Z białej kiełbasy robię soczyste kuleczki. Rodzina nie chce już jeść nic innego

Kremowy sos podkręcony chrzanową nutą, a w nim zatopione soczyste pulpety stworzone na bazie białej kiełbasy. Tak łatwo przemycisz wielkanocne smaki do codziennego menu. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Zobacz przepis na pulpety z białej kiełbasyZobacz przepis na pulpety z białej kiełbasy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Te soczyste pulpety możesz przygotować na obiad po świętach, kiedy w lodówce zostanie ci nadmiar białej kiełbasy. Ja uwielbiam ten patent na poświąteczne "resztki". Moja rodzina zajada się tymi kuleczkami aż miło. Robi się je bardzo szybko na bazie składników, które zapewne masz już w lodówce. Obędzie się bez zakupów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pascha wielkanocna z tego przepisu wychodzi niesamowicie delikatna. Wręcz rozpływa się w ustach

Co zrobić z białej kiełbasy?

Trudno o święta wielkanocne bez białej kiełbasy. To wierny towarzysz uwielbianego żurku, ale też składnik wielu fanatycznych dań. Z białej kiełbasy przygotować można farsz do pierogów czy pyz lub po prostu podać ją zapiekaną pod beszamelem. Do wyboru, do koloru.

Ciekawym rozwiązaniem na przygotowanie białej kiełbasy jest stworzenie na jej bazie pysznych, soczystych pulpecików. W kremowym sosie śmietanowym z dodatkiem chrzanu dosłownie rozpływają się w ustach. Trudno o lepszy specjał z białej kiełbasy. W takim wydaniu zachwyci wszystkich.

Biała kiełbasa może być bazą pysznych pulpetów
Biała kiełbasa może być bazą pysznych pulpetów © Pixabay

Pulpety z białej kiełbasy. Przepis

Składniki:

  • 3 białe kiełbasy,
  • 3 duże łyżki chrzanu,
  • pół dużej cebuli,
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka pikantnej musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól, grubo mielony pieprz i natka pietruszki do smaku.

Przygotowanie:

  1. Z kiełbasy białej wyciśnij mięso do miski. Dopraw łyżeczką musztardy i majerankiem. Dokładnie wymieszaj masę.
  2. Cebulę pokrój w piórka.
  3. Z mięsne masy uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Podsmaż je na suchej patelni, aż zarumienią się z każdej strony.
  4. Następnie dodaj cebulę i smaż całość pod przykryciem, aż cebula i pulpety zmiękną.
  5. Następnie dodaj śmietanę, chrzan i pół szklanki wody. Zamieszaj całość, dopraw solą. Duś całość ok. 5 minut.
  6. Na koniec zwiększ moc palnika, by zredukować sos. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem