Zanim dodam warzywa do sałatki jarzynowej, robię jedną rzecz. Smak nie do podrobienia

Sałatka jarzynowa z pewnością pojawi się na wielu świątecznych stołach. Jeśli chcesz zaskoczyć gości i domowników nieco odmienioną wersją popularnej sałatki, koniecznie wypróbuj ten patent. Nie musisz sięgać po dodatkowe składniki. Sekret tkwi w technice.

Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Esin Deniz

Jeśli choć raz w twojej kuchni pojawił się pieczony rosół, doskonale zdajesz sobie sprawę z potęgi pieczonych warzyw. Dzięki tej technice obróbki cieplnej marchewka, pietruszka czy seler nabierają głębszego smaku i bardziej intensywnego aromatu. Co więcej, podczas pieczenia jarzyny nie tracą tylu cennych składników, jak podczas gotowania. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mają cię odwiedzić goście? Zaskocz ich genialnym deserem na zimno

Sałatka jarzynowa inaczej. Koniecznie wypróbuj ten patent

Sałatka jarzynowa składa się z ugotowanych warzyw, ogórka kiszonego, jajka, groszku i majonezu. Oczywiście to jedna z wielu wersji – w niektórych przepisach pojawia się cebula, w innych por, kolejne zalecają dodanie jabłka, a jeszcze inne kukurydzy i ziemniaków. To, co niezmienne, to dodatek ugotowanych jarzyn.

Jeśli chcecie wydobyć z warzyw jeszcze więcej smaku i zachować cenne witaminy i minerały, nie gotujcie ich w osolonej wodzie, ale upieczcie w piekarniku. Pieczone warzywa nie tylko zachowują swój naturalny smak, ale też nabierają głębi. Co więcej, tak przygotowane jarzyny zachowują większość cennych składników, które podczas gotowania uchodzą do wody. Ponadto pieczone warzywa nie rozpadają się podczas krojenia. Są dużo bardziej jędrne i pięknie kroją się w kostkę, nawet tę najmniejszą.

Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa © Freepik | stockking

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw. Przepis

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 4 ziemniaki,
  • 4 jajka,
  • 4 kiszone ogórki,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżka musztarda,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki dokładnie umyj, ale nie obieraj. Warzywa osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową tak, by po dwóch przeciwległych stronach blachy został duży zapas folii.
  3. Warzywa ułóż na blasze i przykryj szczelnie pozostawioną folią.
  4. Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Warzywa piecz przez ok. godzinę.
  5. Po tym czasie jarzyny powinny być miękkie, ale nierozpadające się. Kiedy będą gotowe, odstaw je do całkowitego ostudzenia.
  6. Jajka ugotuj na twardo, a następnie pokrój w kostkę, podobnie ogórki kiszone. Składniki połącz, dodaj odcedzony groszek konserwowy.
  7. Majonez wymieszaj z musztardą, dodaj sól i pieprz.
  8. Ostudzone jarzyny delikatnie obierz i pokrój w kosteczkę. Dodaj do pozostałych składników.
  9. Przed podaniem składniki sałatki wymieszaj z przygotowanym sosem.
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci