Ta sałatka zajmuje tyle, ile gotowanie makaronu. Moi goście ją uwielbiają

Czasem najprostsze połączenia smaków dają najlepszy efekt. To danie udowadnia, że z kilku składników można stworzyć coś, co wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Ta sałatka makaronowa to hit w moim domu.

Ta sałatka makaronowa jest łatwa w przygotowaniuTa sałatka makaronowa jest łatwa w przygotowaniu
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Sałatka makaronowa to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Sprawdza się zarówno jako szybki lunch, jak i przekąska na rodzinne spotkanie. W tej wersji połączyłam delikatny makaron z aromatycznym wędzonym serem, szynką i chrupiącym selerem naciowym. Całość spina kremowy dressing z miodem i musztardą, który nadaje potrawie lekko słodko-pikantny charakter. Dodatkowo pomidorki koktajlowe wnoszą świeżość i lekko kwaskowy akcent. To jedna z tych sałatek, które robi się błyskawicznie, a i tak wyglądają jak danie z dobrej restauracji.

Sałatka makaronowa z kiełbaskami. Obok takiej kombinacji smaków nie sposób przejść obojętnie

Sałatka makaronowa z szynką i serem wędzonym

Ten przepis to idealne połączenie prostoty i wyrazistego smaku. Makaron stanowi delikatną bazę, a szynka, ser i warzywa nadają mu charakter. Dzięki temu sałatka makaronowa syci, ale nie jest ciężka. Warzywa dopełniają całości. Doskonale sprawdzi się jako posiłek do pracy, kolacja na zimno lub przystawka na przyjęcie.

Składniki:

  • 170 g makaronu,
  • 50 g szynki gotowanej dobrej jakości w kawałku,
  • 100 g sera wędzonego w kawałku,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 10-12 pomidorków koktajlowych.

Składniki na dressing:

  • 100 g majonezu,
  • 3 łyżki łagodnego miodu,
  • 2 łyżki musztardy dijon.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przepłucz zimną wodą. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
  2. Szynkę i ser wędzony pokrój w drobną kostkę. Seler naciowy i szczypiorek drobno posiekaj, a pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
  3. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski i wstępnie wymieszaj.
  4. W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając majonez, miód i musztardę, aż powstanie gładki sos.
  5. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby sos równomiernie pokrył makaron, warzywa i mięso.
  6. Wstaw sałatkę makaronową do lodówki na co najmniej 30 minut, by składniki połączyły się i nabrały smaku.
  7. Podawaj schłodzoną. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni. Doskonale komponuje się z grzankami lub kromką ciemnego pieczywa.
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇