PrzepisWielkanocSzybkie ciasto na Wielkanoc. Wychodzi za każdym razem

Szybkie ciasto na Wielkanoc. Wychodzi za każdym razem

Szybkie ciasto na Wielkanoc - Pyszności
Szybkie ciasto na Wielkanoc - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | gourmetphotography
19.03.2024 08:34

Pyszne i szybkie ciasto na Wielkanoc przygotujesz bez większego wysiłku. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Cytrynowe ciasto jest wilgotne, puszyste i rozpływa się w ustach.

Proste i szybkie ciasto na Wielkanoc pozwoli ci zaoszczędzić sporo czasu w kuchni. Ciasta wielkanocne mogą być nie tylko smaczne, ale również łatwe w przygotowaniu. Idealnym przykładem jest tutaj pyszne ciasto cytrynowe z lukrem. Błyskawicznie znika ze stołu, a z upieczeniem go poradzi sobie nawet kuchenny amator.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie ciasto na Wielkanoc

Wiosna budzi się do życia, a wraz z nią zbliża się czas Wielkanocy. Chociaż chęć zachwycenia bliskich słodkimi specjałami jest duża, nie każdy dysponuje czasem na długie przesiadywanie w kuchni. Na szczęście istnieją proste i szybkie przepisy na ciasta wielkanocne, które bez trudu przygotujesz, nawet w ostatniej chwili.

Szybkie ciasto na Wielkanoc - Pyszności
Szybkie ciasto na Wielkanoc - Pyszności© Canva | mejakayu

Szybkie ciasto na Wielkanoc z cytrynową nutą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy kilkanaście minut na zmiksowanie wszystkich składników, trochę czasu na upieczenie i gotowe. Nie znam lepszego i szybszego przepisu na świąteczny deser.

Składniki:

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 4-5 łyżek soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Masło przełóż do rondelka i roztop na małym ogniu.
  2. Oddziel żółtka od 4 jajek. Do żółtek wsyp cukier biały i cukier z wanilią (lub cukru wanilinowego).
  3. Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę.
  4. W osobnej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Dzięki temu nasze szybkie ciasto na Wielkanoc będzie puszyste i delikatne.
  5. Sparz dwie cytryny wrzątkiem i ostudź. Z obu cytryn zetrzyj skórkę na najmniejszych oczkach.
  6. Wyciśnij sok z jednej cytryny (lub 1,5 cytryny, jeśli są małe) i dodaj do masy jajecznej.
  7. Do masy jajecznej wsyp mąkę, wlej przestudzone masło, dosyp proszek do pieczenia, skórkę z cytryn i wymieszaj delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.
  8. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  9. Wyłóż foremkę (np. keksówkę 13x25 cm) papierem do pieczenia.
  10. Wlej ciasto do foremki i piecz przez 45-50 minut w temperaturze 175 st. Celsjusza w programie góra-dół.
  11. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  12. Przygotuj lukier cytrynowy, łącząc wszystkie składniki i udekoruj przestudzone ciasto.

Proste i szybkie ciasto cytrynowe na Wielkanoc jest już gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także