Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Jeśli trzymanie się tradycji jest dla ciebie świętością, to ten przepis lepiej przewinąć z zamkniętymi oczami. Fani ciekawych i zaskakujących połączeń docenią jednak nietypowe połączenie włoskiego risotto z naszym polskim, swojskim ziemniakiem.
Risotto to jedno z najlepiej rozpoznawalnych dań włoskiej kuchni. Ryż musi być al dente, całość powinna być kremowa, a o śmietanie można tu zapomnieć. Niejeden purysta kulinarny złapie się jednak za głowę, gdy zobaczy, że do garnka dorzucone zostały jeszcze ziemniaki. Chociaż może to spowodować pełne powątpiewania kręcenie głową, to takie podkręcone risotto naprawdę może oczarować smakiem.
Duszkowa bruschetta. Strasznie smaczny przepis na Halloween
Risotto z ziemniakami
Risotto z ziemniakami to przykład, jak kuchnia regionalna i domowa bywa bardziej elastyczna niż zasady z podręczników. Tutaj coś się dorzuci, tam pominie składnik i w rezultacie powstanie danie, któremu daleko od książkowej receptury. Nie oznacza to jednak, że jest niesmaczne, wręcz przeciwnie.
Podczas gotowania, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę uwalniają skrobię, która łączy się ze skrobią z ryżu, tworząc gęstszy i bardziej otulający sos niż w przypadku klasycznego przepisu. Aby smak nie był zbyt płaski, danie często wzbogaca się o wyraziste dodatki, takie jak por, boczek, koncentrat pomidorowy, estragon, tymianek lub szałwię i oczywiście dużo tartego sera grana padano lub parmezanu. To prosty, domowy comfort food, który przyjemnie rozgrzeje i otuli w chłodne, jesienne i zimowe popołudnia.
Składniki:
- 300 g ryżu do risotto,
- 2-3 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 biała część pora,
- 700-800 ml bulionu warzywnego,
- 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie),
- 6 łyżek masła,
- 1 łyżka oliwy,
- pół szklanki startego parmezanu,
- sól, pieprz, estragon i tymianek do smaku.
Sposób przygotowania
- Cebulę i pora drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
- W głębokiej patelni roztop 4 łyżki masła z oliwą.
- Podsmaż cebulę i pora, aż się zeszkli.
- Dodaj pokrojone ziemniaki, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Smaż 4-5 minut.
- Wsyp ryż. Smaż, mieszając, przez 2 minuty, aż ziarenka staną się lekko przezroczyste. Jeśli używasz wina, wlej je teraz i gotuj, aż całkowicie odparuje.
- Stopniowo, chochla po chochli, wlewaj gorący bulion. Dolewaj kolejną porcję dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie niemal całkowicie wchłonięta przez ryż
- Gotuj, aż ryż będzie al dente, a ziemniaki będą całkowicie miękkie i zaczną się rozpadać. Zajmie to około 15-20 minut. Pamiętaj, by delikatnie mieszać zawartość patelni.
- Ściągnij risotto z palnika.
- Dodaj pozostałe 2 łyżki masła i starty parmezan. Energicznie, ale krótko, wymieszaj
- Odstaw pod przykryciem na 2 minuty.
Gotowe risotto z ziemniakami serwuj na gorąco. Możesz podać je jako samodzielne danie lub dodatek do pieczonego mięsa, na przykład piersi z kurczaka. Smacznego!