Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt

Kiedyś obowiązkowo trafiały do garnka z zupą, ale dziś widok pływających w wywarze kawałków tego mięsa może wielu odstraszyć od nałożenia sobie porcji. Warto jednak dać szansę babcinemu przepisowi i przypomnieć sobie patent sprzed lat

Krupnik na sercach drobiowychKrupnik na sercach drobiowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kuchnia naszych babć i prababć opierała się na zasadzie zero waste na długo, zanim stało się to modne. Podroby, takie jak serca, żołądki czy wątróbka, nie były resztkami, ale cennym i tanim źródłem białka oraz minerałów. Serduszka drobiowe, choć dziś postrzegane jako kontrowersyjny dodatek, świetnie sprawdzały się w zupach. Same w sobie wymagają dość długiego gotowania, więc idealnie oddawały smak do wywaru, nie rozpadając się przy tym w garnku.

Babcia wiedziała, co robi, dorzucając te podroby do zupy. Otrzymywała esencjonalny, głęboki wywar, a chude, ugotowane serduszka stanowiły miły dodatek do każdego talerza.

Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami

Krupnik na serduszkach

Serduszka drobiowe zbudowane są z mięśni, które nieustannie pracują. Dzięki temu są chude i jędrne, a po ugotowaniu stają się przyjemnie kruche. Dodanie ich do krupniku zamiast lub obok tradycyjnego mięsa rosołowego, sprawiało, że zupa była nie tylko bardziej sycąca, ale także zyskiwała żelazo i witaminy z grupy B.

To potrawa prosta, tania i rozgrzewająca, wręcz stworzona na chłodne dni. Warto dać jej szansę i przekonać się, że podroby wcale nie muszą być takie straszne.

Składniki:

  • 500 g serduszek drobiowych,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka
  • pół selera,
  • 3−4 średnie ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 100 g kaszy pęczak,
  • 2 l wody,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz,
  • lubczyk,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone serduszka włóż do garnka i zalej zimną wodą.
  2. Zagotuj, a następnie zdejmij zbierającą się pianę.
  3. Dodaj sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i całą cebulę. Gotuj na małym ogniu przez około 40–60 minut, aż serduszka będą miękkie.
  4. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę z wywaru możesz usunąć.
  5. Wyjmij serduszka z wywaru i pokrój na mniejsze kawałki. Wsyp do wywaru kaszę pęczak oraz starte warzywa korzeniowe. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
  6. Dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj, aż będą miękkie.
  7. Do zupy dodaj z powrotem pokrojone serduszka. Jeśli chcesz podkręcić smak, możesz szybko podsmażyć starte warzywa korzeniowe na maśle przed dodaniem do zupy.
  8. Dopraw do smaku lubczykiem, solą i pieprzem.

Podawaj krupnik na gorąco, posypując go posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem