Jajka teścia jako pierwsze znikają ze świątecznego stołu. Każdy się nimi zachwyca
Lubisz zaskakiwać bliskich ciekawymi przepisami w genialnej formie? A może w te święta odwiedzą cię goście i chcesz podać coś zupełnie innego? Jeśli tak, koniecznie zrób jajka teścia, które mają w sobie to "coś".
31.03.2024 08:15
Nie sposób wyobrazić sobie wielkanocnego menu bez jajek. W końcu możemy znaleźć je zarówno w świątecznym żurku, jak i niejednej sałatce czy też w pieczeni rzymskiej. Sporą popularnością cieszą się również jajka faszerowane. Ale jeśli myślisz, że to koniec pomysłów na wykorzystanie jajek w tym niesamowitym okresie, od razu wyprowadzam cię z błędu.
Istnieje jeszcze jeden, genialny patent, którego wręcz nie możesz przegapić. I choć nie są to stricte jajka składające się z białka i żółtka, to kształtem i formą do nich nawiązują. Ba, w tym przypadku jajka są wręcz niezbędne, bo inaczej cały przepis się nie uda. O co więc w tym wszystkim chodzi? Już tłumaczę! Już za moment poznasz sprawdzony sposób mojego teścia na fenomenalną przekąskę wielkanocną. Są to jajka na bazie galarety z całą masą kolorowych dodatków. Po prostu palce lizać!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mój teść robi te jajka od wielu lat. Jeszcze nikomu się nie znudziły
Składniki:
Galareta:
- 2 nóżki wieprzowe,
- 2 golonki wieprzowe,
- 3 marchewki,
- 1 seler,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 opalona cebula,
- 1 główka czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 5 szt. ziela angielskiego,
- 2 łyżki soli,
- około 1,5 l wody.
Dodatki:
- 6 jajek,
- 100 g szynki drobiowej,
- 80 g marchewki,
- 100 g ugotowanego zielonego groszku,
- 100 g kukurydzy,
- 6 końcówek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania galarety. W tym celu do dużego garnka wkładam nóżki i golonki wieprzowe, marchewki, selera, korzeń pietruszki, opaloną cebulę oraz całą główkę czosnku.
Krok 2. Nie zapominam również o przyprawach, a mianowicie: liściach laurowych, ziarnach ziela angielskiego oraz soli. Na koniec do garnka wlewam też wodę, po czym mieszankę gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 3 godziny.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję jajka. Najpierw delikatnie rozbijam je z jednej strony, tak aby powstała mała dziurka. Następnie pozbywam się żółtka. Puste skorupki przekładam do miski i zalewam wrzątkiem.
Krok 4. Gotową galaretę przelewam do miski. Jako kolejne składniki dodaję: pokrojoną w drobną kostkę szynkę drobiową, marchewki, zielony groszek oraz kukurydzę.
Krok 5. Wyparzone skorupki jajek umieszczam w wytłaczance. Wcześniej zrobiony otwór powinien znajdować bezpośrednio od góry. Następnie do każdego jajka wkładam po małym kawałku pietruszki, po czym wypełniam każde jajko galaretą z dodatkami.
Krok 6. Tak przygotowane przekąski wkładam do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem obieram jajka ze skorupki i dekoruje je według uznania. I to wszystko, smacznego!