Włosi rwą włosy z głowy na widok "pizzy grozy". Jest serwowana na całym świecie

Pizza jest znana i lubiana w wielu krajach, a jej przygotowanie może być bardzo zróżnicowane. Jednak dla wielu Włochów, którzy uważają się za strażników autentycznej pizzy, niektóre z tych modyfikacji są po prostu nie do przyjęcia.

Włosi rwą włosy z głowy na widok "pizzy grozy". Jest serwowana na całym świeciePizza grozy według Włochów.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Włoska kuchnia jest pełna pasji, tradycji i smaku. Jednak coś, co dla jednych stanowi raj na talerzu, dla innych staje się koszmarem. Włosi, z dumą nazywający siebie mistrzami pizzy, nie są w stanie wytrzymać widoku "pizzy grozy".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

W związku z szóstą rocznicą wpisania sztuki wypieku pizzy na listę dziedzictwa UNESCO, włoscy producenci żywności postanowili podjąć kroki w obronie oryginalnego smaku pizzy. W sondażu przeprowadzonym przez włoski związek rolników i producentów żywności Coldiretti aż 36 procent Włochów przyznało, że za granicą spotkali się z "pizzą grozą". Powody? Często to fatalne ciasto, wątpliwy sposób pieczenia czy kontrowersyjne dodatki.

Ananas na pizzy to dopiero początek

Jednym z najbardziej kontrowersyjnych dodatków do pizzy jest ananas. Wielu Włochów uważa, że jest to absolutnie niedopuszczalne połączenie. Ale to nie jedyny składnik, który wprawia ich w osłupienie. Wśród "pizz grozy" można znaleźć również pizze z mięsem kangura, zebry, węża, świerszczy, kurczaka tandoori w jogurcie czy konopi.

Włosi nie chcą jeść pizzy za granicą

Sondaż przeprowadzony przez włoski związek rolników i producentów żywności Coldiretti wykazał, że 36 proc. Włochów przyznało, że za granicą zdarzyło im się natknąć na pizzę wręcz niejadalną. Powodem był fatalny smak, ciasto lub dodatki. Co więcej, ponad jedna czwarta Włochów nie miała odwagi zjeść pizzy za granicą.

Oryginalna pizza to remedium na drożyznę

Podczas inicjatywy obrony oryginalnej włoskiej pizzy odnotowano, że w Italii jej konsumpcja w ciągu ostatniego roku wzrosła o 14 proc. Jak zauważa Coldiretti, przysmak ten okazał się doskonałym remedium zwłaszcza w okresie drożyzny. Według danych związku w 121 tys. lokali, we Włoszech wypieka się rocznie 2,7 mld pizz.

Czy pizza grozy to tylko kwestia gustu?

Oczywiście, każdy ma prawo do własnego gustu. Jednak Włosi uważają, że pizza jest ich narodowym daniem i powinna być traktowana z szacunkiem. Z ich punktu widzenia "pizze grozy" to profanacja.

Czy można się spodziewać, że "pizze grozy" znikną z menu lokali na całym świecie?

Raczej nie. Pizza to danie, które można modyfikować na wiele sposobów. I choć Włosi mogą kręcić nosem na ananasa na pizzy, to wielu innych ludzi uważa to połączenie za całkiem smaczne.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka