Wyjdzie lśniący i nie popęka. Najlepszy lukier do wielkanocnej babki
Lukier cytrynowy to zwieńczenie wielu ciast i deserów. Niezawodny przepis na idealną i lśniącą polewę na babkę, sernik i babeczki, który udaje się za każdym razem.
06.04.2023 | aktual.: 18.09.2023 10:00
Wielkanocny stół nie może obyć się bez lukrowanych babek, mazurków i serników. To jedna z najprostszych polew, która świetnie zwieńczy słodkie dzieło. Chociaż nazwa funkcjonuje w naszym języku dopiero od 200 lat, to już wcześniej wykańczano w ten sposób desery. Od najdawniejszych czasów polewa cukrowa nazywana była po prostu polewą lub glazurą cukrową.
Lukier cytrynowy
Polewa cukrowa to jeden z najprostszych sposobów na dekorowanie ciast i deserów. Przygotowanie nie zajmie więcej niż pięć minut, a potrzebujesz zaledwie trzech podstawowych składników. Aby sok z cytryny był klarowny i nie zawierał kawałeczków miąższu, warto go przecedzić przez drobne sitko. Do lukru można dodać kilka kropli barwnika spożywczego, co pozwoli uzyskać piękne, kolorowe polewy.
Składniki
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wrzątku
Sposób przygotowania:
- W miseczce połącz ze sobą cukier puder oraz wyciśnięty sok z cytryny.
- Wlej wrzątek i dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki lub drewnianej pałki do ucierania lukru.
- Polewę ucieraj tak długo, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Jeśli lukier wyjdzie za rzadki, dosyp nieco cukru pudru. Natomiast, jeśli lukier jest za gęsty, dodaj łyżeczkę przegotowanej wody lub soku z cytryny, a następnie ucieraj.
- Gotowy lukier rozprowadź od razu na gotowym wypieku, ponieważ polewa szybko zastyga.
Czy można polewać ciepłe ciasta i ciasteczka?
Przed polaniem babki, sernika, mazurka czy babeczek domowym lukrem cytrynowym, wystudź je dobrze. Udekorowanie lukrem jeszcze ciepłego deseru może sprawić, że popęka on na powierzchni i tym samym straci na estetyce. Jeśli chcesz przygotować nieco zdrowszą wersję, to cukier puder możesz zastąpić mielonym ksylitolem lub erytrytolem.
Naturalne barwniki do lukru
Jeśli chcesz uzyskać naturalne barwniki do lukru, możesz skorzystać z łatwo dostępnych produktów spożywczych. Sok z czerwonych buraków nada lukrowi piękny różowy kolor, kurkuma zabarwi na żółto, maliny, jagody czy borówki sprawią, że lukier nabierze fioletowego lub różowego odcienia. W tym przypadku warto postawić na skoncentrowany sok, który nie zmieni konsystencji polewy. Zielony kolor lukru uzyskasz dzięki dodaniu do gotowej masy sproszkowanej herbaty matcha. Warto pamiętać, że naturalne barwniki mogą być nieco mniej intensywne niż te sztuczne.
Przepis na staropolską babę parzoną z lukrem znajdziesz na naszym kanale YouTube