Deser, który działa jak afrodyzjak. Wszystkie składniki znajdziesz w kuchennej szafce

Budyń, zwany niekiedy także kisielem mlecznym, jest od dziesięcioleci jednym z najpopularniejszych deserów w polskich domach. Na świecie tego typu przysmaki nazywa się puddingami, a za najpyszniejszy z nich uchodzi sholeh zard, czyli perski specjał z ryżem i szafranem. Jak go przygotować?

Sholeh Zard Sholeh Zard
Źródło zdjęć: © Getty Images | NICOLE KANDI

Ranking najsmaczniejszych puddingów świata opublikował niedawno prestiżowy poradnik kulinarny Taste Atlas. W czołówce znalazł się m.in. tradycyjny tajski przysmak khao niao mamuang, przyrządzany z kleistego ryżu, który najpierw gotuje się na parze, a następnie zanurza w słodzonym mleku kokosowym i serwuje z plasterkami świeżego mango.

Na uznanie zasługuje również tembleque, portorykański deser, którego głównymi składnikami są: skrobia kukurydziana, mleko kokosowe, cukier oraz cynamon. Wysokie oceny zdobył też turecki pudding fırın sütlaç z wody, mleka, cukru, ryżu i mąki ryżowej, aromatyzowany wodą różaną lub wanilią, a przed podaniem posypywany mielonym cynamonem lub posiekanymi orzechami laskowymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowym bałwankom nie oprze się nawet największy niejadek. Takie są urocze

Bezkonkurencyjny okazał się jednak sholeh zard, czyli deser pochodzący ze starożytnej Persji. Kremowy i aromatyczny pudding wciąż przygotowuje się według dawnych przepisów, przekazywanych w irańskich rodzinach z pokolenia na pokolenie.

Choć przysmak jest egzotyczny, bez większego trudu przyrządzimy go w domu, gdyż wszystkie składniki są dostępne w polskich sklepach. Sholeh zard może uprzyjemnić chłodny, jesienny czy zimowy wieczór…

Szafran i ryż

Smak i aromat irański deser zawdzięcza przede wszystkim szafranowi, czyli przyprawie cenionej w kuchni irańskiej od niepamiętnych czasów. Słupki z kwiatów tej byliny zbiera się ręcznie, a następnie suszy. Do uzyskania kilograma produktu potrzeba nawet 170 tysięcy kwiatów, dlatego od wieków szafran uchodzi za najdroższy surowiec roślinny na świecie. Już w średniowieczu podejmowano próby fałszowania cennej przyprawy, wykorzystując pomarańczowo-żółte płatki aksamitki, nagietka czy krokosza barwierskiego. Tego typu praktyki często były wówczas karane śmiercią.

Szafran posiada też imponujące właściwości odżywcze, cenione przez starożytnych mędrców: Hipokratesa, Galena czy Paracelsusa. Od dawna wiadomo, że przyprawa pobudza apetyt i wspomaga trawienie. Jest skutecznym środkiem rozkurczowym, przeciwgorączkowym oraz napotnym. Uchodzi również za afrodyzjak, który wzmaga libido, zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.

Współczesne badania naukowe wykazały, że składniki szafranu hamują produkcję kwasów nukleinowych, a w efekcie także podziały w komórkach nowotworowych, co pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju raka. Aromatyczna przyprawa reguluje także ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia.

Spożywanie szafranu może też powodować zwiększenie stężenia w organizmie serotoniny i dopaminy, czyli neuroprzekaźników zwanych popularnie "hormonami szczęścia", ponieważ ich odpowiedni poziom wpływa na samopoczucie i pozwala uporać się ze stanami depresyjnymi, lękami czy nadmiernym napięciem nerwowym.

Sholeh Zard
Sholeh Zard © Getty Images | MichaelRLopez

Innym ważnym składnikiem sholeh zard jest ryż, najlepiej sprawdza się jaśminowy, pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej. Określenie "jaśminowy" nawiązuje do kształtu długich, śnieżnobiałych ziaren przypominających trochę kwiaty intensywnie pachnącego krzewu. Podczas gotowania wydzielają też przyjemny i delikatny aromat, podobny do woni jaśminu.

Sholeh zard – przepis

Ryż jaśminowy (szklanka) kilkakrotne przepłukujemy zimna wodą, po czym zalewamy wrzątkiem (6 szklanek) i gotujemy na wolnym ogniu (bez przykrywania) przez godzinę i 15 minut, nie mieszając. Po tym czasie powinien być odpowiednio miękki (sprawdzamy to, ściskając ziarenko między kciukiem a palcem wskazującym, ma się rozpadać).

Dolewamy wrzącą wodę (2 szklanki), dosypujemy cukier (2 szklanki), dolewamy wodę różaną (1/4 szklanki) oraz dodajemy szafran (1/4 łyżeczki), wcześniej wymoczony w ciepłym mleku, przez pół godziny. Gotujemy około 5 minut, aż masa zgęstnieje, mieszając drewnianą łyżką.

Pudding przelewamy do niewielkich filiżanek, studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie schładzamy w lodówce, 1-2 godziny. Sholeh zard podajemy posypany mielonym cynamonem i posiekanymi pistacjami lub migdałami, a także udekorowany kilkoma suszonymi płatkami róż.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie