PoradyMusisz poznać ten trik! Makaron nigdy więcej nie przyklei się do garnka

Musisz poznać ten trik! Makaron nigdy więcej nie przyklei się do garnka

Makaron
Makaron
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Andrey Armyagov

02.11.2023 16:08, aktual.: 17.01.2024 19:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wielu z nas doświadczyło kulinarnego dramatu, kiedy to makaron uparł się, że zawsze będzie przyklejał się do dna garnka. To jednak nie musi się już nigdy zdarzyć. Poznajcie prosty trik, który uratuje waszą potrawę i pozbawi kłopotów z przywierającym makaronem.

Gotowanie makaronu wydaje się być prostą czynnością, jednak nawet doświadczonym kucharzom zdarza się przypalić ten produkt. Przyczyną tego zjawiska może być zbyt wysoka temperatura wody, brak mieszania makaronu podczas gotowania lub zbyt długi czas gotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak uniknąć przywierania makaronu do garnka?

Aby uniknąć przypalenia makaronu, warto zastosować następujący trik. Gdy woda w garnku z makaronem się zagotuje, zmniejszcie ogień i przestawcie naczynie tak, by zajmowało tylko ¾ lub nawet połowę palnika. Dzięki temu makaron będzie się sam mieszał w garnku i nie przyklei się do dna. Sposób ten działa zarówno na kuchenkach gazowych, jak i indukcyjnych.

Oprócz tego, aby makaron zawsze wychodził idealny, warto pamiętać o następujących wskazówkach:

  • Przed wrzuceniem makaronu do wody sprawdźcie na opakowaniu, jak długo należy go gotować.
  • Stosujcie się do złotej proporcji 1 l wody na 100 g makaronu.
  • Wsypcie sól do wody dopiero w momencie, gdy zacznie wrzeć.
  • Po ugotowaniu odcedźcie makaron.

Jeśli będziecie go dodawali do dań na ciepło, absolutnie nie przelewajcie go zimną wodą. Taki zabieg sprawi, że sos nie przyklei się do makaronu.

Oto kilka dodatkowych wskazówek, które pomogą wam ugotować idealny makaron:

  • Używajcie świeżego makaronu, który nie wymaga gotowania przez długi czas.
  • Jeśli używacie makaronu z mąki pszennej, dodajcie do wody odrobinę oliwy z oliwek, aby makaron nie przykleił się do siebie.
  • Aby makaron był bardziej chrupiący, wyjmijcie go z wody na chwilę przed ugotowaniem.

Stosując się do tych wskazówek, zawsze będziecie mogli cieszyć się idealnie ugotowanym makaronem, który będzie smakował wyśmienicie.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także