W Neapolu serwują na świąteczny obiad. Od wieków uchodzi za skuteczny afrodyzjak

Polacy są bardzo przywiązani do tradycji, ale coraz chętniej sięgają także po kulinarne specjały z innych zakątków świata. Ciekawym urozmaiceniem wigilijnego menu może okazać się tradycyjny przysmak z Neapolu, czyli spaghetti alle vongole.

Spaghetti alle vongoleSpaghetti alle vongole
Źródło zdjęć: © Getty Images | marcodotto

Owocami morza już 150 tysięcy lat temu zajadali się neandertalczycy, o czym świadczy niedawne znalezisko hiszpańskich archeologów prowadzących badania w jaskini Bajondillo. Naukowcy odkryli tam kamienne narzędzia służące do rozłupywania muszli mięczaków zbieranych na nadmorskich skałach. Takie przysmaki były wartościowym uzupełnieniem diety ludzi pierwotnych.

Małże od wieków stanowią ważny element jadłospisu mieszkańców Kampanii, czyli regionu położonego w południowych Włoszech. Stolicą tej krainy jest Neapol – miasto będące kolebką wielu przysmaków, dziś znanych na całym świecie, choćby pizzy. To tutaj narodziła się też receptura innego znanego dania – spaghetti alle vongole, makaronu z małżami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta obłędna rolada schabowa z ziemniaczanymi łódeczkami smakuje jak z najlepszej restauracji

Potrawa upowszechniła się w XVIII wieku. Wspomina o niej Ippolito Cavalcanti, książę Buonvicino, arystokrata oraz wielki entuzjasta sztuki kulinarnej, a także autor słynnego działa napisanego w dialekcie neapolitańskim, "Cucina teorico-pratica" z 1847 r.

Spaghetti alle vongole od dawna stanowi ważny element świątecznego jadłospisu Neapolitańczyków. Może warto urozmaicić nim także nasze wigilijne menu?

Małże – wartości odżywcze

Podobnie jak inne owoce morza, to produkt o dużych wartościach odżywczych. Małże dostarczają łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. W ich mięsie znajdziemy niemal wszystkie niezbędne aminokwasy, w stosunku zbliżonym do tego, jaki najbardziej odpowiada zapotrzebowaniu człowieka. Wśród nich m.in. lizynę (niezbędną mięśniom i kościom, poprawiającą koncentrację umysłową, uczestniczącą w produkcji hormonów, przeciwciał i enzymów, a także łagodzącą objawy infekcji), metioninę (pomaga w odtruwaniu organizmu i oczyszczaniu go ze szkodliwych toksyn) czy cysteinę (jej niedobór przejawia się np. rozdwajaniem końcówek włosów czy łamliwością paznokci).

Morskie skorupiaki są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na układ krwionośny, obniżają ciśnienie krwi i stężenie "złego" cholesterolu LDL, wzmacniają odporność, a nawet wykazują działanie antydepresyjne.

Małże zawierają solidną dawkę cynku (który m.in. podnosi poziom testosteronu, dlatego owoce morza od wieków uznaje się za skuteczny afrodyzjak), selenu (pierwiastka niezbędnego do wytwarzania wielu enzymów, a także zapewniającego właściwe funkcjonowanie systemu odpornościowego i stymulowanie go do obrony przed infekcjami czy toksynami) czy jodu potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza tarczycy.

Zaletą małży jest także niska kaloryczność, dlatego tego typu przysmaki mogą bez przeszkód trafiać do jadłospisu osób walczących z nadmiarem kilogramów.

Spaghetti alle vongole – przepis

Małże, zarówno świeże, jak i mrożone, coraz łatwiej kupić także w polskich sklepach. Najsmaczniejsze są oczywiście te pierwsze, jednak należy pamiętać, że te skorupiaki żyją zaledwie 5-7 dni, odpowiedni sposób ich dystrybucji i przechowywania może wydłużyć ten okres do 10 dni. Po tym czasie stają się niezdatne do spożycia, a nawet szkodliwe dla zdrowia.

Spaghetti alle vongole
Spaghetti alle vongole © Getty Images | Karl Tapales

Jak sprawdzić świeżość małży? Przede wszystkim należy je powąchać – nieprzyjemny zapach powinien zniechęcić do konsumpcji. Podobnie jak rozchylona muszla, która może świadczyć, że jej lokator jest nieżywy. Dla potwierdzenia można nią stuknąć w twardą powierzchnię, gdy się nie zamknie należy mula od razu wyrzucić. Otworzyć powinna się natomiast po obróbce termicznej – jeśli pod wpływem ciepła się nie otwiera, lepiej nie jeść małży.

Mrożone owoce morza nie wymagają takiej uwagi, ponieważ są wcześniej fabrycznie pasteryzowane, co zwykle gwarantuje ich przydatność do spożycia. Należy je odmrażać powoli, najlepiej w lodówce.

Do przygotowania spaghetti alle vongole potrzebujemy kilograma małży, które zanurzamy na 20 minut w mocno osolonej wodzie, a później na 10 minut w zimnej, niesolonej wodzie.

Następnie gotujemy spaghetti (ok. 350 g), które powinno być "al dente (jędrne, sprężyste i lekko twarde). Równocześnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek (3 ząbki) i posiekaną papryczkę chili (połówkę). Dodajemy małże i białe wino (1/3 szklanki). Przykrywamy i zwiększamy ogień, dusimy, potrząsając często patelnią.

Po około 2-3 minutach małże powinny być gotowe. Wyrzucamy te, które się nie otworzyły. Dodajmy makaron i posiekaną natkę pietruszki, posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem i mieszamy. Gotowe!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie