Wszyscy, którzy kochają makarony MUSZĄ to wiedzieć. Szkoda, że mało kto się do tego stosuje!

Jak poprawnie przyrządzić makaron? Wydaje Ci się, że robisz to dobrze? Też tak myślałam. Ale kiedy zrobiłam to wedle tego przepisu już nie chcę jeść inaczej. Zobaczcie sami!

Obrazek
Frania

Pierwszy błąd robimy zazwyczaj tuż po ugotowaniu. Większość z nas wrzuca makaran do durszlaka. W rezultacie makaron jest lekko lepki i traci smak.

1

Jakby tego było mało, dodatkowo często oblewamy makaron zimną wodą. Co się wówczas dzieje? Przez taki zabieg makaron traci smak!

2

Ostatni błąd polega na tym, że gotowy sos kładziemy po prostu na makaron. Być może nigdy nie zarejestrowałeś, że to błąd, ponieważ nie znałeś różnic. Ale jeśli zobaczysz, jak wygląda włoska metoda przygotowywania jedzenia, nie będziesz chciał jeść inaczej.

3

Zacznijmy od początku. Makaron po ugotowaniu przerzucamy do garnka z sosem. Bezpośrednio, bez odcedzenia. Dzięki temu produkty nie tracą swojego smaku.

4

Po około minucie mieszamy wszystko na małym ogniu.

5

Następnie bierzemy pół łyżki wody z makaronu i dodaj do sosu, dzięki temu konsystencja będzie bardziej kremowa.

6

Na samym końcu trzemy parmezan na danie i dodajemy zioła (zalecane jest użycie świeżej bazylii).

7

Danie gotowe! Nałóż je na talerz. Możesz posypać je startym parmezanem. Smacznego!

8
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯