Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"

Na co dzień nawet nie zwracamy uwagi na to, jakie skarby dostać można w sklepach. Doceniają to jednak Polacy żyjący na emigracji. Tęsknota za smakiem naszych produktów jest najlepszą rekomendacją dla turystów z całego świata.

Ewelina zdradziła, co kupuje podczas pobytu w PolsceEwelina zdradziła, co kupuje podczas pobytu w Polsce
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Ewelina Tomkiewicz swoją karierę zawodową rozpoczynała jako konstruktor z uprawnieniami budowlanymi. Postanowiła jednak rzucić etat przed komputerem i spróbować czegoś nowego. Tak wylądowała w prestiżowej, arabskiej linii lotniczej Emirates. Na co dzień mieszka w Dubaju, a dzięki pracy jako stewardessa zwiedza cały świat. Nie ukrywa jednak, że w swoim grafiku cieszy się zawsze widokiem Warszawy. Poza odwiedzinami u rodziny wykorzystuje okazję, by odwiedzić bary mleczne i supermarkety. Na swoim instagramowym profilu udowadnia, że smak jest najsilniejszym łącznikiem z domem.

Jak robi się chleb w piecu opalanym żywym ogniem

Czego brakuje w Dubaju?

Dubaj kojarzy się z blichtrem, złotem i przepychem. Wszystko jest tutaj największe, ale okazuje się, że nie wszystko złoto, co się świeci. Mimo restauracji z różnych stron świata i ekskluzywnych supermarketów pełnych egzotycznych towarów brakuje tego, co w Polsce mamy w zwykłej Biedronce.

Ewelina swój koszyk sklepowy wypełniła gotowymi pierogami, opakowaniami sałatki śledziowej, pastami kanapkowym z łososiem i suszonym pomidorami oraz kiełbasą. W Dubaju dominującą religią jest islam, więc kupienie tam wyrobów z wieprzowiną jest naprawdę bardzo trudne, a często niemożliwe poza ściśle wydzielonymi strefami lub bardzo drogimi sklepami. Ognisko na pustyni to jedna z najpopularniejszych atrakcji, ale Polacy marzą tam o kiełbasie, którą można wrzucić na ruszt

Promocja polskiej kuchni

Wraz z Eweliną do Polski przybywa też reszta załogi: piloci i stewardessy z różnych stron świata. Zamieniają się oni w turystów, którzy chętnie korzystają z kulinarnych i zakupowych podpowiedzi koleżanki.

- Zazwyczaj przywożę pieczywo, bo my mamy najlepsze pieczywo na świecie. I tak też zazwyczaj polecam załodze, która z nami leci - opowiada Ewelina na swoim instagramowym profilu happy_anew.

Podpowiada im także, aby zaopatrzyli się w nabiał. Ten dobrej jakości w Emiratach Arabskich kosztuje fortunę, a wybór bywa ograniczony. W polskich supermarketach smaczne sery, serki wiejskie i jogurty kosztują kilka złotych. Sama zabiera ze sobą zapas serków wiejskich oraz tych wędzonych, przypominających oscypki. Ten polski nabiał, bogaty w białko i naturalny smak, to prawdziwy hit wśród międzynarodowej załogi.

Serek wiejski z dodatkami
Serek wiejski z dodatkami © Adobe Stock

Czasem faktycznie trzeba wyjechać i doświadczyć smaku pieczywa, które smakuje jak gąbka, i drogiego nabiału o syntetycznym posmaku, by naprawdę docenić to, co mamy na wyciągnięcie ręki w osiedlowym sklepie. Warto wspierać naszych rolników i producentów, ponieważ to właśnie oni dostarczają światu produkty, które dla Polaków są symbolem domu, a dla obcokrajowców prawdziwym odkryciem.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować