Zanim dodam warzywa do sałatki jarzynowej, robię jedną rzecz. Smak nie do podrobienia

Sałatka jarzynowa z pewnością pojawi się na wielu świątecznych stołach. Jeśli chcesz zaskoczyć gości i domowników nieco odmienioną wersją popularnej sałatki, koniecznie wypróbuj ten patent. Nie musisz sięgać po dodatkowe składniki. Sekret tkwi w technice.

Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Esin Deniz

Jeśli choć raz w twojej kuchni pojawił się pieczony rosół, doskonale zdajesz sobie sprawę z potęgi pieczonych warzyw. Dzięki tej technice obróbki cieplnej marchewka, pietruszka czy seler nabierają głębszego smaku i bardziej intensywnego aromatu. Co więcej, podczas pieczenia jarzyny nie tracą tylu cennych składników, jak podczas gotowania. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mają cię odwiedzić goście? Zaskocz ich genialnym deserem na zimno

Sałatka jarzynowa inaczej. Koniecznie wypróbuj ten patent

Sałatka jarzynowa składa się z ugotowanych warzyw, ogórka kiszonego, jajka, groszku i majonezu. Oczywiście to jedna z wielu wersji – w niektórych przepisach pojawia się cebula, w innych por, kolejne zalecają dodanie jabłka, a jeszcze inne kukurydzy i ziemniaków. To, co niezmienne, to dodatek ugotowanych jarzyn.

Jeśli chcecie wydobyć z warzyw jeszcze więcej smaku i zachować cenne witaminy i minerały, nie gotujcie ich w osolonej wodzie, ale upieczcie w piekarniku. Pieczone warzywa nie tylko zachowują swój naturalny smak, ale też nabierają głębi. Co więcej, tak przygotowane jarzyny zachowują większość cennych składników, które podczas gotowania uchodzą do wody. Ponadto pieczone warzywa nie rozpadają się podczas krojenia. Są dużo bardziej jędrne i pięknie kroją się w kostkę, nawet tę najmniejszą.

Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa © Freepik | stockking

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw. Przepis

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 4 ziemniaki,
  • 4 jajka,
  • 4 kiszone ogórki,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżka musztarda,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki dokładnie umyj, ale nie obieraj. Warzywa osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową tak, by po dwóch przeciwległych stronach blachy został duży zapas folii.
  3. Warzywa ułóż na blasze i przykryj szczelnie pozostawioną folią.
  4. Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Warzywa piecz przez ok. godzinę.
  5. Po tym czasie jarzyny powinny być miękkie, ale nierozpadające się. Kiedy będą gotowe, odstaw je do całkowitego ostudzenia.
  6. Jajka ugotuj na twardo, a następnie pokrój w kostkę, podobnie ogórki kiszone. Składniki połącz, dodaj odcedzony groszek konserwowy.
  7. Majonez wymieszaj z musztardą, dodaj sól i pieprz.
  8. Ostudzone jarzyny delikatnie obierz i pokrój w kosteczkę. Dodaj do pozostałych składników.
  9. Przed podaniem składniki sałatki wymieszaj z przygotowanym sosem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"