Znany dietetyk ostrzega: Zjedzenie takiego ryżu grozi poważnym zatruciem

Ryż to składnik, który stanowi uzupełnienie wielu wyjątkowych dań. Okazuje się jednak, że nie każda jego forma nadaje się do spożycia. Jak rozpoznać trujący ryż i o czym należy pamiętać?

ObrazekTrujący ryż - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Michał Wrzosek
Karol Wiak

Michał Wrzosek ostrzega - taki ryż może być trujący!

Nie ulega żadnej wątpliwości, że ryż jest tym produktem, który króluje w przypadku wielu popularnych dań. Podaje się go z rozmaitym sosem, stanowi uzupełnienie farszu do gołąbków, czy też trudno bez niego wyobrazić sobie popularne dania kuchni azjatyckiej. Niezależnie od tego, w jakiej formie lubisz go spożywać, to musisz pamiętać, że zjedzenie go może powodować zatrucie. Oczywiście, dzieje się tak tylko w niektórych przypadkach.

Michał Wrzosek, popularny dietetyk, w ostatnim czasie zdradził, jak rozpoznać trujący ryż. Przestrzegł on, że ugotowany ryż może być toksyczny i często wywołuje zatrucie pokarmowe. Niezwykle ważne jest jego przechowywanie, co zostało jasno podkreślone w filmie, który opublikował na swoim kanale na TikToku.

Ugotowany ryż to jest idealna pożywka dla bakterii, powodujących zatrucia pokarmowe - Bacillus cereus. Optymalna temperatura rozwinięcia się tych bakterii to jest 25 do 35 stopni Celsjusza. Po dwóch godzinach, w takiej temperaturze, ilość toksyn jest już wystarczająca, żeby spowodować zatrucie.

- ostrzegł popularny polski dietetyk.

Jak przechowywać ugotowany ryż i co z nim zrobić?

Najlepiej będzie, gdy spożyjesz go od razu. W przypadku, gdy ugotowałeś go zbyt dużo, to najlepszą opcją będzie jego schłodzenie. Gdy za oknem chłodniej, to można go wynieść na balkon, by szybciej się ostudził. Następnie przełóż go do lodówki i postaraj się zjeść w przeciągu maksymalnie kilkunastu godzin.

Obrazek
Ryż - Pyszności; foto: Canva

Dobrze jest też zdecydować się na przygotowanie czegoś smacznego z wykorzystaniem ryżu. Dzięki temu będziesz mieć obiad na kolejny dzień lub danie, które z powodzeniem będziesz mógł zamrozić. Pamiętaj, że ryż pozwoli ci stworzyć naprawdę wiele smacznych dań. Możliwości są tu nieograniczone, a trujący ryż nie będzie tu problemem.

Jeśli lubisz dania z makaronem, to na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na makaron penne z kurczakiem, zielonym pesto i szpinakiem:

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀