Najdelikatniejszy sernik, jaki jadłeś. Popisowy przepis Bożeny Dykiel
Sernik według przepisu Bożeny Dykiel to absolutny klasyk. Takie ciasto często gości na naszych stołach i jest pałaszowane w mgnieniu oka. Przygotowując sernik, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, dzięki którym ciasto będzie idealnie wyrośnięte i puszyste.
30.03.2023 11:33
Nie ma idealnego przepisu na sernik. Dla jednych idealny jest ten ciężki, treściwy, dla kolejnych - puszysty i delikatny. Recepturą na ten drugi podzieliła się Bożena Dykiel. Znana aktorka jest autorką książki "Moje sekrety kulinarne", w której znaleźć można mnóstwo przepisów i porad, w tym również na przyrządzenie delikatnego sernika. W czym tkwi sekret udanego wypieku?
Marzysz o delikatnym serniku? Zadbaj o te szczegóły
Najważniejszy w serniku jest oczywiście ser. Najlepiej wybrać twaróg tłusty lub półtłusty, decydując się na chudy, trzeba zdawać sobie sprawę, że ciasto może wyjść suche. Twaróg mielimy co najmniej dwa razy, a w przepisie Bożeny Dykiel czynność tę powtórzyć trzeba trzykrotnie. Oczywiście na sklepowych półkach znajdziemy gotowy, zmielony już ser w wiaderku. Przed zakupem takiego produktu warto sprawdzić jego skład, by upewnić się, że nie ma w nim dodatków i zagęstników.
Kolejnym nieodzownym składnikiem sernika są jajka, minimum trzy na kilogram twarogu. Są spulchniaczami. W zależności od przepisu jajka można dodać w całości lub oddzielnie — najpierw żółtko, a później ubite na pianę białko. W tym drugim przypadku sernik będzie delikatniejszy. Ważnym składnikiem jest również zagęstnik, czyli mąka, skrobia ziemniaczana lub też budyń w proszku. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić z ilością zagęstnika, by ciasto po upieczeniu nie stało się kruche.
Sernik pieczemy na środkowym ruszcie najlepiej bez termoobiegu, czyli z grzaniem góra-dół. Jeżeli nie ma takiej potrzeby, nie otwieramy pieca podczas pieczenia ciasta — to najczęstsza przyczyna jego opadania i pękania. Ważne jest odpowiednie studzenie sernika. Robimy to stopniowo, kiedy ciasto będzie gotowe, studzimy je najpierw przez ok. 40-60 minut w uchylonym piekarniku, następnie w temperaturze pokojowej, a na koniec wstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
Przepis na delikatny sernik Bożeny Dykiel
Składniki:
- 5 dużych jaj
- 1 kg twarogu półtłustego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 150 g masła
- 440 g cukru
- 100 g rodzynek
Przygotowanie:
- Gorącą wodą zalej rodzynki i odstaw, by namokły.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
- Twaróg zmiel trzy razy.
- Tak przygotowaną masę umieść w misie miksera, dodaj cukier, cukier waniliowy, jaja, budyń i miękkie masło.
- Wymieszaj dokładnie składniki. Kiedy się połączą, dodaj odsączone z wody rodzynki.
- Przygotuj formę. Wyłóż ją papierem do pieczenia bądź natłuszczoną masłem oprósz bułką tartą.
- Przelej masę serową do formy. Sernik piecz 50 minut.
- Studź go stopniowo, jak wskazano powyżej.
Zobacz także przepis na sernik bez pieczenia. Więcej podobnych filmików znajdziesz na naszym kanale na YouTube: