Mieszam trzy składniki i sałatka gotowa. Siostra Anastazja poleca na śniadanie

Chociaż serek wiejski niekoniecznie kojarzy się z sałatką, to świetnie sprawdzi się jako baza pożywnego śniadania. Wystarczy dorzucić kilka prostych składników, aby wyczarować coś pysznego. Ten przepis przegonił nudę z mojego śniadaniowego talerza.

Sałata śniadaniowa - PysznościSałata śniadaniowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Yulia_Davidovich
Ewa Malinowska

Chociaż pierwszym skojarzeniem z szybkim śniadaniem są kanapki, to ta sałatka sprawdzi się równie dobrze. Wystarczą trzy proste składniki i kilka minut, aby stworzyć coś nowego, lekkiego i pysznego. Bazą jest serek wiejski - świetne źródło białka, wapnia, żelaza i witamin. To świetna propozycja na dobre rozpoczęcie dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebularze lubelskie z tego przepisu wychodzą za każdym razem. Na jednym na pewno się nie skończy

Sałatka śniadaniowa z serkiem wiejskim

Serek wiejski jadłam najczęściej prosto z kubeczka. Od kiedy poznałam prosty przepis siostry Anastazji, robię ją na okrągło. Aby nadać całości nieco wyrazistości, do sałatki dodaje się musztardę.

Serek wiejski
Serek wiejski © Adobe Stock

Jajka, serek wiejski, rzodkiewka - to trio świetnie sprawdzi się w prostej sałatce. Jest pożywnie, smacznie i ekspresowo, nie trzeba tracić czasu na przygotowanie

Składniki:

  • 2 serki wiejskie,
  • 4 jajka na twardo,
  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • ćwierć małej cebuli,
  • 1 czubata łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo, ostudź je, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  2. Rzodkiewkę dokładnie umyj i pokrój w cienkie półplasterki. Cebulkę i szczypiorek posiekaj na drobne kawałki.
  3. Odsącz serek wiejski z rzadkiej śmietanki.
  4. W misce umieść pokrojone jajka, rzodkiewkę, cebulkę, szczypiorek i serek wiejski.
  5. Dodaj musztardę, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

Dla lepszego smaku i aromatu włóż sałatkę do lodówki na co najmniej 30 minut. Śmietankę, którą zlewa się z serka wiejskiego, można wykorzystać również do zabielenia zupy lub jako dodatek do owsianki. Do sałatki możesz dodać inne warzywa, np. pomidora, ogórka, paprykę. Jest kolorowo, ekspresowo i pysznie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej