Najdelikatniejszy sernik, jaki jadłeś. Popisowy przepis Bożeny Dykiel

Sernik według przepisu Bożeny Dykiel to absolutny klasyk. Takie ciasto często gości na naszych stołach i jest pałaszowane w mgnieniu oka. Przygotowując sernik, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, dzięki którym ciasto będzie idealnie wyrośnięte i puszyste.

ObrazekSernik Bożeny Dykiel jest bardzo delikatny. Poznaj sekret udanego wypieku - Pyszności; Fot. Canva/Wikimedia Commons, account: Fryta73

Nie ma idealnego przepisu na sernik. Dla jednych idealny jest ten ciężki, treściwy, dla kolejnych - puszysty i delikatny. Recepturą na ten drugi podzieliła się Bożena Dykiel. Znana aktorka jest autorką książki "Moje sekrety kulinarne", w której znaleźć można mnóstwo przepisów i porad, w tym również na przyrządzenie delikatnego sernika. W czym tkwi sekret udanego wypieku?

Marzysz o delikatnym serniku? Zadbaj o te szczegóły

Najważniejszy w serniku jest oczywiście ser. Najlepiej wybrać twaróg tłusty lub półtłusty, decydując się na chudy, trzeba zdawać sobie sprawę, że ciasto może wyjść suche. Twaróg mielimy co najmniej dwa razy, a w przepisie Bożeny Dykiel czynność tę powtórzyć trzeba trzykrotnie. Oczywiście na sklepowych półkach znajdziemy gotowy, zmielony już ser w wiaderku. Przed zakupem takiego produktu warto sprawdzić jego skład, by upewnić się, że nie ma w nim dodatków i zagęstników.

Kolejnym nieodzownym składnikiem sernika są jajka, minimum trzy na kilogram twarogu. Są spulchniaczami. W zależności od przepisu jajka można dodać w całości lub oddzielnie — najpierw żółtko, a później ubite na pianę białko. W tym drugim przypadku sernik będzie delikatniejszy. Ważnym składnikiem jest również zagęstnik, czyli mąka, skrobia ziemniaczana lub też budyń w proszku. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić z ilością zagęstnika, by ciasto po upieczeniu nie stało się kruche.

Sernik pieczemy na środkowym ruszcie najlepiej bez termoobiegu, czyli z grzaniem góra-dół. Jeżeli nie ma takiej potrzeby, nie otwieramy pieca podczas pieczenia ciasta — to najczęstsza przyczyna jego opadania i pękania. Ważne jest odpowiednie studzenie sernika. Robimy to stopniowo, kiedy ciasto będzie gotowe, studzimy je najpierw przez ok. 40-60 minut w uchylonym piekarniku, następnie w temperaturze pokojowej, a na koniec wstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce.

Obrazek
Pieczenie sernika - Pyszności; foto: Canva

Przepis na delikatny sernik Bożeny Dykiel

Składniki:

  • 5 dużych jaj
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 g masła
  • 440 g cukru
  • 100 g rodzynek

Przygotowanie:

  1. Gorącą wodą zalej rodzynki i odstaw, by namokły.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  3. Twaróg zmiel trzy razy.
  4. Tak przygotowaną masę umieść w misie miksera, dodaj cukier, cukier waniliowy, jaja, budyń i miękkie masło.
  5. Wymieszaj dokładnie składniki. Kiedy się połączą, dodaj odsączone z wody rodzynki.
  6. Przygotuj formę. Wyłóż ją papierem do pieczenia bądź natłuszczoną masłem oprósz bułką tartą.
  7. Przelej masę serową do formy. Sernik piecz 50 minut.
  8. Studź go stopniowo, jak wskazano powyżej.

Zobacz także przepis na sernik bez pieczenia. Więcej podobnych filmików znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża