Tania i wartościowa kasza. Polacy nie doceniają, a to błąd
Kasza bulgur - choć niedoceniana, to wspomoże różne narządy w organizmie. Jedz ją, jeśli się odchudzasz i chcesz posprzątać w jelitach. Jedz ją, jeśli cierpisz na cukrzycę. Dostarczy ci też wielu witamin i minerałów. Zacznij ją bardziej doceniać.
07.01.2024 15:31
Kasza bulgur jest ważną częścią kuchni Bliskiego Wschodu. Już około 2800 r.p.n.e. zakochali się w niej Chińczycy. Cesarz Shen Nug ogłosił ją jedną z pięciu świętych potraw. Kasza bulgur pojawiła się także w Babilonie, uwielbiali ją Hetyci oraz Hebrajczycy. Jak widać, jej historia jest bardzo długa i ciekawa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kasza bulgur - najważniejsze informacje
Powstaje ona z pszenicy durum, więc zawiera gluten. Oznacza to, ze osoby z celiakią i nietolerancją glutenu nie powinny jej spożywać. Niegdyś kasza ta była zamiennikiem dla kuskusu i ryżu, królowała w kuchni bliskowschodniej. Z czasem jednak zyskała popularność w innych regionach świata. Kasza ta występuje pod trzema postaciami:
- drobnoziarnistej - do zup i sałatek,
- średnioziarnistej - do tradycyjnych potraw wschodnich, tzw. pilawów,
- gruboziarnistej.
Ma dość niski indeks glikemiczny i kaloryczność, dzięki czemu jest świetnym składnikiem diety odchudzającej. Powinny też po nią sięgać osoby z cukrzycą. Plusem jest też wysoka zawartość błonnika oraz antyoksydantów. Do jej właściwości należą:
- poprawa procesów przemiany materii,
- wspomaganie pracy serca i układu krwionośnego (dzięki potasowi),
- zapobieganie zaparciom i wzdęciom,
- wspieranie układu nerwowego,
- poprawa wyglądu włosów, skóry i paznokci.
Kasza bulgur jest świetnym źródłem kwasu foliowego, którego potrzebują kobiety będące w ciąży. Co ważne, to naturalna witamina B9, a nie syntetyczna, więc nieco różni się od tej, która znajduje się w różnych tabletkach i syropach.