Takie jajka były hitem w PRL-u. Dziś o nich zapomnieliśmy, a to szybki i prosty obiad

Co było specjalnością kuchni PRL-u? Na pewno dania z niezbyt wyszukanych składników, tanie i często jarskie. Dobrym przykładem będą jajka w sosie musztardowym. Zapomniałaś już jak smakują? Warto sobie przypomnieć i przygotować je na lekki wiosenny obiad.

Jajka na twardo w sosie musztardowymJajka na twardo w sosie musztardowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Carmen Steiner
Dorota Gepert

Jajka na twardo w sosie wydają się dziś potrawą trochę retro. Częściej dodajemy je teraz do sałatek czy kanapek. Jednak w PRL-u stanowiły często bazę dań. Na każdym przyjęciu na przystawkę podawano jajka w majonezie. Na obiad zaś serwowano jajka w sosie chrzanowym lub musztardowym. I właśnie do tego ostatniego sosu proponujemy wrócić. Jajka w sosie musztardowym z dodatkiem zieleniny, szczypiorku czy rzeżuchy mogą być ciekawą propozycją na szybkie i niebanalne danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Ważny czas

Najważniejsze w tym daniu są perfekcyjnie ugotowane jajka oraz aksamitny, wyrazisty sos. Zacznijmy od jajek. Najlepiej wybierz te ekologiczne i wyjmij je wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Wkładaj je delikatnie do gotującej wody, bo wtedy łatwiej kontrolować czas. Nie powinien on przekraczać 10 minut, później żółtko straci ładną barwę i będzie gumowate.

Z ziemniakami czy sałatą

Perfekcyjny sos? Tu ważna jest kremowa konsystencja. Trzeba go starannie mieszać podczas przygotowywania, by nie było grudek. Ważne jest też, by użyć dobrej musztardy. To dzięki niej danie będzie miało wykwinty smak. Polecamy musztardę typu dijon lub sarepską. Smak sosu podbije zielenina. Danie dobrze jest podać ze szczypiorkiem, koperkiem czy rzeżuchą. W PRL-u do takich jajek serwowane puree z ziemniaków. Dzięki temu obiad był sycący. Wolisz coś lżejszego? Przygotuj do nich sałatę z sosem winegret.

Przepis na jajka w sosie musztardowym

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 100 ml śmietanki 30 procent,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek, koperek, rzeżucha do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka obierz ze skorupek i przekrój na połówki. Cebulę drobno posiekaj.
  2. Rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj mąkę i starannie mieszaj, aby nie powstały grudki.
  3. Wlej bulion i sok z cytryny, cały czas mieszając, aż składniki dobrze się połączą.
  4. Dodaj musztardę i śmietankę, dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Posiekaj zieleninę.
  5. Jajka polej sosem, posyp zieleniną.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej