Szybkie ciasto na Wielkanoc. Wychodzi za każdym razem
Pyszne i szybkie ciasto na Wielkanoc przygotujesz bez większego wysiłku. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Cytrynowe ciasto jest wilgotne, puszyste i rozpływa się w ustach.
19.03.2024 08:34
Proste i szybkie ciasto na Wielkanoc pozwoli ci zaoszczędzić sporo czasu w kuchni. Ciasta wielkanocne mogą być nie tylko smaczne, ale również łatwe w przygotowaniu. Idealnym przykładem jest tutaj pyszne ciasto cytrynowe z lukrem. Błyskawicznie znika ze stołu, a z upieczeniem go poradzi sobie nawet kuchenny amator.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybkie ciasto na Wielkanoc
Wiosna budzi się do życia, a wraz z nią zbliża się czas Wielkanocy. Chociaż chęć zachwycenia bliskich słodkimi specjałami jest duża, nie każdy dysponuje czasem na długie przesiadywanie w kuchni. Na szczęście istnieją proste i szybkie przepisy na ciasta wielkanocne, które bez trudu przygotujesz, nawet w ostatniej chwili.
Szybkie ciasto na Wielkanoc z cytrynową nutą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy kilkanaście minut na zmiksowanie wszystkich składników, trochę czasu na upieczenie i gotowe. Nie znam lepszego i szybszego przepisu na świąteczny deser.
Składniki:
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- 180 g cukru,
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią,
- 260 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sok z 1 dużej cytryny,
- skórka z 2 cytryn.
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 4-5 łyżek soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Masło przełóż do rondelka i roztop na małym ogniu.
- Oddziel żółtka od 4 jajek. Do żółtek wsyp cukier biały i cukier z wanilią (lub cukru wanilinowego).
- Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę.
- W osobnej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Dzięki temu nasze szybkie ciasto na Wielkanoc będzie puszyste i delikatne.
- Sparz dwie cytryny wrzątkiem i ostudź. Z obu cytryn zetrzyj skórkę na najmniejszych oczkach.
- Wyciśnij sok z jednej cytryny (lub 1,5 cytryny, jeśli są małe) i dodaj do masy jajecznej.
- Do masy jajecznej wsyp mąkę, wlej przestudzone masło, dosyp proszek do pieczenia, skórkę z cytryn i wymieszaj delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.
- Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
- Wyłóż foremkę (np. keksówkę 13x25 cm) papierem do pieczenia.
- Wlej ciasto do foremki i piecz przez 45-50 minut w temperaturze 175 st. Celsjusza w programie góra-dół.
- Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
- Przygotuj lukier cytrynowy, łącząc wszystkie składniki i udekoruj przestudzone ciasto.
Proste i szybkie ciasto cytrynowe na Wielkanoc jest już gotowe. Smacznego!