Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Makaron z sosem to jedno z tych dań, które można przygotować przy minimalnym zaangażowaniu, dlatego idealnie sprawdza się jako posiłek po ciężkim dniu. Dzięki aromatycznemu sosowi z pieczonych warzyw i dodatkowi sera, makaron jest nie tylko szybki i prosty, ale również bardzo smaczny.
Makarony mają ogromną zaletę — można je przygotować z tego, co akurat jest w lodówce, jednocześnie dbając o to, by były smaczne i proste w przygotowaniu. Choć ser feta nie jest produktem typowym dla tradycyjnej włoskiej trattorii, świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami, nadając całości kremowości i bogatszego smaku.
Ziemniaczana babka z kurczakiem i pieczarkami. Pomysł na obiad prosto z piekarnika
Makaron z pieczonymi warzywami
Swojego czasu ogromną sławą okrył się przepis na pomidorki koktajlowe zapiekane z serem feta. Z takiego połączenia wychodzi sos do makaronu, który już sam w sobie jest wspaniały, natomiast z dodatkiem kilku innych warzyw wychodzi jeszcze smaczniejszy.
Do naczynia żaroodpornego możesz dodać właściwie cokolwiek masz akurat w lodówce, chociaż warto zwrócić uwagę, aby warzywa nie były zbyt twarde — przykładowo marchewka nie upiecze się w tym samym czasie co pomidory i feta, które są trzonem tego przepisu. Z kolei dodatek świeżego szpinaku i bazylii nadaje całości świeżości. Oczywiście ważne jest to, aby nie dodać ich za wcześnie tak, aby straciły jak najmniej na jędrności.
Makaron z pieczonymi warzywami i fetą
Składnik:
- 200 g makaronu fussolini,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cukinia,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 100 g sera feta,
- 30 g świeżego szpinaku,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 ml oliwy z oliwek,
- łyżka startego parmezanu,
- łyżeczka suszonego oregano,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz paprykę, cukinię i pomidorki koktajlowe.
- Następnie pokrój warzywa na mniejsze kawałki i przełóż je do naczynia żaroodpornego razem z fetą.
- Przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do warzyw z fetą.
- Skrop wszystko oliwą, oprósz suszonymi ziołami i świeżo zmielonym pieprzem.
- Dokładnie wymieszaj, rozprowadź równomiernie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza.
- Piecz około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
- W międzyczasie zagotuj w garnku wodę i dodaj do niej sól.
- Ugotuj fussolini na al dente w osolonej wodzie i odcedź.
- Po upieczeniu za pomocą widelca rozdrobnij całość widelcem, aby powstał gładki sos.
- Następnie dodaj sos do makaronu i dokładnie wymieszaj.
- Umyj szpinak oraz bazylię i wysusz z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego i dodaj do sosu, a następnie całość wymieszaj.
- Przed podaniem posyp startym parmezanem.