Wsypuję ryż do woreczka i wieszam w łazience. Uciążliwy problem znika

Ryż w torebkach zawsze był bardzo wygodny w użyciu. Wystarczyło wrzucić go do wrzątku i poczekać kilkanaście minut. Obecnie coraz częściej wybieramy produkty sypkie. Są one zdrowsze i bardziej naturalne. Łatwo też je ugotować. Okazuje się, że ryż w woreczkach możemy wykorzystać w całkiem innym celu.

Ryż w woreczkuRyż w woreczku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Wiele kuchennych produktów nadaje się do najróżniejszych rzeczy, nie tylko do gotowania. Przyprawy są świetnym odstraszaczem owadów, a sodę oczyszczoną i ocet możemy użyć do sprzątania. Również ryż ma wiele zastosowań. Woda po gotowaniu jest świetnym tonikiem do twarzy, a do tego możemy nią bez problemu podlewać kwiaty w doniczkach. Taką wodę na pewno polubią storczyki i skrzydłokwiaty. To jednak nie wszystko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz zrobić furorę na imprezie halloweenowej? Przygotuj te kapelusze i czekaj na komplementy

Ryż w woreczku nie jest zbyt dobrym wyborem. Przygotowując taki produkt, tracimy bardzo dużo wartości odżywczych, a do tego nie możemy skorzystać z dobrodziejstw wody ryżowej. Do tego dochodzi ten nieszczęsny bisfenol A, który jest niesamowicie szkodliwy. Jeśli spożywamy taki ryż w nadmiarze, możemy zmagać się z różnymi problemami zdrowotnymi. Na szczęście taki produkt możemy wykorzystać w zupełnie inny sposób.

Ryż w woreczku wieszam w łazience. Efekty są oszołamiające

Co zazwyczaj proponuje się nam, gdy zalejemy telefon lub pilota? Najwięcej osób podpowiada, żebyśmy włożyli sprzęt do miski z ryżem. Nie jest to wcale głupi pomysł. Ryż jest bowiem świetnym pochłaniaczem wilgoci. Tę właściwość wykorzystuję również w inny sposób. Przesypuję ziarenka do przewiewnego woreczka i wieszam w łazience. Co mi to daje? Ryż pochłania wilgoć, która w łazience jest dość duża. W takim pomieszczeniu też łatwo jest o pleśń, więc ten domowy sposób i właściwości higroskopijne ziarenek ratują mi życie.

Ryż w woreczku
Ryż w woreczku © Adobe Stock

Taki woreczek trzeba regularnie wymieniać. Ziarenka ryżu bardzo szybko nasiąkają wilgocią i tracą swoją właściwość. Jeśli chcecie, przed powieszeniem woreczka w łazience, możecie skropić je nieco olejkiem eterycznym lub aromatem do ciasta. Dzięki temu będziecie mieć naturalny odświeżacz powietrza. Ja również stosuje ten trik i w łazience wspaniale pachnie.

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki