Nie jedz takiego ryżu. W czasie gotowania staje się bardzo szkodliwy

Często uważamy, że gotowanie ryżu w woreczku to prosta i szybka metoda. Jednakże po zapoznaniu się z kilkoma trikami okaże się, że możemy przygotować idealnie sypki ryż bez konieczności używania woreczka. Dlaczego warto zdecydować się na kaszę lub ryż sprzedawany luzem?

Unikaj takiego ryżuUnikaj takiego ryżu
Źródło zdjęć: © Pixabay

Większość z nas trzyma taki ryż w domowych zapasach. Popularność ryżu w woreczku wynika z (mylnego) przekonania, że jest łatwiejszy i szybszy w przygotowaniu. Ponadto może zawierać szkodliwy związek, który przenika do produktu z opakowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jabłuszkowe krążki w cieście francuskim. Zrobisz w 15 minut

Dlaczego nie powinno się gotować ryżu w woreczku?

Gotując ryż na sypko, zachowujemy w nim cenne składniki mineralne, które nie zostają wypłukane wodą i nie trafiają do zlewu. Co więcej, czas gotowania ryżu w woreczku i luzem jest taki sam, a odmierzenie odpowiedniej ilości produktu za pomocą łyżki lub szklanki nie zajmie nam więcej niż kilka chwil. Dodatkowo ryż sprzedawany luzem lub w opakowaniach kilogramowych jest znacznie tańszy niż ten pakowany w woreczkach.

Należy pamiętać też o szkodliwości Bisfenolu A (BPA) używanego do produkcji woreczków. Pod wpływem wysokiej temperatury związek ten przenika do gotowanego ryżu. BPA jest bardzo podobny do ludzkiego hormonu - estrogenu, co powoduje, że nasz organizm gromadzi go, zamiast usuwać. Bisfenol A jest niezdrowy - prowadzi do otyłości, problemów z tarczycą, obniża poziom testosteronu u mężczyzn i może powodować rozwój raka piersi oraz prostaty. Szczególnie powinny go unikać kobiety w ciąży oraz dzieci, u których może on powodować nadpobudliwość.

Zobacz, jak ugotować ryż na sypko?
Zobacz, jak ugotować ryż na sypko? © Pixabay

Jak ugotować ryż na sypko?

A jak przygotować ryż na sypko? Kluczem do uzyskania nieklejącego się ryżu jest jego dokładne wypłukanie przed gotowaniem. Pozwoli to usunąć zanieczyszczenia oraz nadmiar skrobi. Wystarczy odmierzyć szklankę suchego ryżu, wsypać go na sito i płukać pod bieżącą zimną wodą, aż zmieni kolor z białego na przezroczysty.

Alternatywnym, choć nieco bardziej czasochłonnym sposobem jest wsypanie ryżu do miski, zalanie go wodą i "szorowanie" - nabieramy ziarna z wodą w dłonie i pocieramy o siebie. Następnie odlewamy wodę, wlewamy nową i powtarzamy czynność, aż woda stanie się przezroczysta. Potem odmierzamy dwie szklanki wody, dodajemy dwie łyżki oleju, szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia (najlepiej w garnku o grubym dnie).

Wsypujemy ryż, mieszamy i czekamy do zagotowania. Następnie przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10-12 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz i pozostawiamy ryż pod przykryciem na kolejne 10 minut, aby "doszedł". Na koniec odkrywamy garnek, pozwalamy ryżowi odparować i podajemy. Jest to najprostszy i najszybszy sposób na przygotowanie idealnie sypkiego ryżu. Pamiętajmy jednak, że niektóre odmiany ryżu, np. naturalny, wymagają więcej czasu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy