Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Kiedyś obowiązkowo trafiały do garnka z zupą, ale dziś widok pływających w wywarze kawałków tego mięsa może wielu odstraszyć od nałożenia sobie porcji. Warto jednak dać szansę babcinemu przepisowi i przypomnieć sobie patent sprzed lat
Kuchnia naszych babć i prababć opierała się na zasadzie zero waste na długo, zanim stało się to modne. Podroby, takie jak serca, żołądki czy wątróbka, nie były resztkami, ale cennym i tanim źródłem białka oraz minerałów. Serduszka drobiowe, choć dziś postrzegane jako kontrowersyjny dodatek, świetnie sprawdzały się w zupach. Same w sobie wymagają dość długiego gotowania, więc idealnie oddawały smak do wywaru, nie rozpadając się przy tym w garnku.
Babcia wiedziała, co robi, dorzucając te podroby do zupy. Otrzymywała esencjonalny, głęboki wywar, a chude, ugotowane serduszka stanowiły miły dodatek do każdego talerza.
Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami
Krupnik na serduszkach
Serduszka drobiowe zbudowane są z mięśni, które nieustannie pracują. Dzięki temu są chude i jędrne, a po ugotowaniu stają się przyjemnie kruche. Dodanie ich do krupniku zamiast lub obok tradycyjnego mięsa rosołowego, sprawiało, że zupa była nie tylko bardziej sycąca, ale także zyskiwała żelazo i witaminy z grupy B.
To potrawa prosta, tania i rozgrzewająca, wręcz stworzona na chłodne dni. Warto dać jej szansę i przekonać się, że podroby wcale nie muszą być takie straszne.
Składniki:
- 500 g serduszek drobiowych,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka
- pół selera,
- 3−4 średnie ziemniaki,
- 1 cebula,
- 100 g kaszy pęczak,
- 2 l wody,
- 1 łyżka masła,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz,
- lubczyk,
- natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania:
- Oczyszczone serduszka włóż do garnka i zalej zimną wodą.
- Zagotuj, a następnie zdejmij zbierającą się pianę.
- Dodaj sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i całą cebulę. Gotuj na małym ogniu przez około 40–60 minut, aż serduszka będą miękkie.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę z wywaru możesz usunąć.
- Wyjmij serduszka z wywaru i pokrój na mniejsze kawałki. Wsyp do wywaru kaszę pęczak oraz starte warzywa korzeniowe. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
- Dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj, aż będą miękkie.
- Do zupy dodaj z powrotem pokrojone serduszka. Jeśli chcesz podkręcić smak, możesz szybko podsmażyć starte warzywa korzeniowe na maśle przed dodaniem do zupy.
- Dopraw do smaku lubczykiem, solą i pieprzem.
Podawaj krupnik na gorąco, posypując go posiekaną natką pietruszki. Smacznego!