Genialny trik, dzięki któremu sernik nie pęka. Stosują go najlepsi cukiernicy

Na świątecznym stole, oprócz jajek, żurku i sałatek, królują również rozmaite ciasta. Do tego najpopularniejszego należy zaliczyć sernik. Nie ulega żadnej wątpliwości, że najlepszą wersją będzie to domowe ciasto, które piecze się z rozmaitymi dodatkami i na podstawie wielu ciekawych przepisów. Co należy zrobić, aby opadanie i pękanie sernika nie było dla ciebie problemem? Mamy na to rozwiązanie!

ObrazekPękający sernik - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Sernik, a właściwie rodzynki, które się do niego dodaje, potrafią dzielić. Warto jednak podkreślić, że jest wiele wyjątkowych receptur na to popularne ciasto, które przygotowuje się na wiele różnych okazji. Te wielkanocne, uchodzą za najlepsze. I nie ma co się dziwić, bo każdy z nich potrafi rozpływać się w ustach, dzięki zastosowaniu tych odpowiednich składników. Czasem, może pojawić się problem w postaci pękającego i opadającego sernika. Jak zapobiec takim sytuacjom i co zrobić, by ciasto wyszło idealne?

Sernik pęka i opada - co jest tego przyczyną?

Idealny sernik musi być wyrośnięty, gładki i kremowy, a wierzch równy. Pomimo serca włożonego w proces jego przygotowania i następnie pieczenie, czasem mogą pojawić się nieprzewidziane sytuacje. A są to grudki obecne w cieście, opadanie sernika czy jego pękanie. Na taki stan rzeczy, istotny wpływ może mieć kilka czynników. Są to przede wszystkim składniki użyte do jego przygotowania, jak i sam proces pieczenia ciasta. Bez obaw, z każdej sytuacji zawsze jest jakieś wyjście.

Obrazek
sernik - Pyszności; foto: Canva

Pamiętaj, że świąteczny sernik powinien się składać ze świeżych produktów, o najlepszej jakości. Skoro ma to być najlepsze ciasto, to nie ma co na nim oszczędzać. Istotna jest również kolejność dodawania składników, czas pieczenia ciasta i następnie - jego studzenie. Wszystko to ma pośredni i bezpośredni wpływ na pękanie i opadanie ciasta.

Jakimi zasadami kierować się, by upiec idealny sernik?

Są pewne podstawy, które każdy miłośnik pieczenia serników, powinien sobie wziąć głęboko do serca. Dzięki temu, pozbędziesz się problemu w postaci opadającego i pękającego ciasta. Tak przygotowany sernik, będzie wyglądał apetycznie, a ty zachwycisz wszystkich gości, którzy już niedługo zasiądą przy świątecznym stole. Skoro ma być smacznie i wyjątkowo, to postaw na najlepsze składniki i ważne wskazówki, związane z pieczeniem sernika.

Obrazek
Pieczenie sernika - Pyszności; foto: Canva

Pamiętaj, że:

  • wszystkie składniki, które przeznaczone są do pieczenia sernika, powinny mieć temperaturę pokojową; dobrze jest odpowiednio wcześniej wyjąć je z lodówki;
  • podstawa sernika, czyli twaróg - powinien być tłusty i odpowiednio zmielony; gotowy twaróg kupisz w sklepie lub zmielisz własnoręcznie w swoim domu;
  • sernik należy piec w odpowiedniej temperaturze - za popękaną powierzchnię może odpowiadać zbyt wysoka temperatura lub użyty termoobieg; te idealne serniki piecze się w średniej temperaturze i przez dłuższy czas;
  • pod blachą z sernikiem dobrze jest umieścić formę z wodą - dzięki temu ciasto będzie aksamitne;
  • aby uniknąć opadania i popękań na serniku, po jego upieczeniu, dobrze jest jeszcze pozostawić go jeszcze przez jakiś czas w gorącym, wyłączonym piekarniku.

Jak postąpić w przypadku, gdy sernik opadnie i popęka?

Czasem zdarzają się sytuacje, że mimo zachowania wszelkich wskazówek i receptur, twój sernik opadanie i popęka. Na szczęście, możesz go uratować w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że ostudzone ciasto posmarujesz śmietaną wymieszaną z cukrem i następnie wstawisz go do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i podpieczesz przez około 12 minut. Dzięki wysokiej temperaturze, pęknięcia na serniku znikną, a wierzch ciasta stanie się gładki i równy.

Na Wielkanoc dobrze jest upiec staropolską babkę parzoną. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę