Jesienią dodaję do krupniku. Jest 1000x smaczniejszy niż tradycyjny

Krupnik to dla wielu nas esencja domowego obiadu. Gotowały go nasze babcie i mamy, a i my chętnie wracamy do przepisu. Warto do garnka dorzucić trochę leśnych przysmaków, by jeszcze bardziej podkręcić smak.

Krupnik z dodatkiem grzybówKrupnik z dodatkiem grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kasza jęczmienna, mięsny wywar i warzywa to połączenie idealne na chłodne dni. Taka zupa nie tylko przyjemnie rozgrzeje, ale pomoże także uciszyć burczenie w brzuchu bez uczucia ciężkości. Dodatek jednego, prostego składnika sprawi, że zupa będzie jeszcze smaczniejsza niż zwykle. Tym magicznym akcentem są leśne grzyby, które wprowadzają do krupniku aromat, którego nie znajdziemy w tradycyjnej wersji.

Ciasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszek

Krupnik z suszonymi grzybami

Grzyby, zwłaszcza jesienne borowiki i podgrzybki czy aromatyczne kurki, to kulinarny skarb. Warto korzystać z niego nie tylko w czasie świąt. Doskonale komponują się z lekko orzechową kaszą jęczmienną i mięsnym wywarem, dodając jeszcze więcej głębi i złożoności tradycyjnej zupie. To połączenie leśnego bogactwa z polską tradycją sprawia, że raz spróbowany, jesienny krupnik szybko zajmuje stałe miejsce w jesiennym menu.

Najlepiej jest wykorzystać grzyby świeże. Podsmażenie ich na maśle z odrobiną cebuli uwolni cały smak, który następnie przeniknie do bulionu, na dodatek podkręcając jego kolor. Jeśli jednak w lesie nie znajdziesz już świeżych grzybów, możesz śmiało sięgnąć po te suszone. Pamiętaj o tym, by wcześniej je namoczyć. Woda, w której moczyły się grzyby, sprawdzi się także jako dodatek do zupy.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu,
  • 200 g żeberek wieprzowych,
  • 100 g kaszy jęczmiennej pęczak lub perłowej,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • pół pora,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 200 g grzybów leśnych lub 50 g wcześniej namoczonych grzybów suszonych,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2-3 łyżki śmietany 18 proc. (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotuj bulion z żeberkami oraz liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
  2. Do gotującego się bulionu dodaj opłukaną kaszę jęczmienną.
  3. Po 10 minutach dodaj startą na tarce lub pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i por. Gotuj na wolnym ogniu.
  4. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj do miękkości.
  5. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki.
  6. Na patelni rozpuść masło i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj grzyby i smaż, aż odparuje z nich woda, a one same się lekko zarumienią.
  7. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Usmażone grzyby dodaj do zupy na 5-7 minut przed końcem gotowania.
  9. Dopraw zupę solą oraz pieprzem do smaku.

Krupnik podawaj na gorąco, dodając do niego opcjonalnie kleks śmietany. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Na śniadanie robię zieloną jajecznicę. Energii starcza mi do obiadu
Na śniadanie robię zieloną jajecznicę. Energii starcza mi do obiadu
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki