PrzepisWielkanocGalaretę z jajkiem podaję w formie babki. Goście są nią zachwyceni

Galaretę z jajkiem podaję w formie babki. Goście są nią zachwyceni

Zrób galaretkę w takim wydaniu, a stanie się hitem
Zrób galaretkę w takim wydaniu, a stanie się hitem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
27.03.2024 07:21, aktualizacja: 27.03.2024 08:08

Co roku robisz galaretę na święta? Przygotuj ją w zupełnie inny sposób, a na pewno nie pożałujesz. Cała rodzina będzie się nią zajadać ze smakiem!

Wielkanocne menu zdominowane jest przez wiele smacznychciekawych przekąsek. W tym wyjątkowym okresie na naszych stołach można znaleźć m.in. pyszny pasztet, pieczeń rzymską z jajkiem, jajka faszerowane na milion sposobów, czy w końcu kolorowe sałatki z dodatkiem majonezu. 

Na tej liście nie może zabraknąć również pysznej galarety z jajkami ugotowanymi na twardo, którym towarzyszą smaczne warzywa w ciekawe palecie barw, kawałki szynki oraz świeża pietruszka. Oprócz genialnej kombinacji smakowej możesz liczyć jeszcze na jeden bonus. Otóż gotową galaretę podasz w genialnym wydaniu. Będzie to forma babki, która jest jednym z głównych akcentów zbliżających się świąt. Twoi goście będą nią zachwyceni i z pewnością od razu poproszą o podwójną porcję

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Okrągła galareta z kolorowymi dodatkami i smacznym jajkiem to gotowy przepis na udaną Wielkanoc

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 30 g żelatyny,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 200 g szynki drobiowej,
  • 300 g ugotowanej marchewki,
  • 300 g ugotowanego zielonego groszku,
  • 3 rzodkiewki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od zrobienia domowego bulionu na bazie warzyw. Następnie łączę go ze sproszkowaną żelatyną i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną mieszankę odstawiam do stężenia. W międzyczasie gotuję na twardo jajka, po czym je obieram i dzielę na cienkie plasterki. Na dnie formy na babkę rozprowadzam pierwszą warstwę bulionu z dodatkiem żelatyny. Następnie dodaję kilka plastrów jajek oraz listków pietruszki.

Pierwszy poziom już jest
Pierwszy poziom już jest© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na wierzchu rozprowadzam kolejną warstwę mieszanki na bazie bulionu, po czym wsypuję do środka drobno pokrojoną szynkę drobiową. Całość przykrywam kolejną porcją domowego wywaru z dodatkiem żelatyny.

W skład drugiego poziomu weszła drobiowa szynka
W skład drugiego poziomu weszła drobiowa szynka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie dookoła formy układam plastry jajek, przykładając je bezpośrednio do ścianek kuchennego gadżetu. Zaś w środku rozsypuję ugotowane i pokrojone w drobną kostkę marchewki. Ponownie całość przykrywam mieszanką bulionową. 

Czas na marchewkę
Czas na marchewkę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dokładam kolejną porcję jajek oraz ugotowany zielony groszek. Następnie przychodzi czas na bulion oraz cienkie plasterki rzodkiewek. Na koniec po raz ostatni wypełniam formę bulionem z dodatkiem żelatyny. 

W przepisie nie zabraknie również rzodkiewek
W przepisie nie zabraknie również rzodkiewek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tak przygotowaną konstrukcję wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia. 

Czas na wizytę w lodówce
Czas na wizytę w lodówce© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Babkę w wytrawnym wydaniu przed podaniem polecam udekorować świeżą rukolą, kiełkami, plastrami cytryny oraz kawałkami rzodkiewek. I to wszystko, smacznego!

Takie piękności można jeść samymi oczami
Takie piękności można jeść samymi oczami© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także