Włoska sałatka. Nie potrzebuje sera ani mięsa, żeby robić wrażenie

Wegańska włoska sałatka z kaszą bulgur to lekka, ale sycąca propozycja dla tych, którzy lubią, gdy zdrowe jedzenie ma w sobie coś wyjątkowego. Śródziemnomorski klimat z prostotą przygotowania tworzy danie pełne koloru, aromatu i naturalnej świeżości. To idealny pomysł na lunch lub kolację, która nasyci, ale nie obciąży.
SałatkaFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ABC

Kasza bulgur, czyli delikatnie podprażone i rozdrobnione ziarna pszenicy, jest podstawą tej sałatki. Dostarcza błonnik, żelazo i magnez, więc wspiera pracę układu nerwowego i utrzymanie energii przez cały dzień. Cieciorka dodaje roślinne białko, a wędzone tofu wzbogaca całość dymnym aromatem i przyjemną strukturą.

Pomidorki koktajlowe, papryka i rukola wprowadzają soczystość oraz lekko pikantną nutę, a oliwki i orzechy włoskie nadają daniu głębszy smak i porcję zdrowych tłuszczów. Całość spaja oliwa z oliwek, czosnek i odrobina octu balsamicznego, czyli składniki, które podkreślają naturalny styl potrawy.

Marynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie

To sałatka, która łączy w sobie prostotę i bogactwo smaków. Świetnie sprawdza się na szybki posiłek po pracy lub lekką kolację. Pokazuje, że kuchnia roślinna potrafi być równie wyrazista i satysfakcjonująca jak tradycyjne włoskie potrawy. Jak zrobić wegańską sałatkę we włoskim stylu? Poznaj prosty przepis.

Wegańska włoska sałatka z kaszą bulgur przepis
Pokrój składniki

Przepis na wegańską włoską sałatkę z kaszą bulgur

Składniki:,

  • 3 łyżki kaszy bulgur – 3 łyżki (30 g)
  • ok. 50 g cieciorki konserwowej,
  • 1 papryka czerwona,
  • 3-4 oliwki,
  • 8-10 pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 opakowania tofu wędzonego,
  • 2 orzechy włoskie,
  • garść rukoli,
  • i łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.
Wegańska włoska sałatka z kaszą bulgur przepis
Wymieszaj wszystkie składniki

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.
  2. Przepłukaną kaszę umieść w garnku i wlej wodę do gotowania w proporcji 2:1 (woda:kasza). Dodaj szczyptę soli. Gotuj bez mieszania na małym ogniu pod przykryciem przez około 12-15 min.
  3. Po upływie wskazanego czasu woda powinna zostać wchłonięta. Odstaw do wystudzenia.
  4. Paprykę umyj, osusz i pokrój w kostkę (usuń części niejadalne). Oliwki odcedź i przekrój na pół. Pomidora umyj, osusz i pokrój w kostkę (usuń twarde, zielone części ze środka). 
  5. Tofu odcedź i pokrój w kostkę. Orzechy drobno pokrój. Bazylię umyj, osusz i drobno pokrój.  
  6. W małym naczyniu umieść oliwę, ocet balsamiczny, sok z cytryny oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. 
  7. W miseczce umieść kaszę, odcedzoną cieciorkę, paprykę, oliwki, pomidora, tofu, orzechy, bazylię, umytą i osuszoną rukolę oraz sos. Dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerz.
Wegańska włoska sałatka z kaszą bulgur przepis
Przełóż do wygodnego naczynia
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników