietrudno. Jednocześnie podkreśla się jego działanie moczopędne, może więc przydać się przy problemach z nerkami. 

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości na dziś, bo jak się okazuje, lubczyk uznawany jest również za skuteczny afrodyzjak. Ma ponoć pozytywnie wpływać na libidopotencję, dlatego powinien znaleźć się głównie w męskiej diecie. 

Lubczyk jest bogaty w olejki eteryczne, dlatego zwiększa ukrwienie narządów płciowych. Wpływa to na wzrost pożądania i poprawę życia seksualnego — możemy przeczytać na portalu WP Kuchnia. 

Zanim się pożegnamy, muszę podkreślić jedną kwestię. Zanim wprowadzisz zmiany w codziennej diecie, najlepiej wcześniej ten fakt skonsultować ze specjalistą. Każdy przypadek jest inny, dlatego też najlepiej zasięgnąć porady u specjalisty. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej