Galaretę z jajkiem podaję w formie babki. Goście są nią zachwyceni

Co roku robisz galaretę na święta? Przygotuj ją w zupełnie inny sposób, a na pewno nie pożałujesz. Cała rodzina będzie się nią zajadać ze smakiem!

Przygotuj galaretkę w takim wydaniu, a stanie się hitemZrób galaretkę w takim wydaniu, a stanie się hitem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wielkanocne menu zdominowane jest przez wiele smacznychciekawych przekąsek. W tym wyjątkowym okresie na naszych stołach można znaleźć m.in. pyszny pasztet, pieczeń rzymską z jajkiem, jajka faszerowane na milion sposobów, czy w końcu kolorowe sałatki z dodatkiem majonezu. 

Na tej liście nie może zabraknąć również pysznej galarety z jajkami ugotowanymi na twardo, którym towarzyszą smaczne warzywa w ciekawe palecie barw, kawałki szynki oraz świeża pietruszka. Oprócz genialnej kombinacji smakowej możesz liczyć jeszcze na jeden bonus. Otóż gotową galaretę podasz w genialnym wydaniu. Będzie to forma babki, która jest jednym z głównych akcentów zbliżających się świąt. Twoi goście będą nią zachwyceni i z pewnością od razu poproszą o podwójną porcję

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Galaretę z jajkiem podaję w formie babki. Goście są nią zachwyceni

Okrągła galareta z kolorowymi dodatkami i smacznym jajkiem to gotowy przepis na udaną Wielkanoc

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 30 g żelatyny,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 200 g szynki drobiowej,
  • 300 g ugotowanej marchewki,
  • 300 g ugotowanego zielonego groszku,
  • 3 rzodkiewki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od zrobienia domowego bulionu na bazie warzyw. Następnie łączę go ze sproszkowaną żelatyną i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną mieszankę odstawiam do stężenia. W międzyczasie gotuję na twardo jajka, po czym je obieram i dzielę na cienkie plasterki. Na dnie formy na babkę rozprowadzam pierwszą warstwę bulionu z dodatkiem żelatyny. Następnie dodaję kilka plastrów jajek oraz listków pietruszki.

Pierwszy poziom już jest
Pierwszy poziom już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na wierzchu rozprowadzam kolejną warstwę mieszanki na bazie bulionu, po czym wsypuję do środka drobno pokrojoną szynkę drobiową. Całość przykrywam kolejną porcją domowego wywaru z dodatkiem żelatyny.

W skład drugiego poziomu weszła drobiowa szynka
W skład drugiego poziomu weszła drobiowa szynka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie dookoła formy układam plastry jajek, przykładając je bezpośrednio do ścianek kuchennego gadżetu. Zaś w środku rozsypuję ugotowane i pokrojone w drobną kostkę marchewki. Ponownie całość przykrywam mieszanką bulionową. 

Czas na marchewkę
Czas na marchewkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dokładam kolejną porcję jajek oraz ugotowany zielony groszek. Następnie przychodzi czas na bulion oraz cienkie plasterki rzodkiewek. Na koniec po raz ostatni wypełniam formę bulionem z dodatkiem żelatyny. 

W przepisie nie zabraknie również rzodkiewek
W przepisie nie zabraknie również rzodkiewek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tak przygotowaną konstrukcję wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia. 

Czas na wizytę w lodówce
Czas na wizytę w lodówce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Babkę w wytrawnym wydaniu przed podaniem polecam udekorować świeżą rukolą, kiełkami, plastrami cytryny oraz kawałkami rzodkiewek. I to wszystko, smacznego!

Takie piękności można jeść samymi oczami
Takie piękności można jeść samymi oczami © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟