Z białej kiełbasy robię soczyste kuleczki. Rodzina nie chce już jeść nic innego
Kremowy sos podkręcony chrzanową nutą, a w nim zatopione soczyste pulpety stworzone na bazie białej kiełbasy. Tak łatwo przemycisz wielkanocne smaki do codziennego menu. Koniecznie sprawdź ten przepis.
31.03.2024 15:06
Te soczyste pulpety możesz przygotować na obiad po świętach, kiedy w lodówce zostanie ci nadmiar białej kiełbasy. Ja uwielbiam ten patent na poświąteczne "resztki". Moja rodzina zajada się tymi kuleczkami aż miło. Robi się je bardzo szybko na bazie składników, które zapewne masz już w lodówce. Obędzie się bez zakupów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić z białej kiełbasy?
Trudno o święta wielkanocne bez białej kiełbasy. To wierny towarzysz uwielbianego żurku, ale też składnik wielu fanatycznych dań. Z białej kiełbasy przygotować można farsz do pierogów czy pyz lub po prostu podać ją zapiekaną pod beszamelem. Do wyboru, do koloru.
Ciekawym rozwiązaniem na przygotowanie białej kiełbasy jest stworzenie na jej bazie pysznych, soczystych pulpecików. W kremowym sosie śmietanowym z dodatkiem chrzanu dosłownie rozpływają się w ustach. Trudno o lepszy specjał z białej kiełbasy. W takim wydaniu zachwyci wszystkich.
Pulpety z białej kiełbasy. Przepis
Składniki:
- 3 białe kiełbasy,
- 3 duże łyżki chrzanu,
- pół dużej cebuli,
- 200 g śmietany 18 proc.,
- 1 łyżeczka pikantnej musztardy sarepskiej,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- sól, grubo mielony pieprz i natka pietruszki do smaku.
Przygotowanie:
- Z kiełbasy białej wyciśnij mięso do miski. Dopraw łyżeczką musztardy i majerankiem. Dokładnie wymieszaj masę.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Z mięsne masy uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Podsmaż je na suchej patelni, aż zarumienią się z każdej strony.
- Następnie dodaj cebulę i smaż całość pod przykryciem, aż cebula i pulpety zmiękną.
- Następnie dodaj śmietanę, chrzan i pół szklanki wody. Zamieszaj całość, dopraw solą. Duś całość ok. 5 minut.
- Na koniec zwiększ moc palnika, by zredukować sos. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.