Nie wyrzucaj naklejki z pomidora. Zdziwi Cię jej nietypowe zastosowanie

Pomidor to warzywo, które bardzo często wpada w nasze ręce. Da się z niego przygotować najróżniejsze dania i sosy. Pewnie zauważyłeś, że na każdej sztuce przyklejona jest naklejka. Zazwyczaj się ją zdejmuje i wyrzuca lub po prostu gdzieś przykleja. Okazuje się, że ma ona ciekawą funkcję i dość nietypowe zastosowanie.

PomidoryPomidory
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pomidory są zdrowe i smaczne, a do tego możemy wykorzystać je w kuchni na najróżniejsze sposoby. Możemy wrzucić je do sałatki lub przygotować z nich sos do pizzy lub spaghetti. Możliwości są nieograniczone. Co ważne: po obróbce termicznej w pomidorach wzrasta ilość likopenu, który ma ogromne znaczenie dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny śląski deser idealny na Barbórkę. Szpajza cytrynowa to prawdziwe cudo

Podczas przygotowywania pomidora warto pamiętać o tym, by dokładnie go umyć. Dzięki temu pozbywamy się pozostałości po opryskach i zanieczyszczeń. W tym czasie też odklejamy naklejkę. Warto jednak wiedzieć, że ten element ma pewną funkcję, o której mało kto wie.

Naklejka na pomidorach? Nie wyrzucaj jej

Ten niepozorny papierek może pomóc w ograniczeniu marnowania żywności, a nawet przedłużyć świeżość warzyw. W jaki sposób? Sprawa jest bardzo prosta. Wystarczy umieścić naklejkę w miejscu, w którym wychodzi szypułka. Lepiej jednak w ogóle jej nie odrywać (szczególnie, jeśli warzywo posiada gałązki i szypułki). Powinna być na swoim miejscu, gdyż chroni ona pomidory przed dostępem powietrza, dzięki czemu warzywo zbyt szybko się nie zepsuje. Sposób z samodzielnym przyklejaniem naklejki na produkt sprawdzi się w przypadku pomidora z urwanymi szypułkami.

Pomidor
Pomidor © Pixabay

A w jaki sposób pomidor powinien być przechowywany? Cóż, sprawa nie jest tak prosta, jak się nam wydaje. Z jednych badań wynika, że niska temperatura wpływa negatywnie na smak i aromat pomidorów, inne wykazały, że nie ma to najmniejszego znaczenia. W tym przypadku liczy się raczej odmiana oraz czas przechowywania.

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok