Barwniki spożywcze stworzysz we własnym domu. I to z naturalnych składników

Znalazłaś w sieci sporo kolorowych przepisów, ale nie chcesz używać sztucznych barwników spożywczych? To żaden problem ?

Obrazek
Frania

Już za chwilę poznasz 5 przydatnych trików, które z pewnością wykorzystasz nie jeden raz ??

#1 Z kurkumą stworzysz żółty kolor

Obrazek

Zagotowaną wodę połącz z kurkumą i to wszystko! Kolor żółty powstanie w mgnieniu oka ?

#2 Kolor czerwony uzyskasz przy pomocy buraka

Obrazek

Aby uzyskać ten kolor, wystarczy, że zagotujesz buraki w wodzie. Dzięki temu zabiegowi, otrzymasz sok w pożądanej barwie.

#3 Niebieska barwa za sprawą borówek

Obrazek

Jagody gotuj razem z cukrem. Po czym przecedź powstałą mieszankę przez sitko. Zabarwioną wodę przelej do pojemnika. Kiedy będziesz chciała jej użyć, delikatnie rozcieńcz ją z odrobiną wody.

#4 Szpinak pomoże wyprodukować kolor zielony

Obrazek

Posiekaj drobno świeży szpinak. Następnie zagotuj. Odcedź zabarwioną wodę od powstałej papki. Zieloną wodą możemy farbować jedzenie.

#5 Pomarańczową barwę uzyskasz przy pomocy pomarańczy

Obrazek

I na koniec zostawiłam sobie kolor pomarańczowy :) Aby przygotować barwnik właśnie w tym odcieniu, wystarczy, że podgotujesz razem skórkę z pomarańczy i cukier puder.

Ja już zawsze będę zabarwiać dania w ten sposób, a Ty?

Wybrane dla Ciebie

W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę