Zanim dodam warzywa do sałatki jarzynowej, robię jedną rzecz. Smak nie do podrobienia
Sałatka jarzynowa z pewnością pojawi się na wielu świątecznych stołach. Jeśli chcesz zaskoczyć gości i domowników nieco odmienioną wersją popularnej sałatki, koniecznie wypróbuj ten patent. Nie musisz sięgać po dodatkowe składniki. Sekret tkwi w technice.
07.12.2023 | aktual.: 07.12.2023 10:52
Jeśli choć raz w twojej kuchni pojawił się pieczony rosół, doskonale zdajesz sobie sprawę z potęgi pieczonych warzyw. Dzięki tej technice obróbki cieplnej marchewka, pietruszka czy seler nabierają głębszego smaku i bardziej intensywnego aromatu. Co więcej, podczas pieczenia jarzyny nie tracą tylu cennych składników, jak podczas gotowania. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka jarzynowa inaczej. Koniecznie wypróbuj ten patent
Sałatka jarzynowa składa się z ugotowanych warzyw, ogórka kiszonego, jajka, groszku i majonezu. Oczywiście to jedna z wielu wersji – w niektórych przepisach pojawia się cebula, w innych por, kolejne zalecają dodanie jabłka, a jeszcze inne kukurydzy i ziemniaków. To, co niezmienne, to dodatek ugotowanych jarzyn.
Jeśli chcecie wydobyć z warzyw jeszcze więcej smaku i zachować cenne witaminy i minerały, nie gotujcie ich w osolonej wodzie, ale upieczcie w piekarniku. Pieczone warzywa nie tylko zachowują swój naturalny smak, ale też nabierają głębi. Co więcej, tak przygotowane jarzyny zachowują większość cennych składników, które podczas gotowania uchodzą do wody. Ponadto pieczone warzywa nie rozpadają się podczas krojenia. Są dużo bardziej jędrne i pięknie kroją się w kostkę, nawet tę najmniejszą.
Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw. Przepis
Składniki:
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- 4 ziemniaki,
- 4 jajka,
- 4 kiszone ogórki,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 3 łyżki majonezu,
- łyżka musztarda,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki dokładnie umyj, ale nie obieraj. Warzywa osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową tak, by po dwóch przeciwległych stronach blachy został duży zapas folii.
- Warzywa ułóż na blasze i przykryj szczelnie pozostawioną folią.
- Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Warzywa piecz przez ok. godzinę.
- Po tym czasie jarzyny powinny być miękkie, ale nierozpadające się. Kiedy będą gotowe, odstaw je do całkowitego ostudzenia.
- Jajka ugotuj na twardo, a następnie pokrój w kostkę, podobnie ogórki kiszone. Składniki połącz, dodaj odcedzony groszek konserwowy.
- Majonez wymieszaj z musztardą, dodaj sól i pieprz.
- Ostudzone jarzyny delikatnie obierz i pokrój w kosteczkę. Dodaj do pozostałych składników.
- Przed podaniem składniki sałatki wymieszaj z przygotowanym sosem.