Deser, który działa jak afrodyzjak. Wszystkie składniki znajdziesz w kuchennej szafce
Budyń, zwany niekiedy także kisielem mlecznym, jest od dziesięcioleci jednym z najpopularniejszych deserów w polskich domach. Na świecie tego typu przysmaki nazywa się puddingami, a za najpyszniejszy z nich uchodzi sholeh zard, czyli perski specjał z ryżem i szafranem. Jak go przygotować?
Ranking najsmaczniejszych puddingów świata opublikował niedawno prestiżowy poradnik kulinarny Taste Atlas. W czołówce znalazł się m.in. tradycyjny tajski przysmak khao niao mamuang, przyrządzany z kleistego ryżu, który najpierw gotuje się na parze, a następnie zanurza w słodzonym mleku kokosowym i serwuje z plasterkami świeżego mango.
Na uznanie zasługuje również tembleque, portorykański deser, którego głównymi składnikami są: skrobia kukurydziana, mleko kokosowe, cukier oraz cynamon. Wysokie oceny zdobył też turecki pudding fırın sütlaç z wody, mleka, cukru, ryżu i mąki ryżowej, aromatyzowany wodą różaną lub wanilią, a przed podaniem posypywany mielonym cynamonem lub posiekanymi orzechami laskowymi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kokosowym bałwankom nie oprze się nawet największy niejadek. Takie są urocze
Bezkonkurencyjny okazał się jednak sholeh zard, czyli deser pochodzący ze starożytnej Persji. Kremowy i aromatyczny pudding wciąż przygotowuje się według dawnych przepisów, przekazywanych w irańskich rodzinach z pokolenia na pokolenie.
Choć przysmak jest egzotyczny, bez większego trudu przyrządzimy go w domu, gdyż wszystkie składniki są dostępne w polskich sklepach. Sholeh zard może uprzyjemnić chłodny, jesienny czy zimowy wieczór…
Szafran i ryż
Smak i aromat irański deser zawdzięcza przede wszystkim szafranowi, czyli przyprawie cenionej w kuchni irańskiej od niepamiętnych czasów. Słupki z kwiatów tej byliny zbiera się ręcznie, a następnie suszy. Do uzyskania kilograma produktu potrzeba nawet 170 tysięcy kwiatów, dlatego od wieków szafran uchodzi za najdroższy surowiec roślinny na świecie. Już w średniowieczu podejmowano próby fałszowania cennej przyprawy, wykorzystując pomarańczowo-żółte płatki aksamitki, nagietka czy krokosza barwierskiego. Tego typu praktyki często były wówczas karane śmiercią.
Szafran posiada też imponujące właściwości odżywcze, cenione przez starożytnych mędrców: Hipokratesa, Galena czy Paracelsusa. Od dawna wiadomo, że przyprawa pobudza apetyt i wspomaga trawienie. Jest skutecznym środkiem rozkurczowym, przeciwgorączkowym oraz napotnym. Uchodzi również za afrodyzjak, który wzmaga libido, zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.
Współczesne badania naukowe wykazały, że składniki szafranu hamują produkcję kwasów nukleinowych, a w efekcie także podziały w komórkach nowotworowych, co pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju raka. Aromatyczna przyprawa reguluje także ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia.
Spożywanie szafranu może też powodować zwiększenie stężenia w organizmie serotoniny i dopaminy, czyli neuroprzekaźników zwanych popularnie "hormonami szczęścia", ponieważ ich odpowiedni poziom wpływa na samopoczucie i pozwala uporać się ze stanami depresyjnymi, lękami czy nadmiernym napięciem nerwowym.
Innym ważnym składnikiem sholeh zard jest ryż, najlepiej sprawdza się jaśminowy, pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej. Określenie "jaśminowy" nawiązuje do kształtu długich, śnieżnobiałych ziaren przypominających trochę kwiaty intensywnie pachnącego krzewu. Podczas gotowania wydzielają też przyjemny i delikatny aromat, podobny do woni jaśminu.
Sholeh zard – przepis
Ryż jaśminowy (szklanka) kilkakrotne przepłukujemy zimna wodą, po czym zalewamy wrzątkiem (6 szklanek) i gotujemy na wolnym ogniu (bez przykrywania) przez godzinę i 15 minut, nie mieszając. Po tym czasie powinien być odpowiednio miękki (sprawdzamy to, ściskając ziarenko między kciukiem a palcem wskazującym, ma się rozpadać).
Dolewamy wrzącą wodę (2 szklanki), dosypujemy cukier (2 szklanki), dolewamy wodę różaną (1/4 szklanki) oraz dodajemy szafran (1/4 łyżeczki), wcześniej wymoczony w ciepłym mleku, przez pół godziny. Gotujemy około 5 minut, aż masa zgęstnieje, mieszając drewnianą łyżką.
Pudding przelewamy do niewielkich filiżanek, studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie schładzamy w lodówce, 1-2 godziny. Sholeh zard podajemy posypany mielonym cynamonem i posiekanymi pistacjami lub migdałami, a także udekorowany kilkoma suszonymi płatkami róż.