Znany dietetyk ostrzega: Zjedzenie takiego ryżu grozi poważnym zatruciem

Ryż to składnik, który stanowi uzupełnienie wielu wyjątkowych dań. Okazuje się jednak, że nie każda jego forma nadaje się do spożycia. Jak rozpoznać trujący ryż i o czym należy pamiętać?

ObrazekTrujący ryż - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Michał Wrzosek
Karol Wiak

Michał Wrzosek ostrzega - taki ryż może być trujący!

Nie ulega żadnej wątpliwości, że ryż jest tym produktem, który króluje w przypadku wielu popularnych dań. Podaje się go z rozmaitym sosem, stanowi uzupełnienie farszu do gołąbków, czy też trudno bez niego wyobrazić sobie popularne dania kuchni azjatyckiej. Niezależnie od tego, w jakiej formie lubisz go spożywać, to musisz pamiętać, że zjedzenie go może powodować zatrucie. Oczywiście, dzieje się tak tylko w niektórych przypadkach.

Michał Wrzosek, popularny dietetyk, w ostatnim czasie zdradził, jak rozpoznać trujący ryż. Przestrzegł on, że ugotowany ryż może być toksyczny i często wywołuje zatrucie pokarmowe. Niezwykle ważne jest jego przechowywanie, co zostało jasno podkreślone w filmie, który opublikował na swoim kanale na TikToku.

Ugotowany ryż to jest idealna pożywka dla bakterii, powodujących zatrucia pokarmowe - Bacillus cereus. Optymalna temperatura rozwinięcia się tych bakterii to jest 25 do 35 stopni Celsjusza. Po dwóch godzinach, w takiej temperaturze, ilość toksyn jest już wystarczająca, żeby spowodować zatrucie.

- ostrzegł popularny polski dietetyk.

Jak przechowywać ugotowany ryż i co z nim zrobić?

Najlepiej będzie, gdy spożyjesz go od razu. W przypadku, gdy ugotowałeś go zbyt dużo, to najlepszą opcją będzie jego schłodzenie. Gdy za oknem chłodniej, to można go wynieść na balkon, by szybciej się ostudził. Następnie przełóż go do lodówki i postaraj się zjeść w przeciągu maksymalnie kilkunastu godzin.

Obrazek
Ryż - Pyszności; foto: Canva

Dobrze jest też zdecydować się na przygotowanie czegoś smacznego z wykorzystaniem ryżu. Dzięki temu będziesz mieć obiad na kolejny dzień lub danie, które z powodzeniem będziesz mógł zamrozić. Pamiętaj, że ryż pozwoli ci stworzyć naprawdę wiele smacznych dań. Możliwości są tu nieograniczone, a trujący ryż nie będzie tu problemem.

Jeśli lubisz dania z makaronem, to na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na makaron penne z kurczakiem, zielonym pesto i szpinakiem:

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki