Galaretę z jajkiem podaję w formie babki. Goście są nią zachwyceni

Co roku robisz galaretę na święta? Przygotuj ją w zupełnie inny sposób, a na pewno nie pożałujesz. Cała rodzina będzie się nią zajadać ze smakiem!

Przygotuj galaretkę w takim wydaniu, a stanie się hitemZrób galaretkę w takim wydaniu, a stanie się hitem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wielkanocne menu zdominowane jest przez wiele smacznychciekawych przekąsek. W tym wyjątkowym okresie na naszych stołach można znaleźć m.in. pyszny pasztet, pieczeń rzymską z jajkiem, jajka faszerowane na milion sposobów, czy w końcu kolorowe sałatki z dodatkiem majonezu. 

Na tej liście nie może zabraknąć również pysznej galarety z jajkami ugotowanymi na twardo, którym towarzyszą smaczne warzywa w ciekawe palecie barw, kawałki szynki oraz świeża pietruszka. Oprócz genialnej kombinacji smakowej możesz liczyć jeszcze na jeden bonus. Otóż gotową galaretę podasz w genialnym wydaniu. Będzie to forma babki, która jest jednym z głównych akcentów zbliżających się świąt. Twoi goście będą nią zachwyceni i z pewnością od razu poproszą o podwójną porcję

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Galaretę z jajkiem podaję w formie babki. Goście są nią zachwyceni

Okrągła galareta z kolorowymi dodatkami i smacznym jajkiem to gotowy przepis na udaną Wielkanoc

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 30 g żelatyny,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 200 g szynki drobiowej,
  • 300 g ugotowanej marchewki,
  • 300 g ugotowanego zielonego groszku,
  • 3 rzodkiewki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od zrobienia domowego bulionu na bazie warzyw. Następnie łączę go ze sproszkowaną żelatyną i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną mieszankę odstawiam do stężenia. W międzyczasie gotuję na twardo jajka, po czym je obieram i dzielę na cienkie plasterki. Na dnie formy na babkę rozprowadzam pierwszą warstwę bulionu z dodatkiem żelatyny. Następnie dodaję kilka plastrów jajek oraz listków pietruszki.

Pierwszy poziom już jest
Pierwszy poziom już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na wierzchu rozprowadzam kolejną warstwę mieszanki na bazie bulionu, po czym wsypuję do środka drobno pokrojoną szynkę drobiową. Całość przykrywam kolejną porcją domowego wywaru z dodatkiem żelatyny.

W skład drugiego poziomu weszła drobiowa szynka
W skład drugiego poziomu weszła drobiowa szynka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie dookoła formy układam plastry jajek, przykładając je bezpośrednio do ścianek kuchennego gadżetu. Zaś w środku rozsypuję ugotowane i pokrojone w drobną kostkę marchewki. Ponownie całość przykrywam mieszanką bulionową. 

Czas na marchewkę
Czas na marchewkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dokładam kolejną porcję jajek oraz ugotowany zielony groszek. Następnie przychodzi czas na bulion oraz cienkie plasterki rzodkiewek. Na koniec po raz ostatni wypełniam formę bulionem z dodatkiem żelatyny. 

W przepisie nie zabraknie również rzodkiewek
W przepisie nie zabraknie również rzodkiewek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tak przygotowaną konstrukcję wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia. 

Czas na wizytę w lodówce
Czas na wizytę w lodówce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Babkę w wytrawnym wydaniu przed podaniem polecam udekorować świeżą rukolą, kiełkami, plastrami cytryny oraz kawałkami rzodkiewek. I to wszystko, smacznego!

Takie piękności można jeść samymi oczami
Takie piękności można jeść samymi oczami © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej