Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok

Jeśli trzymanie się tradycji jest dla ciebie świętością, to ten przepis lepiej przewinąć z zamkniętymi oczami. Fani ciekawych i zaskakujących połączeń docenią jednak nietypowe połączenie włoskiego risotto z naszym polskim, swojskim ziemniakiem.

Risotto z dodatkiem ziemniakówRisotto z dodatkiem ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Risotto to jedno z najlepiej rozpoznawalnych dań włoskiej kuchni. Ryż musi być al dente, całość powinna być kremowa, a o śmietanie można tu zapomnieć. Niejeden purysta kulinarny złapie się jednak za głowę, gdy zobaczy, że do garnka dorzucone zostały jeszcze ziemniaki. Chociaż może to spowodować pełne powątpiewania kręcenie głową, to takie podkręcone risotto naprawdę może oczarować smakiem.

Duszkowa bruschetta. Strasznie smaczny przepis na Halloween

Risotto z ziemniakami

Risotto z ziemniakami to przykład, jak kuchnia regionalna i domowa bywa bardziej elastyczna niż zasady z podręczników. Tutaj coś się dorzuci, tam pominie składnik i w rezultacie powstanie danie, któremu daleko od książkowej receptury. Nie oznacza to jednak, że jest niesmaczne, wręcz przeciwnie.

Podczas gotowania, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę uwalniają skrobię, która łączy się ze skrobią z ryżu, tworząc gęstszy i bardziej otulający sos niż w przypadku klasycznego przepisu. Aby smak nie był zbyt płaski, danie często wzbogaca się o wyraziste dodatki, takie jak por, boczek, koncentrat pomidorowy, estragon, tymianek lub szałwię i oczywiście dużo tartego sera grana padano lub parmezanu. To prosty, domowy comfort food, który przyjemnie rozgrzeje i otuli w chłodne, jesienne i zimowe popołudnia.

Składniki:

  • 300 g ryżu do risotto,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 biała część pora,
  • 700-800 ml bulionu warzywnego,
  • 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie),
  • 6 łyżek masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • pół szklanki startego parmezanu,
  • sól, pieprz, estragon i tymianek do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i pora drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
  2. W głębokiej patelni roztop 4 łyżki masła z oliwą.
  3. Podsmaż cebulę i pora, aż się zeszkli.
  4. Dodaj pokrojone ziemniaki, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Smaż 4-5 minut.
  5. Wsyp ryż. Smaż, mieszając, przez 2 minuty, aż ziarenka staną się lekko przezroczyste. Jeśli używasz wina, wlej je teraz i gotuj, aż całkowicie odparuje.
  6. Stopniowo, chochla po chochli, wlewaj gorący bulion. Dolewaj kolejną porcję dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie niemal całkowicie wchłonięta przez ryż
  7. Gotuj, aż ryż będzie al dente, a ziemniaki będą całkowicie miękkie i zaczną się rozpadać. Zajmie to około 15-20 minut. Pamiętaj, by delikatnie mieszać zawartość patelni.
  8. Ściągnij risotto z palnika.
  9. Dodaj pozostałe 2 łyżki masła i starty parmezan. Energicznie, ale krótko, wymieszaj
  10. Odstaw pod przykryciem na 2 minuty.

Gotowe risotto z ziemniakami serwuj na gorąco. Możesz podać je jako samodzielne danie lub dodatek do pieczonego mięsa, na przykład piersi z kurczaka. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥