Jesienią dodaję do krupniku. Jest 1000x smaczniejszy niż tradycyjny
Krupnik to dla wielu nas esencja domowego obiadu. Gotowały go nasze babcie i mamy, a i my chętnie wracamy do przepisu. Warto do garnka dorzucić trochę leśnych przysmaków, by jeszcze bardziej podkręcić smak.
Kasza jęczmienna, mięsny wywar i warzywa to połączenie idealne na chłodne dni. Taka zupa nie tylko przyjemnie rozgrzeje, ale pomoże także uciszyć burczenie w brzuchu bez uczucia ciężkości. Dodatek jednego, prostego składnika sprawi, że zupa będzie jeszcze smaczniejsza niż zwykle. Tym magicznym akcentem są leśne grzyby, które wprowadzają do krupniku aromat, którego nie znajdziemy w tradycyjnej wersji.
Ciasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszek
Krupnik z suszonymi grzybami
Grzyby, zwłaszcza jesienne borowiki i podgrzybki czy aromatyczne kurki, to kulinarny skarb. Warto korzystać z niego nie tylko w czasie świąt. Doskonale komponują się z lekko orzechową kaszą jęczmienną i mięsnym wywarem, dodając jeszcze więcej głębi i złożoności tradycyjnej zupie. To połączenie leśnego bogactwa z polską tradycją sprawia, że raz spróbowany, jesienny krupnik szybko zajmuje stałe miejsce w jesiennym menu.
Najlepiej jest wykorzystać grzyby świeże. Podsmażenie ich na maśle z odrobiną cebuli uwolni cały smak, który następnie przeniknie do bulionu, na dodatek podkręcając jego kolor. Jeśli jednak w lesie nie znajdziesz już świeżych grzybów, możesz śmiało sięgnąć po te suszone. Pamiętaj o tym, by wcześniej je namoczyć. Woda, w której moczyły się grzyby, sprawdzi się także jako dodatek do zupy.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu,
- 200 g żeberek wieprzowych,
- 100 g kaszy jęczmiennej pęczak lub perłowej,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- pół pora,
- 3-4 ziemniaki,
- 200 g grzybów leśnych lub 50 g wcześniej namoczonych grzybów suszonych,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku,
- 2-3 liście laurowe,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
- 2-3 łyżki śmietany 18 proc. (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotuj bulion z żeberkami oraz liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Do gotującego się bulionu dodaj opłukaną kaszę jęczmienną.
- Po 10 minutach dodaj startą na tarce lub pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i por. Gotuj na wolnym ogniu.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj do miękkości.
- Grzyby oczyść i pokrój w plasterki.
- Na patelni rozpuść masło i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj grzyby i smaż, aż odparuje z nich woda, a one same się lekko zarumienią.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Usmażone grzyby dodaj do zupy na 5-7 minut przed końcem gotowania.
- Dopraw zupę solą oraz pieprzem do smaku.
Krupnik podawaj na gorąco, dodając do niego opcjonalnie kleks śmietany. Smacznego!