Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron

Makaron z sosem to jedno z tych dań, które można przygotować przy minimalnym zaangażowaniu, dlatego idealnie sprawdza się jako posiłek po ciężkim dniu. Dzięki aromatycznemu sosowi z pieczonych warzyw i dodatkowi sera, makaron jest nie tylko szybki i prosty, ale również bardzo smaczny.

Kremowy sos z pieczonych warzywKremowy sos z pieczonych warzyw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Makarony mają ogromną zaletę — można je przygotować z tego, co akurat jest w lodówce, jednocześnie dbając o to, by były smaczne i proste w przygotowaniu. Choć ser feta nie jest produktem typowym dla tradycyjnej włoskiej trattorii, świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami, nadając całości kremowości i bogatszego smaku.

Ziemniaczana babka z kurczakiem i pieczarkami. Pomysł na obiad prosto z piekarnika

Makaron z pieczonymi warzywami

Swojego czasu ogromną sławą okrył się przepis na pomidorki koktajlowe zapiekane z serem feta. Z takiego połączenia wychodzi sos do makaronu, który już sam w sobie jest wspaniały, natomiast z dodatkiem kilku innych warzyw wychodzi jeszcze smaczniejszy.

Do naczynia żaroodpornego możesz dodać właściwie cokolwiek masz akurat w lodówce, chociaż warto zwrócić uwagę, aby warzywa nie były zbyt twarde — przykładowo marchewka nie upiecze się w tym samym czasie co pomidory i feta, które są trzonem tego przepisu. Z kolei dodatek świeżego szpinaku i bazylii nadaje całości świeżości. Oczywiście ważne jest to, aby nie dodać ich za wcześnie tak, aby straciły jak najmniej na jędrności.

Makaron z pieczonymi warzywami i fetą

Składnik:

  • 200 g makaronu fussolini,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cukinia,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 100 g sera feta,
  • 30 g świeżego szpinaku,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 ml oliwy z oliwek,
  • łyżka startego parmezanu,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz paprykę, cukinię i pomidorki koktajlowe.
  2. Następnie pokrój warzywa na mniejsze kawałki i przełóż je do naczynia żaroodpornego razem z fetą.
  3. Przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do warzyw z fetą.
  4. Skrop wszystko oliwą, oprósz suszonymi ziołami i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Dokładnie wymieszaj, rozprowadź równomiernie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza.
  6. Piecz około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
  7. W międzyczasie zagotuj w garnku wodę i dodaj do niej sól.
  8. Ugotuj fussolini na al dente w osolonej wodzie i odcedź.
  9. Po upieczeniu za pomocą widelca rozdrobnij całość widelcem, aby powstał gładki sos.
  10. Następnie dodaj sos do makaronu i dokładnie wymieszaj.
  11. Umyj szpinak oraz bazylię i wysusz z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego i dodaj do sosu, a następnie całość wymieszaj.
  12. Przed podaniem posyp startym parmezanem.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥