Musisz poznać ten trik! Makaron nigdy więcej nie przyklei się do garnka

Wielu z nas doświadczyło kulinarnego dramatu, kiedy to makaron uparł się, że zawsze będzie przyklejał się do dna garnka. To jednak nie musi się już nigdy zdarzyć. Poznajcie prosty trik, który uratuje waszą potrawę i pozbawi kłopotów z przywierającym makaronem.

MakaronMakaron
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Andrey Armyagov
Marcin Michałowski

Gotowanie makaronu wydaje się być prostą czynnością, jednak nawet doświadczonym kucharzom zdarza się przypalić ten produkt. Przyczyną tego zjawiska może być zbyt wysoka temperatura wody, brak mieszania makaronu podczas gotowania lub zbyt długi czas gotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zetrzyj na tarce szynkę i ser, dodaj jajka. Te kotleciki składną twoje serce

Jak uniknąć przywierania makaronu do garnka?

Aby uniknąć przypalenia makaronu, warto zastosować następujący trik. Gdy woda w garnku z makaronem się zagotuje, zmniejszcie ogień i przestawcie naczynie tak, by zajmowało tylko ¾ lub nawet połowę palnika. Dzięki temu makaron będzie się sam mieszał w garnku i nie przyklei się do dna. Sposób ten działa zarówno na kuchenkach gazowych, jak i indukcyjnych.

Oprócz tego, aby makaron zawsze wychodził idealny, warto pamiętać o następujących wskazówkach:

  • Przed wrzuceniem makaronu do wody sprawdźcie na opakowaniu, jak długo należy go gotować.
  • Stosujcie się do złotej proporcji 1 l wody na 100 g makaronu.
  • Wsypcie sól do wody dopiero w momencie, gdy zacznie wrzeć.
  • Po ugotowaniu odcedźcie makaron.

Jeśli będziecie go dodawali do dań na ciepło, absolutnie nie przelewajcie go zimną wodą. Taki zabieg sprawi, że sos nie przyklei się do makaronu.

Oto kilka dodatkowych wskazówek, które pomogą wam ugotować idealny makaron:

  • Używajcie świeżego makaronu, który nie wymaga gotowania przez długi czas.
  • Jeśli używacie makaronu z mąki pszennej, dodajcie do wody odrobinę oliwy z oliwek, aby makaron nie przykleił się do siebie.
  • Aby makaron był bardziej chrupiący, wyjmijcie go z wody na chwilę przed ugotowaniem.

Stosując się do tych wskazówek, zawsze będziecie mogli cieszyć się idealnie ugotowanym makaronem, który będzie smakował wyśmienicie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok