Aromatyczny pasztet wielkanocny z chrzanową pianką. Goście będą błagać o dokładkę
Ten pasztet z kaczki pochwali nawet najbardziej nieprzejednana teściowa. Przygotuj go na święta wielkanocne i czerp satysfakcję z tego, ile radości sprawi twoim gościom.
19.03.2024 | aktual.: 20.03.2024 15:35
Wiele osób, które wzięły na siebie odpowiedzialność za przygotowanie tegorocznego śniadania wielkanocnego, zachodzi teraz w głowę, jakie dania przygotować dla swoich gości. Zestaw klasycznych potraw często nie wystarczy, niezależnie od tego, jak dobry żurek jesteś w stanie ugotować. Zanim przejdziesz do finału, czyli pieczenia świątecznych ciast, wykorzystaj piekarnik do czegoś jeszcze. Przygotuj aromatyczny pasztet z kaczki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W przypadku tej potrawy zaskoczeniem dla gości może okazać się nie tylko rodzaj mięsa, którego użyłeś, ale również dodatki. Poza tymi klasycznymi — warzywami i przyprawami — proponujemy stworzenie jeszcze chrzanowej pianki, która w rewelacyjny sposób współgra z mięsem, nadając mu jedynego w swoim rodzaju smaku. Spokojnie, to bardzo proste i nie zahacza wcale o kuchnię molekularną. A zresztą — zobacz sam! Ten przepis jest autorstwa pani Martyny z portalu przyslijprzepis.pl.
Wielkanocny pasztet z kaczki
Składniki:
- 500 g gotowanego mięsa z kaczki,
- 2 ugotowane marchewki,
- 2 ugotowane pietruszki,
- 2 cebule,
- 1 łyżka smalcu,
- 1 jajko,
- 2 łyżki chrzanu śmietankowego,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Pianka chrzanowa:
- 1 jajko,
- 4 łyżki mleka,
- 4 łyżki chrzanu śmietankowego,
- 4 łyżki tartego sera żółtego.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane mięso pozbaw ewentualnych kości, a następnie pokrój je w mniejsze kawałki.
- Cebule obierz i posiekaj w cienkie piórka. Marchewkę i pietruszkę — w grubsze talarki.
- Podsmaż kaczkę na rozgrzanym smalcu, a następnie dodaj do niej pokrojone warzywa. Przełóż do miski, ostudź, a potem zblenduj.
- Do powstałej masy wbij jajko, dodaj chrzan, bułkę tartą i przyprawy. Wyrób dłońmi.
- Pasztet przełóż teraz do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
- Czas na piankę chrzanową. Rozbij jajko i oddziel żółtko od białka. To drugie ubij na pianę. Dodaj do niego chrzan, żółtko, mleko oraz starty ser żółty. Wymieszaj i wylej piankę na wierzch pasztetu.
- Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 25 minutach przykryj formę folią aluminiową i piecz kolejne 25 minut. Smacznego!