Tania i wartościowa kasza. Polacy nie doceniają, a to błąd

Kasza bulgur - choć niedoceniana, to wspomoże różne narządy w organizmie. Jedz ją, jeśli się odchudzasz i chcesz posprzątać w jelitach. Jedz ją, jeśli cierpisz na cukrzycę. Dostarczy ci też wielu witamin i minerałów. Zacznij ją bardziej doceniać.

Kasza bulgurKasza bulgur
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kasza bulgur jest ważną częścią kuchni Bliskiego Wschodu. Już około 2800 r.p.n.e. zakochali się w niej Chińczycy. Cesarz Shen Nug ogłosił ją jedną z pięciu świętych potraw. Kasza bulgur pojawiła się także w Babilonie, uwielbiali ją Hetyci oraz Hebrajczycy. Jak widać, jej historia jest bardzo długa i ciekawa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka szyszki prosto z babcinego zeszytu. Idealnie kruche i z pyszną niespodzianką w środku

Kasza bulgur - najważniejsze informacje

Powstaje ona z pszenicy durum, więc zawiera gluten. Oznacza to, ze osoby z celiakią i nietolerancją glutenu nie powinny jej spożywać. Niegdyś kasza ta była zamiennikiem dla kuskusu i ryżu, królowała w kuchni bliskowschodniej. Z czasem jednak zyskała popularność w innych regionach świata. Kasza ta występuje pod trzema postaciami:

  • drobnoziarnistej - do zup i sałatek,
  • średnioziarnistej - do tradycyjnych potraw wschodnich, tzw. pilawów,
  • gruboziarnistej.


Kasza bulgur
Kasza bulgur © Adobe Stock

Ma dość niski indeks glikemiczny i kaloryczność, dzięki czemu jest świetnym składnikiem diety odchudzającej. Powinny też po nią sięgać osoby z cukrzycą. Plusem jest też wysoka zawartość błonnika oraz antyoksydantów. Do jej właściwości należą:

  • poprawa procesów przemiany materii,
  • wspomaganie pracy serca i układu krwionośnego (dzięki potasowi),
  • zapobieganie zaparciom i wzdęciom,
  • wspieranie układu nerwowego,
  • poprawa wyglądu włosów, skóry i paznokci.

Kasza bulgur jest świetnym źródłem kwasu foliowego, którego potrzebują kobiety będące w ciąży. Co ważne, to naturalna witamina B9, a nie syntetyczna, więc nieco różni się od tej, która znajduje się w różnych tabletkach i syropach.

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste