PrzepisPrzekąskiZamiast sałatki śledziowej, robię rybę w foremkach. Wszystkie ciotki proszą o przepis

Zamiast sałatki śledziowej, robię rybę w foremkach. Wszystkie ciotki proszą o przepis

Mięso w galarecie to potrawa, która kojarzy się z domowym smakiem, ale niekoniecznie jest to danie, które wywołuje skojarzenia z elegancją. Zdecydowanie lepiej sprawdza się na luźnych spotkaniach towarzyskich niż na formalnych uroczystościach. Jednak wiele zależy od tego, jak podamy to danie. Jeśli zrobimy to w sposób pomysłowy, śledzie w galarecie (a także każdy inny rodzaj mięsa czy ryby) z pewnością zyskają na atrakcyjności i mogą stać się stałym elementem menu na specjalne okazje.

Śledzie w foremkach
Śledzie w foremkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.11.2023 12:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli podamy śledzie w galarecie w sposób innowacyjny, z pewnością będą one wyglądać bardziej elegancko niż te, które są podawane w zwykłych miseczkach. Tradycyjnie, większość galaret z mięsem jest przygotowywana właśnie w ten sposób. Dlatego śledzie w galarecie mogą stać się idealną przekąską na święta i inne wyjątkowe okazje, takie jak andrzejki czy Wigilia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować tuszki ze śledzia?

Możecie skorzystać z gotowych filetów, aby przygotować prostszą wersję dania. Jeśli jednak chcecie, aby wywar miał intensywny, morski smak, warto wykorzystać tuszki ze śledzia. Do wywaru koniecznie dodajcie głowy i ogony śledzi - to sprawi, że wywar będzie miał głębszy smak. Nie zapomnijcie też dodać do wywaru opalonej cebuli (oraz oczywiście żelatyny). Przygotowanie tuszek ze śledzia to proste zadanie, które można podzielić na trzy etapy.

Pierwszym krokiem jest usunięcie wnętrzności. Przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem papierowym blat, na którym masz zamiar filetować ryby. Rozłóżcie na nim śledzie, a następnie odkrój głowy. Zróbcie wzdłuż ryby delikatne nacięcie, by powstała kieszonka. Następnie usuń wszystkie wnętrzności w tym celu załóż rękawiczki.

Drugim krokiem jest usunięcie resztek, skóry i ogonów. Odchyl brzeg ryby, oskrob nożem wnętrze, tym samym pozbywając się resztek. Przetnij rybę wzdłuż osi kręgosłupa. Ściągnij skórę, ale uważaj, by nie rozszarpać mięsa. Obetnij ogony oraz płetwy.

Trzecim krokiem jest usunięcie ości. W przypadku mniejszych możesz sobie pomóc umytą i wyparzoną pęsetą. Teraz śledzie są już gotowe do dalszej obróbki.

Przepis na śledzie w galarecie z foremki

Składniki:

  • 1,5 kg filetów lub świeżych tuszek ze śledzia,
  • litr wody,
  • 4 marchewki,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 pietruszki,
  • 1/4 średniego selera,
  • 3 cebule,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól oraz pieprz do smaku.
Śledzie
Śledzie© Adobe Stock | Peredniankina

Sposób wykonania:

  1. Pietruszkę oraz seler obierz i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  2. Dwie marchewki także obierz i pokrójcie na mniejsze kawałki. Będą potrzebne do wywaru. Pozostałe dwie pokrój w cieńsze słupki i odłóżcie na bok.
  3. Cebulę opalaj nad palnikiem.
  4. Przełóż warzywa (oprócz marchewek pokrojonych w słupki) i przyprawy do garnka, dodaj śledzie (tuszki).
  5. Posól składniki i zalej je zimną wodą. Gotuj wywar na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
  6. W międzyczasie resztę cebuli obierzcie, pokrójcie w grubszą kostkę i zeszklijcie na patelni.
  7. Posiekaj natkę pietruszki i pokrójcie ugotowane na twardo jajka w grubsze półplasterki.
  8. Filety śledziowe opłucz z zalewy i osączcie na sitku. Pokrój je na kawałki.
  9. Gdy wywar będzie gotowy, odcedź i przelej go do osobnej miski.
  10. Kiedy już będzie letni, odlej 1 szklankę wywaru, rozpuść w niej żelatynę, a miksturę wlej z powrotem do miski z płynem.
  11. W każdej foremce połóż po 1 łyżce śledzi. Posyp natką, dodaj jajko i zalej tężejącym wywarem. Na samym końcu połóż po kilka słupków marchewki.
  12. Odstaw śledzie, by całkowicie stężały.