Tania i wartościowa kasza. Polacy nie doceniają, a to błąd

Kasza bulgur - choć niedoceniana, to wspomoże różne narządy w organizmie. Jedz ją, jeśli się odchudzasz i chcesz posprzątać w jelitach. Jedz ją, jeśli cierpisz na cukrzycę. Dostarczy ci też wielu witamin i minerałów. Zacznij ją bardziej doceniać.

Kasza bulgurKasza bulgur
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kasza bulgur jest ważną częścią kuchni Bliskiego Wschodu. Już około 2800 r.p.n.e. zakochali się w niej Chińczycy. Cesarz Shen Nug ogłosił ją jedną z pięciu świętych potraw. Kasza bulgur pojawiła się także w Babilonie, uwielbiali ją Hetyci oraz Hebrajczycy. Jak widać, jej historia jest bardzo długa i ciekawa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka szyszki prosto z babcinego zeszytu. Idealnie kruche i z pyszną niespodzianką w środku

Kasza bulgur - najważniejsze informacje

Powstaje ona z pszenicy durum, więc zawiera gluten. Oznacza to, ze osoby z celiakią i nietolerancją glutenu nie powinny jej spożywać. Niegdyś kasza ta była zamiennikiem dla kuskusu i ryżu, królowała w kuchni bliskowschodniej. Z czasem jednak zyskała popularność w innych regionach świata. Kasza ta występuje pod trzema postaciami:

  • drobnoziarnistej - do zup i sałatek,
  • średnioziarnistej - do tradycyjnych potraw wschodnich, tzw. pilawów,
  • gruboziarnistej.


Kasza bulgur
Kasza bulgur © Adobe Stock

Ma dość niski indeks glikemiczny i kaloryczność, dzięki czemu jest świetnym składnikiem diety odchudzającej. Powinny też po nią sięgać osoby z cukrzycą. Plusem jest też wysoka zawartość błonnika oraz antyoksydantów. Do jej właściwości należą:

  • poprawa procesów przemiany materii,
  • wspomaganie pracy serca i układu krwionośnego (dzięki potasowi),
  • zapobieganie zaparciom i wzdęciom,
  • wspieranie układu nerwowego,
  • poprawa wyglądu włosów, skóry i paznokci.

Kasza bulgur jest świetnym źródłem kwasu foliowego, którego potrzebują kobiety będące w ciąży. Co ważne, to naturalna witamina B9, a nie syntetyczna, więc nieco różni się od tej, która znajduje się w różnych tabletkach i syropach.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej