WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Z białej kiełbasy robię soczyste kuleczki. Rodzina nie chce już jeść nic innego

Kremowy sos podkręcony chrzanową nutą, a w nim zatopione soczyste pulpety stworzone na bazie białej kiełbasy. Tak łatwo przemycisz wielkanocne smaki do codziennego menu. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Zobacz przepis na pulpety z białej kiełbasyZobacz przepis na pulpety z białej kiełbasy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Te soczyste pulpety możesz przygotować na obiad po świętach, kiedy w lodówce zostanie ci nadmiar białej kiełbasy. Ja uwielbiam ten patent na poświąteczne "resztki". Moja rodzina zajada się tymi kuleczkami aż miło. Robi się je bardzo szybko na bazie składników, które zapewne masz już w lodówce. Obędzie się bez zakupów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pascha wielkanocna z tego przepisu wychodzi niesamowicie delikatna. Wręcz rozpływa się w ustach

Co zrobić z białej kiełbasy?

Trudno o święta wielkanocne bez białej kiełbasy. To wierny towarzysz uwielbianego żurku, ale też składnik wielu fanatycznych dań. Z białej kiełbasy przygotować można farsz do pierogów czy pyz lub po prostu podać ją zapiekaną pod beszamelem. Do wyboru, do koloru.

Ciekawym rozwiązaniem na przygotowanie białej kiełbasy jest stworzenie na jej bazie pysznych, soczystych pulpecików. W kremowym sosie śmietanowym z dodatkiem chrzanu dosłownie rozpływają się w ustach. Trudno o lepszy specjał z białej kiełbasy. W takim wydaniu zachwyci wszystkich.

Biała kiełbasa może być bazą pysznych pulpetów
Biała kiełbasa może być bazą pysznych pulpetów © Pixabay

Pulpety z białej kiełbasy. Przepis

Składniki:

  • 3 białe kiełbasy,
  • 3 duże łyżki chrzanu,
  • pół dużej cebuli,
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka pikantnej musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól, grubo mielony pieprz i natka pietruszki do smaku.

Przygotowanie:

  1. Z kiełbasy białej wyciśnij mięso do miski. Dopraw łyżeczką musztardy i majerankiem. Dokładnie wymieszaj masę.
  2. Cebulę pokrój w piórka.
  3. Z mięsne masy uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Podsmaż je na suchej patelni, aż zarumienią się z każdej strony.
  4. Następnie dodaj cebulę i smaż całość pod przykryciem, aż cebula i pulpety zmiękną.
  5. Następnie dodaj śmietanę, chrzan i pół szklanki wody. Zamieszaj całość, dopraw solą. Duś całość ok. 5 minut.
  6. Na koniec zwiększ moc palnika, by zredukować sos. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥