Sos do ryby po grecku możesz zrobić wcześniej. W Wigilię tylko odgrzejesz
Ryba po grecku to jedna z najpopularniejszych potraw serwowanych na Wigilię. Jej przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga trochę czasu. Ułatwimy sobie życie, jeśli sos do ryby przygotujemy wcześniej.
25.11.2023 15:37
Ryba po grecku to danie, które zdobi nasze stoły zarówno na co dzień, jak i podczas uroczystości. Jednak przygotowanie potrawy może zająć trochę czasu. Dlatego proponujemy wyjątkowy trik. Warzywny sos do ryby po grecku można przygotować z wyprzedzeniem i schować do słoika. W Wigilię wystarczy go odgrzać i dodać do ryby, gwarantujemy, że twoi goście będą zachwyceni. Poznaj nasz sprawdzony przepis na smakowity sos, który sprawi, że ryba po grecku stanie się jeszcze bardziej wyjątkowa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Uniwersalność smaku: ryba po grecku na wszystkie okazje
Ryba po grecku to kulinarne arcydzieło, które doskonale sprawdza się na różnych okazjach. Czy to na świątecznym stole, czy jako codzienny obiad – ta potrawa zawsze zachwyca. Zyskajmy jednak nieco więcej czasu, przygotowując warzywny sos wcześniej. To doskonałe rozwiązanie, które umożliwi nam cieszenie się smakiem ryby po grecku bez zbędnego stresu.
Ryba po grecku: przepis na sos, który przygotujesz wcześniej
Sos do ryby po grecku jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy pokroić warzywa, podsmażyć cebulę, a następnie wszystko razem ugotować.
Składniki:
- 1 kg cebuli,
- 2 duże pietruszki,
- 1 kg marchewki,
- duży kawałek selera,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- pieprz, sól,
- szczypta cukru,
- 2 opakowania przecieru pomidorowego, każde po 500 ml,
- olej lub masło do smażenia.
Wykonanie:
- Pokrój cebulę na drobne kawałki.
- Na rozgrzanej patelni użyj oleju lub masła i smaż cebulę, aż lekko się zeszkli.
- Marchew, pietruszkę i seler ugotuj do miękkości, a następnie odcedź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W dużym garnku połącz starte warzywa z podsmażoną cebulą.
- Dodaj przecier pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.
- Duś całość do połączenia smaków przez 15-20 minut, unikając zbytniego odparowania sosu (ryba absorbuje wilgoć, co może sprawić, że potrawa będzie zbyt sucha).
- Przygotowany sos przełóż do słoików i szczelnie zamknij. W celu dłuższego przechowywania pasteryzuj przez około 20 minut.
Przygotowanie sosu do ryby po grecku wcześniej to świetny sposób, aby zaoszczędzić czas w Wigilię. Dzięki temu będziesz mieć go więcej na inne potrawy, a jednocześnie sos będzie równie pyszny i aromatyczny jak ten przygotowany na świeżo.