PrzepisWielkanocJajka teścia jako pierwsze znikają ze świątecznego stołu. Każdy się nimi zachwyca

Jajka teścia jako pierwsze znikają ze świątecznego stołu. Każdy się nimi zachwyca

Lubisz zaskakiwać bliskich ciekawymi przepisami w genialnej formie? A może w te święta odwiedzą cię goście i chcesz podać coś zupełnie innego? Jeśli tak, koniecznie zrób jajka teścia, które mają w sobie to "coś".

Obok takiej przekąski nie można przejść obojętnie
Obok takiej przekąski nie można przejść obojętnie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

31.03.2024 08:15

Nie sposób wyobrazić sobie wielkanocnego menu bez jajek. W końcu możemy znaleźć je zarówno w świątecznym żurku, jak i niejednej sałatce czy też w pieczeni rzymskiej. Sporą popularnością cieszą się również jajka faszerowane. Ale jeśli myślisz, że to koniec pomysłów na wykorzystanie jajek w tym niesamowitym okresie, od razu wyprowadzam cię z błędu. 

Istnieje jeszcze jeden, genialny patent, którego wręcz nie możesz przegapić. I choć nie są to stricte jajka składające się z białka i żółtka, to kształtem i formą do nich nawiązują. Ba, w tym przypadku jajka są wręcz niezbędne, bo inaczej cały przepis się nie uda. O co więc w tym wszystkim chodzi? Już tłumaczę! Już za moment poznasz sprawdzony sposób mojego teścia na fenomenalną przekąskę wielkanocną. Są to jajka na bazie galarety z całą masą kolorowych dodatków. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mój teść robi te jajka od wielu lat. Jeszcze nikomu się nie znudziły

Składniki:

Galareta:

  • 2 nóżki wieprzowe,
  • 2 golonki wieprzowe,
  • 3 marchewki,
  • 1 seler,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 opalona cebula,
  • 1 główka czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 szt. ziela angielskiego,
  • 2 łyżki soli,
  • około 1,5 l wody. 

Dodatki:

  • 6 jajek,
  • 100 g szynki drobiowej,
  • 80 g marchewki,
  • 100 g ugotowanego zielonego groszku,
  • 100 g kukurydzy,
  • 6 końcówek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania galarety. W tym celu do dużego garnka wkładam nóżki i golonki wieprzowe, marchewki, selera, korzeń pietruszki, opaloną cebulę oraz całą główkę czosnku

Do garnka trafiają najpierw warzywa i mięso
Do garnka trafiają najpierw warzywa i mięso© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Nie zapominam również o przyprawach, a mianowicie: liściach laurowych, ziarnach ziela angielskiego oraz soli. Na koniec do garnka wlewam też wodę, po czym mieszankę gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 3 godziny.  

Mieszankę z garnka gotuję przez kilka godzin
Mieszankę z garnka gotuję przez kilka godzin© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję jajka. Najpierw delikatnie rozbijam je z jednej strony, tak aby powstała mała dziurka. Następnie pozbywam się żółtka. Puste skorupki przekładam do miski i zalewam wrzątkiem.   

Czas przygotować skorupki jajek
Czas przygotować skorupki jajek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotową galaretę przelewam do miski. Jako kolejne składniki dodaję: pokrojoną w drobną kostkę szynkę drobiową, marchewki, zielony groszek oraz kukurydzę.

Do domowej galarety dodaję kolorowe dodatki
Do domowej galarety dodaję kolorowe dodatki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Wyparzone skorupki jajek umieszczam wytłaczance. Wcześniej zrobiony otwór powinien znajdować bezpośrednio od góry. Następnie do każdego jajka wkładam po małym kawałku pietruszki, po czym wypełniam każde jajko galaretą z dodatkami

Na koniec jajka trafiają do lodówki
Na koniec jajka trafiają do lodówki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Tak przygotowane przekąski wkładam do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem obieram jajka ze skorupki i dekoruje je według uznania. I to wszystko, smacznego!

Świetnie smakują i pięknie się prezentują
Świetnie smakują i pięknie się prezentują © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie