Aromatyczny pasztet wielkanocny z chrzanową pianką. Goście będą błagać o dokładkę

Ten pasztet z kaczki pochwali nawet najbardziej nieprzejednana teściowa. Przygotuj go na święta wielkanocne i czerp satysfakcję z tego, ile radości sprawi twoim gościom.

Pasztet wielkanocny z kaczki i chrzanu. Najlepszy, jaki jedliśmyPasztet wielkanocny z kaczki i chrzanu. Najlepszy, jaki jedliśmy
Źródło zdjęć: © Canva | Q77photo

Wiele osób, które wzięły na siebie odpowiedzialność za przygotowanie tegorocznego śniadania wielkanocnego, zachodzi teraz w głowę, jakie dania przygotować dla swoich gości. Zestaw klasycznych potraw często nie wystarczy, niezależnie od tego, jak dobry żurek jesteś w stanie ugotować. Zanim przejdziesz do finału, czyli pieczenia świątecznych ciast, wykorzystaj piekarnik do czegoś jeszcze. Przygotuj aromatyczny pasztet z kaczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat

W przypadku tej potrawy zaskoczeniem dla gości może okazać się nie tylko rodzaj mięsa, którego użyłeś, ale również dodatki. Poza tymi klasycznymi — warzywami i przyprawami — proponujemy stworzenie jeszcze chrzanowej pianki, która w rewelacyjny sposób współgra z mięsem, nadając mu jedynego w swoim rodzaju smaku. Spokojnie, to bardzo proste i nie zahacza wcale o kuchnię molekularną. A zresztą — zobacz sam! Ten przepis jest autorstwa pani Martyny z portalu przyslijprzepis.pl.

Wielkanocny pasztet z kaczki

Składniki:

  • 500 g gotowanego mięsa z kaczki,
  • 2 ugotowane marchewki,
  • 2 ugotowane pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki chrzanu śmietankowego,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Pianka chrzanowa:

  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mleka,
  • 4 łyżki chrzanu śmietankowego,
  • 4 łyżki tartego sera żółtego.
Ten pasztet zachwyci twoich gości!
Ten pasztet zachwyci twoich gości! © Canva | Q77photo

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane mięso pozbaw ewentualnych kości, a następnie pokrój je w mniejsze kawałki.
  2. Cebule obierz i posiekaj w cienkie piórka. Marchewkę i pietruszkę — w grubsze talarki.
  3. Podsmaż kaczkę na rozgrzanym smalcu, a następnie dodaj do niej pokrojone warzywa. Przełóż do miski, ostudź, a potem zblenduj.
  4. Do powstałej masy wbij jajko, dodaj chrzan, bułkę tartą i przyprawy. Wyrób dłońmi.
  5. Pasztet przełóż teraz do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  6. Czas na piankę chrzanową. Rozbij jajko i oddziel żółtko od białka. To drugie ubij na pianę. Dodaj do niego chrzan, żółtko, mleko oraz starty ser żółty. Wymieszaj i wylej piankę na wierzch pasztetu.
  7. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 25 minutach przykryj formę folią aluminiową i piecz kolejne 25 minut. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej