InspiracjeNajdelikatniejszy sernik, jaki jadłeś. Popisowy przepis Bożeny Dykiel

Najdelikatniejszy sernik, jaki jadłeś. Popisowy przepis Bożeny Dykiel

Sernik Bożeny Dykiel jest bardzo delikatny. Poznaj sekret udanego wypieku - Pyszności; Fot. Canva/Wikimedia Commons, account: Fryta73
Sernik Bożeny Dykiel jest bardzo delikatny. Poznaj sekret udanego wypieku - Pyszności; Fot. Canva/Wikimedia Commons, account: Fryta73
30.03.2023 11:33

Sernik według przepisu Bożeny Dykiel to absolutny klasyk. Takie ciasto często gości na naszych stołach i jest pałaszowane w mgnieniu oka. Przygotowując sernik, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, dzięki którym ciasto będzie idealnie wyrośnięte i puszyste.

Nie ma idealnego przepisu na sernik. Dla jednych idealny jest ten ciężki, treściwy, dla kolejnych - puszysty i delikatny. Recepturą na ten drugi podzieliła się Bożena Dykiel. Znana aktorka jest autorką książki "Moje sekrety kulinarne", w której znaleźć można mnóstwo przepisów i porad, w tym również na przyrządzenie delikatnego sernika. W czym tkwi sekret udanego wypieku?

Marzysz o delikatnym serniku? Zadbaj o te szczegóły

Najważniejszy w serniku jest oczywiście ser. Najlepiej wybrać twaróg tłusty lub półtłusty, decydując się na chudy, trzeba zdawać sobie sprawę, że ciasto może wyjść suche. Twaróg mielimy co najmniej dwa razy, a w przepisie Bożeny Dykiel czynność tę powtórzyć trzeba trzykrotnie. Oczywiście na sklepowych półkach znajdziemy gotowy, zmielony już ser w wiaderku. Przed zakupem takiego produktu warto sprawdzić jego skład, by upewnić się, że nie ma w nim dodatków i zagęstników.

Kolejnym nieodzownym składnikiem sernika są jajka, minimum trzy na kilogram twarogu. Są spulchniaczami. W zależności od przepisu jajka można dodać w całości lub oddzielnie — najpierw żółtko, a później ubite na pianę białko. W tym drugim przypadku sernik będzie delikatniejszy. Ważnym składnikiem jest również zagęstnik, czyli mąka, skrobia ziemniaczana lub też budyń w proszku. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić z ilością zagęstnika, by ciasto po upieczeniu nie stało się kruche.

Sernik pieczemy na środkowym ruszcie najlepiej bez termoobiegu, czyli z grzaniem góra-dół. Jeżeli nie ma takiej potrzeby, nie otwieramy pieca podczas pieczenia ciasta — to najczęstsza przyczyna jego opadania i pękania. Ważne jest odpowiednie studzenie sernika. Robimy to stopniowo, kiedy ciasto będzie gotowe, studzimy je najpierw przez ok. 40-60 minut w uchylonym piekarniku, następnie w temperaturze pokojowej, a na koniec wstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce.

Pieczenie sernika - Pyszności; foto: Canva
Pieczenie sernika - Pyszności; foto: Canva

Przepis na delikatny sernik Bożeny Dykiel

Składniki:

  • 5 dużych jaj
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 g masła
  • 440 g cukru
  • 100 g rodzynek

Przygotowanie:

  1. Gorącą wodą zalej rodzynki i odstaw, by namokły.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  3. Twaróg zmiel trzy razy.
  4. Tak przygotowaną masę umieść w misie miksera, dodaj cukier, cukier waniliowy, jaja, budyń i miękkie masło.
  5. Wymieszaj dokładnie składniki. Kiedy się połączą, dodaj odsączone z wody rodzynki.
  6. Przygotuj formę. Wyłóż ją papierem do pieczenia bądź natłuszczoną masłem oprósz bułką tartą.
  7. Przelej masę serową do formy. Sernik piecz 50 minut.
  8. Studź go stopniowo, jak wskazano powyżej.

Zobacz także przepis na sernik bez pieczenia. Więcej podobnych filmików znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także