Takie jajka były hitem w PRL‑u. Dziś o nich zapomnieliśmy, a to szybki i prosty obiad
Co było specjalnością kuchni PRL-u? Na pewno dania z niezbyt wyszukanych składników, tanie i często jarskie. Dobrym przykładem będą jajka w sosie musztardowym. Zapomniałaś już jak smakują? Warto sobie przypomnieć i przygotować je na lekki wiosenny obiad.
04.04.2024 | aktual.: 04.04.2024 11:31
Jajka na twardo w sosie wydają się dziś potrawą trochę retro. Częściej dodajemy je teraz do sałatek czy kanapek. Jednak w PRL-u stanowiły często bazę dań. Na każdym przyjęciu na przystawkę podawano jajka w majonezie. Na obiad zaś serwowano jajka w sosie chrzanowym lub musztardowym. I właśnie do tego ostatniego sosu proponujemy wrócić. Jajka w sosie musztardowym z dodatkiem zieleniny, szczypiorku czy rzeżuchy mogą być ciekawą propozycją na szybkie i niebanalne danie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ważny czas
Najważniejsze w tym daniu są perfekcyjnie ugotowane jajka oraz aksamitny, wyrazisty sos. Zacznijmy od jajek. Najlepiej wybierz te ekologiczne i wyjmij je wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Wkładaj je delikatnie do gotującej wody, bo wtedy łatwiej kontrolować czas. Nie powinien on przekraczać 10 minut, później żółtko straci ładną barwę i będzie gumowate.
Z ziemniakami czy sałatą
Perfekcyjny sos? Tu ważna jest kremowa konsystencja. Trzeba go starannie mieszać podczas przygotowywania, by nie było grudek. Ważne jest też, by użyć dobrej musztardy. To dzięki niej danie będzie miało wykwinty smak. Polecamy musztardę typu dijon lub sarepską. Smak sosu podbije zielenina. Danie dobrze jest podać ze szczypiorkiem, koperkiem czy rzeżuchą. W PRL-u do takich jajek serwowane puree z ziemniaków. Dzięki temu obiad był sycący. Wolisz coś lżejszego? Przygotuj do nich sałatę z sosem winegret.
Przepis na jajka w sosie musztardowym
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 3 łyżki musztardy,
- 100 ml śmietanki 30 procent,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypiorek, koperek, rzeżucha do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka obierz ze skorupek i przekrój na połówki. Cebulę drobno posiekaj.
- Rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj mąkę i starannie mieszaj, aby nie powstały grudki.
- Wlej bulion i sok z cytryny, cały czas mieszając, aż składniki dobrze się połączą.
- Dodaj musztardę i śmietankę, dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Posiekaj zieleninę.
- Jajka polej sosem, posyp zieleniną.